≫ 

Vučić vraća nacionalna priznanja vrhunskim trenerima!

A među tim trenerima definitivno su Goran Obradović, Dragan Jović i Dejan Savić

  • 0
Goran Obradović, Dragan Jović Gale, Aleksandar Vučić

Foto: Milena Đorđević, Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je predlog Olimpijskog komiteta Srbije da se trenerima osvajačima medalja sa najvećih internacionalnih takmičenja uvedu nacionalna priznanja u vidu doživotnih mesečnih novčanih primanja!

Ovo je glavni zaključak sastanka koji je Vučić sazvao u Skupštini grada Beograda, a na kom su prisustvovali i Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, generalni sekretar ove organizacije i trojica vrhunskih trenera: Dejan Savić (vaterpolo), Dragan Jović (tekvondo) i Goran Obradović (atletika).

Upravo je ovaj poslednji, inače trener Ivane Vulete Španović, godinama unazad proslavljao ime naše zemlje kroz velike uspehe u atletici.

- Treba se najpre podsetiti da su nacionalna sportska priznanja uvedena 2007. godine. Za uspehe takmičara još uvek važe, ali smo mi treneri jednog trenutka ostali bez njih. Dobijamo nagrade za osvojene medalje s olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava - rekao je Obradović za "Sportski žurnal" i dodao:

- Zaključak svih je da je vrhunski sportski rezultat nemoguć bez trenera i da su treneri podjednako zaslužni za osvajanje medalja kao sportisti. Predsednik Vučić je razumeo problematiku i shvatio da je neophodno vratiti priznanja i trenerima.

Na pitanje zašto su priznanja ukinuta, Obradović je rekao:

Ivana Španović tetovaže

Goran Obradović i Ivana Vuleta Španović Foto: MN Press

- Ukinute su zbog malverzacija. Rečeno je na sastanku da se to desilo zbog malverzacija. Ukazano je da treba pooštriti kontrolu da ne bi došlo do manipulacija. O detaljima će sigurno biti reči u narednom periodu.

Očekuje se da će priznanja biti vraćena odmah posle rebalansa budžeta 2022. godine, a nema sumnje da su pomenuti treneri, kao i ostali na listi, zaslužili ovo priznanje. Osim Obradovića, za kog smo već rekli da je sa Ivanom Vuletom Španović činio čuda, kao i Dejana Savića koji je osvojio sve sa vaterpolistima, Dragan "Gale" Jović je takođe čovek koji je i te kako zaslužan za sve medalje koje je tekvondo doneo našoj zemlji.

Olimijske tekvondo šampionke

Dragan Jović sa Milicom Mandić i Tijanom Bogdanović Foto: Milena Đorđević

- Vodio sam i Tijanu do zlata, ali smo posustali na bronzi. Sjajno iskustvo, sjajan rezultat. Godina za nama je bila izuzetna. Emocije su bile pre i posle borbe, ali taj momenat kada se lomi rezultat samo mislite na pobedu, to je cilj za koji se živi i radi i na kraju se ostvari - rekao je Jović, a zatim se osvrnuo na vraćanje nacionalnog priznanja za trenere, na čemu je posebno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Moram da kažem da sam nosilac nacionalnog priznanja i pre njegovog ukidanja, iz tog ugla znam koliko će to znači trenerima koji će dobiti nacionalno priznanje za njihovu fokusiranost i stabilnost u radu. Sa druge strane, treneri su dobili jasan signal da nisu na margini, država je prepoznala vrednost i značaj trenerske struke i šta je trener u razvoju sportiste i samog sistema sporta.

- Zato ispred svih trenera, a mogu da kažem i sportista, imam pravo i želju da se zahvalim pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću na razumevanju argumenata koje smo izneli i na konačnom donošenju ove odluke. Takođe bih želeo da se zahvalim Vladi Republike Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije na partnerstvu koji sportisti imaju sa vama. Bez njih, teško da bismo imali ovakvu godinu kakvu smo imali. Na nama trenerima je, možemo da obećamo, ali više je da verujemo, da ćemo nastaviti ovim putem i da ćemo ovo opravdati već na sledećim Olimpijskim igrama u Parizu - rekao je Dragan Jović.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA