≫ 

Bura u SAD zbog transrodnog plivača koji dominira u konkurenciji dama, sutkinja dala otkaz

Sintija Milen ne želi da bude deo sporta u kojem je dozvoljeno da se osobe rođene kao muškarci takmiče protiv žena

  • 2
sutkinja plivanja Foto: twitter/TPostMillennial

Dugogodišnja sutkinja u ženskim plivačkim disciplinama Sintija Milen napustila je svoj posao zbog toga što više ne želi da učestvuje u sportu u kojem bi primat u skorijoj buućnosti mogle da preuzmu transrodne osobe. Tojest rođeni muškarci.

Njena odluka je direktna posledica nedavnih događaja sa jednog takmičenja u kojem je dominirao Vil Tomas (22), koji se posle transformacije takmiči pod imenom Lia Tomas u ženskoj konkurenciji.

Vil ili Lia, je pobrao sve moguće uspehe i rekorde, daleko nadmašivši konkurentkinje u bazenu. Zbog toga je sutkinja Sintija, koja je 30 godina arbitrirala u plivačkom sportu, odlučila da se povuče.

- Rekla sam mojim kolegama sudijama da ne mogu više da budem deo sporta koji dozvoljava da se biološki rođeni muškarci takmiče protiv žena. Time je uništen sav fer-plej koji je postojao do sada - rekla je Sintija Milen koja je svoju odlku o ostavci i pismeno adresirala svojim nadređenima.

Lia Tomas je na pomenutom takmičenju bila toliko dominantna što je, naravno, stvar njene biologije i prirode, jer je kao jači pol lako porazila ostale konkurentkinje. U jednoj trci je, na primer, završila trku za čak 38 sekundi pre drugoplasirane i izborila se za završno takmičenje Univerziteta koje je na programu u martu.

- Ne želim ja ovde da kritikujem Liju - šta god da se dešava Lia je dete od Boga, posebna osoba - ali ovde je upitanju da se tela bore jedna protiv drugih. A ovde imamo muško telo protiv ženskih. A muško telo se ne može nikad promeniti. To muško telo uvek će biti muško telo - poentira sada već bivša sutkinja.

Osim Sintije Milen, uplivu transrodnih osoba u ženski sport, u ovom konkretnom slučaju u plivanje, protive se mnogi, od konkurentkinja, preko roditelja, a čak je na ovu temu nedavno govorio i predsednik Rusije Vladimir Putin. I on je istakao da je "muškarac muškarac, a žena žena", te da nije normalno da se jedni takmiče protiv drugih u istoj konkurenciji.

Video: Prva profesionalna transrodna teniserka: Nju negativni komentari ne dotiču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA