≫ 

Savet ukrajinskim olimpijcima: "Izbegavajte kontak sa ruskim sportistima"

Politika, nažalost, kvari ono lepo

  • 2
jaroslava Mahučik Foto: Tanjug/Ap

Predstojeće zimske olimpijske igre koje kreću u Pekingu od 4. februara po svemu što ih prati imaće jak politički pečat. Kina je, naime, odavno na udaru brojnih zemalja zbog tlačenja manjinskih Ujgura, bilo je nagoveštaja otkaza i nekih velikih sponzora zbog toga, što se na kraju nije desilo, pa sve, zasad, organizaciono ide svojim tokom.

Ali dešava se nova politička igra uoči Igara. Odvija se daleko od Kine, ali će doći uskoro i u najmnogoljudniju zemlju sveta, a tiče se Rusije i Ukrajine.

Naime, tenzije između ove dve države poslednjih nedelja su tolike da je rat nešto što je samo pitanje vremena kada će se desiti, i neminovno se čitava situacija odražava na sport. Konkretno, ukrajinski politički zvaničnici poslali su poruku Olimpijskom komitetu te zemlje da sporisti u Kini izbegavaju bilo kakav kontakt sa ruskim takmičarima.

Ukrajinci na ovaj način žele da izbegnu situacije kao što je bila ona iz Tokija na letnjim olimpijskim igrama kada se skakačica uvis Jaroslava Mahučik, inače uposlena pri vojsci, našla na udaru kritika u svojoj zemlji jer se fotografisala i prisno čestitala šampionki, Ruskinji Mariji Lasickene.

Mahučik je zbog tog "nedopustivog" gesta bila na "ribanju" kod ministarke odbrane Ukrajine Ane Malar.

Da se slične situacije ne bi ponovile, Ukrajina je blagovremeno savetovala svoje sportistime da u širokom luku izbegavaju takmičare iz Rusije i tako izbegnu neprijatnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    22. januar 2022 | 12:00

    Ovi su gori od hitlera i njegovih fasista, idioti ste teski, sinoc gledam na kanalu borbe Crvene Armije u oslobadjanju Kieva i ostalih gradova Ukraine, zasto su dali zivote Ruski sinovi, za ove fasiste danas.

  • Mihailović

    22. januar 2022 | 18:26

    Po tome vidim da je istina da su se loše ponašali prema Rusima u Ukrajini i zabranjivali Rusima da koriste Ruski jezik, pre ustanka u Dombasu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA