≫ 

Kinezi uveli analni test na koronu uoči početka Zimskih olimpijskih igara

Kineski stručnjaci još su u martu prošle godine zagovarali ovaj invazivni i neugodni način testiranja jer tvrde da se tragovi kovida dublje mogu detektovati u uzorcima stolice nego u nosu ili grlu.

  • 12
Kina Peking korona virus

Foto: Tanjug/AP

Dve nedelje uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (4-20. februar) ovaj grad je praktično zatvoren, uvedene su stroge mere usled korone, a kineske vlasti ponovo uvode testiranje na covid-19 nepopularnom metodom - analnim putem.

Umesto globalno prihvaćenog uzimanja brisa iz nosa ili grla, u Pekingu se primenjuje i ova manje prijatna metoda testa, što je pokrenulo velike kontroverze, piše "New York Post".

U Pekingu je 15. januara zabežen prvi slučaj omikrona, a nakon toga njih još deset, zbog čega su gradske vlasti uvele strogi lokdaun iliti zaključavanje i strože mere. Dnevnik "The Beijing News" objavio je da je 27 stanara zgrade u kojoj živi žena s prvim slučajem omikrona, podvrgnuto analnom testiranju, za koje Kinezi smatraju da daje bolje rezultate, piše Index.hr.

Inače, analni test se sprovodi guranjem pet centimetara dugačkog štapića sa sterilizovanom vatom u rektum, nakon čega se rotira, izvlači i šalje na analizu. Kineski stručnjaci još su u martu prošle godine zagovarali takav invazivni i neugodni način testiranja jer tvrde da se tragovi kovida dublje mogu detektovati u uzorcima stolice nego u nosu ili grlu.

Kina Peking korona virus

Foto: Tanjug/AP

I dok nema vesti o tome kako kinesko stanovništvo prihvata ovaj tip testiranja, druge zemlje su se otvoreno pobunile, zabrinute za dostojanstvo i mentalno zdravlje svojih državljana koji se zateknu u Kini. Japan je već zatražio od Kine da prestane sa uzimanjem analnih briseva jer nekim putnicima tako uzrokuje "psihološki nemir".

Kineski lekar Lu Hongzhou izjavio je za državne medije da putnici imaju alternativu donošenja vlastitih uzoraka stolice odgovarajućim službama na aerodromu. Nije obrazloženo kako bi se sprečilo podvaljivanje tuđih uzoraka.

Baš kao na Olimpijskim igrama u Tokiju, ni na ZOI-ju u Pekingu takođe neće biti gledalaca, barem ne u prvobitno predviđenom broju. Kineske vlasti odustale su od javne prodaje ulaznica i najavile da će pristup biti dopušten samo "izabranim" gledaocima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷

    22. januar 2022 | 11:34

    Sad kad krenu ovi sa duginim bojama da izmisljaju simptome kako bi se non stop testirali 🤪

  • Beli

    22. januar 2022 | 11:47

    Za kovid 25 cm, a za omrikon 30cm.

  • DV

    22. januar 2022 | 12:23

    Ja bih ove iz australije stavio na duplu kontrolu 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA