Kinezi spremaju momentalnu deportaciju sportistima koji ih ne budu poštovali na ZOI

Zvaničnik organizacionog komiteta upozorio na ponašanje koje se protivi olimpijskom duhu

  • 3
Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 Foto: Tanjug/AP

Nakon što je organizacija koja se bavim ljudskim pravima izrazila zabrinutost za sportiste koji će se takmičiti u Pekingu i pozvala ih na uzdržavanje od komentara, ali takođe i pokazala sumnju prema privatnosti podataka takmičara koje je potrebno uneti u obaveznu mobilnu aplikaciju, reagovao je organizacioni komitet.

Na konferenciji za novinare Jang Šu, zamenik direktora za međunarodne odnose pekinškog organizacionog komiteta, rekao je da bi sportisti mogli da se suoče sa poništavanjem akreditacije ili drugim „određenim kaznama“.

- Svaki izraz koji je u skladu sa olimpijskim duhom siguran sam da će biti zaštićen. Svako ponašanje ili govor koji je protiv olimpijskog duha, posebno protiv kineskih zakona i propisa, takođe podleže određenoj kazni - rekao je Jang.

Jakiju Vang, istraživač organizacije koja se bavim ljudskim pravima za Kinu, rekla je da je nestanak teniserke Šuai Peng "dobar pokazatelj šta bi se moglo dogoditi" ako sportisti progovore.

- Kineski zakoni su veoma nejasni u pogledu zločina koji se mogu koristiti za krivično gonjenje slobode govora ljudi. Postoje svakakvi zločini koji se mogu izneti na mirne, kritičke komentare. A u Kini je stopa osuđivanja 99 odsto - rekla je Vang.

Kada je reč o ranije pomenutoj aplikaciji MI2022, ona prikuplja osetljive lične podatke, uključujući ime korisnika, broj telefona, lični broj i adresu e-pošte, kao i zdravstvene informacije, uključujući svakodnevno samoprijavljeno zdravstveno stanje, status vakcinacije i rezultate Covid testa.

Zimske Olimpijske igre u Pekingu na programu su od četvrtog do 20. februara.

Video: Još ne ume da hoda ali dominira na snoubordu: Ova devojčica ima samo 11 meseci i rođena je skijašica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA