≫ 

Doping u kremi za sunčanje

Nova kolumna Prof. dr Nenada Dikića razvejava mnoge dileme oko doping pozitivnog UFC borca

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Rad Američke antidoping agencije (USADA) i antidoping laboratorije u Kelnu, verovatno dve najjače antidoping institucije, rešio je problem doping pozitivnih rezultata na 4-hlorofenoksisirćetnu kiselinu ili skraćeno 4-CPA, metabolita zabranjene supstance meklofenoksata iz grupe stimulansa.

Prvo je Rob Font, borac Ultimate Fighting Championships (UFC) dobio pozitivan rezultat na 4-CPA, a onda su eksperti USADA i Kelnske laboratorije pokazali šta znaju. Zatim je na zahtev USADA dostavio dostavio spisak svih proizvoda koje je koristio uoči borbe, uključujući fotografije i račune (preko 35 strana).

Među njima je, naravno, bilo različitih kozmetičkih proizvoda, kao što su sredstva za kosu, losioni za kožu i krema za sunčanje. Pošto je Fontov uzorak imao koncentraciju od 1.900 ng/mL 4-CPA a dozvoljeno je 2,5 ng/mL, krenuli su ispitivanje svih proizvoda koje je koristio. Ubrzo su otkrili da se hlorfenezin (koji nije na Listi zabranjenih supstanci) koristi kao konzervans u kozmetičkim proizvodima, i da se metaboliše u 4-CPA. Zatim su proverili sve ostale uzorke boraca i svi imali tragove 4-CPA u urinu.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Potom na scenu stupa direktor Kelnske laboratorije Mario Tevis koji u prvoj radnji kupuje kremu za sunčanje, nanosi je na kožu i u svom uzorku pronalzi 4-CPA. Nakon toga sa USADA sprovodi studiju primene zao jednokratnu upotrebu o efektima 4-CPA na izlučivanje urina nakon jednokratne upotrebe kreme za sunčanje koja sadrži hlorfenezin čime dokazuju da je samo jednom primenjena kremau za sunčanje dovodiela do povišenih nivoae 4-CPA do 1.400 ng/mL.

Konačno, zaključak je pretvoren u tehnički dokument obavezan za sve laboratorije i od tog trenutka više nije bilo moguće da nijedan sportista bude kažnjen zbog 4-CPA koji potiče iz kozmetičkih proizvoda, a pre svega krema za sunčanje.

Ja sam već pisao da je antidoping postao posebna nauka i da se zahvaljujući radu stotine naučnika pravila stalo menjaju i dopunjuju. Postalo je očigledno da bez istraživanja nema napretka i da bi u suprotnom mnogi sportisti bili oštećeni. Tako je USADA pomogla i Džimiju Volhedu u otkrivanju izvora njegovog doping pozitivnog rezultata dokazavši da su suplementi bili kontaminirani i nakon toga mu je kazna smanjena na 9 meseci. Iako je bio pod jurisdikcijom Antidoping agencije Ujedinjenog kraljevstva Voldhed bi bio kažnjen mnogo strože da nije dobio pomoć od USADA. I tu je suštinska razlika između dobre i obične antidoping agencije.

Video: Asmir Kolašinac: Da sve ostale antidoping agencije rade svoj posao ja bih odavno bio najbolji

Za ceo slučaj smo saznali od našeg dugogodišnjeg prijatelja Hansa Gejera, zamenika direketora Kelnske laboratroije, koja nas je informisao o svim novostima, čak i onih koje nisu objavljene. Pohvalio je i naš rad o higenaminu, koji je deo doktorske teze Jelene Rašić, u kome smo dokazali da higenamin nema delovanje na sportsku sposobnost i da verovatno ne bi ni trebalo da bude na listi. I to je suština svega ako sportisti treba da budu striktno odgovorni za sve što je u njihovom organizmu, onda bi svaka supstanca morala da dođe na Listu zabranjenih supstanci tek kada se dokaže da ona zaista utiče na sportsku sposobnost. Ovako je higenamin drugi po statistici među beta agonistima i mnogi sportisti su nastradali upravo zbog njega. Čini se da kao i u slučaju 4-CPA to nije pravedno.

Zbog toga je možda dobara savet sportistima koji UFC dao u saopštenju: „Učinite sebi uslugu i vodite dnevnike hrane, dnevnike dodataka ishrane i čuvajte račune o hrani. Nikada nemojte iskoristiti do kraja bočicu suplemenata ili higijenskih proizvoda, sačuvajte malu količinu pri ruci dok ne dobijete rezultat testa i on kaže da ste čisti. Za svaki slučaj fotografišite etikete i sastojke. Da nismo uradili sve ove stvari, mislim da ne bismo uspeli da očistimo Robovo ime.“

Video: Doktor Nenad Dikić: U vrhunskom sportu ima dopinga, zato se i borimo protiv toga

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA