≫ 

Masovan prebeg kubanskih atletičara u SAD, beže od bede, medalje će osvajati za druge države

Tri člana delegacije atletskog tima ove karipske države iskoristili nedavno Svetsko prvenstvo u SAD da izađu iz svoje zemlje i da se nikad više ne vrate

  • 6
haime peres Foto: Tanjug/Ap

Još jedan profesionalni sportista sa Kube je prebegao u drugu državu, ovog puta u pitanju je bacačica diska Haime Peres (31), bronzana sa olimpijskih igara, koja je u povratku sa nedavnog Svetskog prvenstva u Judžinu, Oregon, napustila ostatak tima u Majamiju.

Njen "nestanak" se desio samo nekoliko dana pošto je još jedna kubanska atletičarka, bacačica koplja Jiselena Balar (19) takođe napustila tim za vreme boravka u SAD. Ona je to uradila takođe u Majamiju, ali još po dolasku ekipe na na tlo Sjedinjenih Država.

Uz Balar, istog dana je u SAD prebegao i fizioterapeut kubanske reprezntacije Karlos Gonzales. Razlog takve njihove odluke je teška materijalna situacija u ovoj zemlji izazvana finansijskom krizom.

Predstavnici atletske federacije izdali su saopštenje povodom ova tri slučaja i naveli da su atletičari te zemlje pokazali "ozbiljnu nedisciplinu".

Inače, kubanski sportisti imaju dugu istoriju prebega u Sjedinjene Američke Države, veliki broj je i ranije koristio izlazak iz zemlje radi takmičenja da se nikada ni ne vrate u državu pod komunisitčkim režimom.

Samo ove godine, pored gorepomenutih, Kuba je na isti način izgubila olimpijskog šampiona u rvanju Ismaela Borera, "srebrnog" iz Tokija u troskoku Huana Migela Ečevarije i osvajača zlatne medalje u kanuu Fernanda Horhea. Niko od njih više ne želi ni da živi ni da se takmiči za ovu karipsku državu.

Zvanična Kuba je svoje takmičare nazvala pohlepnicima koji su prodali svoj dres zbog novca.

- Žalim te ljude jer su zamenili dres iz materijalnih razloga - poručio je predsednik atletske federacije Alberto Huantorena još prošlog meseca, a sada ima i nove slučajeve o kojima će morati da porazmisli zbog čega su se desili.

Jasno, svi ovi odlasci za Kubu znače i potencijalni gubitak medalja na nekim narednim takmičenjima, jer su gotovo sve u pitanju osvajači medalja na najvećim smotrama.

Posledice bežanja atletičara iz zemlje polako počinju da se osete, a primer je upravo nedavno završeno prvenstvo sveta u SAD gde atletičari ove zemlje nisu osvojili nijednu medalju.

Pomenuta Haime Peres je, na primer, prošle godine osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, a u SAD joj se prognoziralo najsjajnije odličje, međutim u Judžinu je zauzela tek sedmu poziciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    29. jul 2022 | 18:20

    prosecna mesecna plata 50 $ malo li je

  • na kubi je do yaya

    29. jul 2022 | 17:54

    mesecno dobiju litar ulja dva kila pirinca kilo pasulja i 12 jaja

  • fidel

    29. jul 2022 | 17:42

    zensko yaime-jaime a jaime=haime je musko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA