Svet nije video ovakvu partiju šaha: Rekordan broj poteza i sedam sati igranja za svetsku titulu

Karlsen je konačno nadjačao Nepomnjaščnog

  • 0
Magnus Karlsen

Foto: Printscreen/You Tube/ChessBase India

Ni blizu ne možemo da tvrdimo ko će biti novi svetski prvak u šahu, a dvoboj Magnusa Karlsena i Jana Nepomnjaščnog traje već dugih nedelju dana. Rezultat je skoro izjednačen, pošto je prvih pet partija završeno podelom bodova, dok je u šestoj Norvežanin uspeo da slomi rivala i stigne do prednosti 3,5:2,5.

Osim toga što će možda biti presudna u borbi za titulu, Karlsen će ovu partiju pamtiti i po tome što će postati istorijska. Bila je to najduža u istoriji u borbi za svetsku titulu, pošto su Norvežanin i Rus tokom šeste partije povukli čak 136 poteza, što je za čak 12 više od dosadašnjeg rekorda.

Od 1886. godine, kada je pod okriljem FIDE počelo da se gleda ko je svetski šampion, nijedna partija nije trajala ni približno ovoliko dugo.

Kada pretvorimo to u vremenski okvir, Magnus i Jan igrali su punih sedam sati u kontinuitetu, a Norvežanin je uspeo da iskoristi brojčanu prednost i da uz pomoć pešaka, te podršku lovca i konja nadjača damu, koja je trebalo da bude najveći problem za njega.

Nepomnjaščni je trenutno peti šahista sveta, ali je na turniru izazivača ostvario pobedu, što mu je dalo za pravo da se takmiči sa moćnim Karlsenom. Trenutno gubi, ali je u uvodnim partijama pokazao odličnu inteligenciju i često je čak bio bliži pobedi, što nam garantuje uzbuđenja i u nastavku.

Inače, borba za šampiona sveta trajaće 14 partija, odnosno sve do 14. decembra. Ako tada rezultat bude nerešen, narednog dana će se igrati odlučujući meč za titulu. Potom sledi svečano zatvaranje.

Video: Vuk (20) ima Daunov sindrom, odlično masira ali je još bolji učitelj šaha: Proveli smo dan sa njim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA