≫ 

Datunašvili pričao o željama pred Novu godinu: Da se oženim i da srpska zastava uvek bude visoko!

Sjajnim učinkom u 2021. godini Datunašvili se kandidovao i za titulu sportiste godine u Srbiji

  • 0
Zurab Datunašvili Foto: Marko Jovanović

Iza Zurabija Datunašvilija je godina za pamćenje. Reprezentativac Srbije u rvanju aktuelni je evropski i svetski prvak, kao i osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju. U velikom razgovoru za Al Jazeeru Balkans govori o životu u Srbiji, rvanju kao ljubavi, godini na izmaku i planovima za 2022. godinu.

Na početku otkriva kako je odlučio da se bavi rvanjem.

- Moj tata je bio ragbista. Rvanje je u Gruziji tradicionalan sport. Od detinjstva mi se svidelo. Kada sam imao šest godina tražio sam od tate da me odvede na rvanje. Nakon godinu dana i moj stariji brat je počeo trenirati i bio je vrlo uspešan u tome u Gruziji. U seniorskoj konkurenciji čak smo se dva puta sastali. Jednom je on pobedio, drugi put ja.

Počeo je u kategoriji do 77 kilograma, da bi vremenom dodavao kilažu i danas je zvanično najbolji rvač sveta u kategoriji do 87 kilograma.

- Kad sam prešao u seniorsku konkurenciju nastupao sam u kategoriji do 77 kilograma. Polako se moje telo razvijalo. Promenile su se i kategorije u rvanju. Kada već nisam mogao skinuti kilograme, doneo sam odluku da nastupam u kategoriji do 87 kilograma. Između 77 i 87 kilograma, ima i kategorija do 82 kilograma, koja nije olimpijska. Moj plan bio je da nastupam u olimpijskim kategorijama. Zato sam prešao u kategoriju do 87 kilograma.

Zurab Datunasvili Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Olimpijske igre u Tokiju bile su mu treće u karijeri. Iako je startovao porazom, na kraju je osvojio bronzanu medalju.

- Očekivao sam više. Da ću postati olimpijski prvak. To je sport, pa sam uzeo bronzu. Napravio sam malu grešku. Bilo mi je veoma žao. Ali, nema veze. Popraviću to u Parizu. To mi je plan. Tako sam zamislio stvari. Videćemo šta će biti.

Ali pre Pariza očekuje ga još mnogo velikih izazova. Već u 2022. godini Evropsko prvenstvo u Budimpešti i Svetsko prvenstvo u Boegradu.

- Ta dva takmičenja su mi prioritetna i na njima želim pobediti. Prvo se moram kvalifikovati za Olimpijske igre u Parizu. I do tog cilja moram ići korak po korak. To mi je plan. Želim ga realizovati. Kada je reč o Svetskom prvenstvu u Srbiji, tačno je da postoji dodatni pritisak. Moram odbraniti titulu. Svaki rvač biće dodatno motivisan da me pobedi. Ali ja sam svestan svega i maksimalno ću se pripremiti.

Datunašvili priznaje da nije mogao da zamisli da će mu karijera otići u ovom pravcu posle problema koje imao sa Gruzijskim rvačkim savezom pre nekoliko godina. Tada je prihvatio poziv Rvačkog saveza Srbije i predsednika Željka Trajkovića.

- Pre tri godine bilo je teško zamisliti ovako nešto. Stalno sam čekao šansu da se pojavi kako ne bih tako rano završio sportsku karijeru. Kad je reč o prelasku u Srbiju, naravno, bilo je nekih problema. Nova zemlja, nove okolnosti. U početku mi je trebalo na sve da se naviknem, ali sam vrlo lako počeo komunicirati sa trenerom i timom. Uvek je vladala prijateljska i porodična atmosfera u timu. Danas se osećam vrlo prijatno.

Olimpijske igre 2020 Tokio rvanje Zurabi Datunashvil Ivan Huklek Foto: Tanjug/AP

Datunašvili otkriva i kako provodi vreme u Srbiji.

- Za nas rvače ne postoji odmor. Najviše nedelju dana. Svakog jutra treniramo u sali. Čak i kada odmaramo, mi smo aktivni i moramo trenirati. Neaktivan odmor te izbacuje iz forme i vrlo je teško vratiti se na prethodni nivo. Volim gledati filmove, čitati knjige, izlaziti sa drštvom u klubove i slušati elektronsku muziku. Veoma se lepo provodim. Ali znam kada smem izlaziti, a kada moram odmarati.

Sjajnim učinkom u 2021. godini Datunašvili se kandidovao i za titulu sportiste godine u Srbiji.

- Ako ne dobijem priznanje zato što sam stranac, mislim da to neće biti u redu. Već treću godinu sam reprezentativac Srbije. To je moja motivacija. Imao sam period u životu kada sam mislio da ću završiti karijeru u Gruziji. Srbija mi je pružila novu priliku. To je sada moja motivacija. Da, kud god da idem na takmičenje, zastava Srbije bude najviše podignuta.

Iskren. Običan. Skroman. Ali uvek sa jasnim ciljevima u životu. Datunašvili ističe tri koja bi voleo da se dogode u 2022. godini.

- Želeo bih da se oženim i zasnujem porodicu. Postanem svetski prvak u Beogradu. I da imamo mir u svetu“ – zaključio je Datunašvili u emisiji Oni pobeđuju, Al Jazeere Balkans.

Video: Luda proslava svetske titule Zuraba Datunašvilja: Stefanek ga nosio na rukama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA