Špijunske igre u Kini: Olimpijci ne nose svoje telefone, boje se prisluškivanja

Vlade pojedinih zemalja, poput SAD, Kanade, Holandije, savetovale svojim sportistima da lične tehnološke sprave ostave kod kuće pre polaska na Zimske olimpijske igre

  • 1
Kina Peking korona virus Foto: Tanjug/AP

Sportisti iz nekolicine zemalja koji će se takmičiti na predstojećim Olimpijskim igrama u Pekingu, savetovani su od strane svojih Saveza da ne nose svoje telefone i da koriste privremene, samo dok su u Kini, prenosi USA Today.

Među državama koje su dale takve smernice svojim sportistima su SAD, Kanada, Australija, Holandija...

Holandski list "De Volkskrant" prvi je u utorak izvestio da Olimpijski komitet Holandije "očekuje kineski nadzor tokom Igara" te je stoga naložio sportistima da ne donose svoje lične elektronske uređaje u Peking.

Portparoli Britanske olimpijske asocijacije i Australijskog olimpijskog komiteta su potvrdili da su i njiovim sportistima date slične preporuke pred pu u Kinu.

- Podsetili smo sve članove Kanadskog tima da Olimpijske igre predstavljaju jedinstvenu priliku za sajber kriminal. Preporučeno im je da budu posebno oprezni na Igrama, uključujući i to da razmotre da ostave lične uređaje kod kuće, čime bi ograničili lične podatke koje čuvaju na uređajima donetim na Igre, i da u svakom trenutku praktikuju dobru sajber higijenu - navodi se u saopštenju Kanadskog olimpijskog komiteta.

U međuvremenu, u biltenu koji distribuira tim SAD, sportistima se preporučuje iznajmljivanje računara za jednokratnu upotrebu i mobilnih telefona sa virtuelnim brojevima kojima se teže ulazi u trag, koji, primera radi, koriste dileri.

- Poput računara, podaci i aplikacije na mobilnim telefonima su podložni zlonamernom upadu, infekciji i kompromitovanju podataka - navodi se u savetodavnom timu USA.

Zimske Olimpisjke igre održavaju se od 4. do 20. februara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    22. januar 2022 | 12:02

    Kakvo je vreme danas i koliko novi fasisti gmizu a narocito na Kinu i Rusiu, u pravu ste Kinezi, pamet u glavu jer vas pokusavaju zlotvori unistit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA