≫ 

Srbi zasijali na Mediteranskim igrama: Džudo donelo tri odličja našim sportistima

Odličan uspeh naše džudo reprezentacije viđen je u Alžiru tokom prvog dana takmičenja u džudou

  • 1
Marica Perišić, Džudo Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

Džudisti su započeli svoj turnir i već na početku su stavili do znanja da su došli po medalje i najviše plasmane. Osvojili su čak tri medalje prvog dana, od čega jednu zlatu, jednu srebrnu i jednu bronzanu.

Prvu medalju Srbiji na XIX Mediteranskim igrama u džudou, donela je Milica Nikolić, učesnica Olimpijskih igara u Tokiju. Milica Nikolić osvojila je srebrnu medalju u težinskoj kategoriji do 48kg.

Milica je imala ukupno tri meča na svom putu do srebrne medalje. Ona je u prvom kolu takmičenja izašla na duel takmičarki iz Portugala, Rakuel Nunjes Brito. Sigurno i iskusno, Milica je ovaj meč dobila iponom. U polufinalu, Milica Nikolić se borila protiv Špankinje Mireie Lapuerte Komas, takmičarke koja je u juniorskoj konkurenciji osvojila nekoliko medalja na Evropskim šampionatima.

Milica je, međutim, i nju pobedila iponom i na taj način je došla do finala. U finalu, Nikolić je za protivnicu imala Francuskinju Melani Vieu. U izuzetno napetom meču u kojem nije bilo uspešnih akcija ni sa jedne ni sa druge strane, ušlo se u produžetak. Naša takmičarka je bila nadomak pobedi, obzirom da je Vieu imala već dve opomene od strane sudija, ali je Francuskinja ipak uspela da baci Milicu Nikolić i „zlatnim poenom“ je završila meč u svoju korist.

- Ovo takmičenje je došlo pred početak kvalifikacija za predstojeće Olimpijske igre u Parizu. Što se tiče nastupa, ja sam zadovoljna svojim nastupom. Iskreno, suđenje u finalu je bilo vrlo diskutabilno, ali je po meni važnije da sam ja uradila sve što je do mene. Organizacija Mediteranskih igara je drugačija i specifičnija od onoga na šta smo mi inače navikli, ali je i ovo zaista lepo iskustvo - istakla je Milica.

Milica Nikolić, Džudo Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

Odmah nakon Milice, na borilište je u meču za treće mesto u svojoj težinskoj kategoriji izašao Strahinja Bunčić. On je u svojoj konkurenciji do 66kg osvojio bronzanu medalju. Strahinja Bunčić je započeo svoj nastup na ovim Mediteranskim igrama pobedom nad Francuzom Goberom. U polufinalu, naš Strahinja se sastao sa Italijanom Mateom Pirasom koji je u tvrdom meču uspeo da pobedi našeg takmičara.

U meču za bronzanu medalju, Bunčić se sastao sa takmičarom iz Hrvatske Robertom Klačarom. Strahinja je bio koncentrisan i bolji protivnik u ovom meču, pa je pobedio i osvojio bronzanu medalju.

Strahinja nije krio zadovoljstvo osvojenom medaljom i istakao je:

- Zadovoljan sam današnjim nastupom. Drago mi je što sam osvojio medalju na Mediteranskim igrama. Ovo je moje prvo učešće na Mediteranskim igrama i srećan sam što sam ga zaokružio sa medaljom - zaključio je Strahinja Bunčić.

Strahinja Bunčić, Džudo Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

Neverovatan dan za naš džudo tim u Alžiru zaokružila je Marica Perišić u težinskoj kategoriji do 57kg. Ona je osvojila zlatnu medalju. Marica je takođe sjajno odradila ovaj turnir. Ona je na putu do medalje imala tri meča. U prvom kolu sastala se sa takmičarkom iz Francuske, Ofeli Veloci koju je pobedila odličnim iponom.

Nešto kasnije, Marica se u polufinalu sastala sa Hasret Bozkurt iz Turske. I ovaj meč, Perišić je pobedila iponom. Milica je inače tokom celog dana na svim mečevima pokazala veliku fokusiranost i spremnost i bilo je samo pitanje kada će se ovaj meč završiti u korist Marice Perišić.

U finalu, naša džudistkinja sastala se sa Italijankom Đulijom Kađiano. U meču koji je ušao u produžetak i koji je trajao skoro punih 12 minuta, Marica Perišić je na kraju izvojevala zasluženu pobedu.

- Jako je lep osećaj biti na vrhu podijuma. Bili su dobri mečevi, svaki je bio na zlatan bod. Ja sam prepoznatljiva po tom stilu borenja. Dugo sam čekala i mnogo sam radila da dođem do ovakvog uspeha i zaista sam zadovoljna - istakla je pobednica Mediteranskih igara u džudou, Marica Perišić.

Danas je nastupala još jedna takmičarka u težinskoj kategoriji do 52kg. Nadežda Petrović je dobro započela današnje takmičenje pobedom nad Italijanom Frančeskom Điordom, ali je u četvrtfinalu izgubila od Marokanke Iraoui, pa je onda kroz repesaž morala da pokuša da dođe do meča za treće mesto. Nadežda, na žalost, kroz repesaž nije uspela da dođe do meča za bronzanu medalju.

Video: Majdov zaplivao za časni krst na Bogojavljenje, prekrstio se i zaronio u ledenu vodu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • od kad je

    30. jun 2022 | 04:33

    srbija mediteranska zemlja a ne izlazi na jadransko a ni na mediteransko more

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA