≫ 

Oglasio se svetski prvak u šahu Karlsen, prvi put je javno optužio Nimana da je varalica!

Norvežanin nema dilemu oko toga kako je Niman napredovao u karijeri

  • 1
Magnus Karlsen

Foto: Youtube.com

Petostruki svetski prvak u šahu Norvežanin Magnus Karlsen (31), optužio je svog rivala, Amerikanca Hansa Nimana (19) da je prevarant, i to je sada prvi put javno rekao posle njihovog kontroverznog duela u kojem je Niman slavio nakon što je Norvežanin predao posle prvog povučenog poteza.

Karlsen više nema sumnje da je Niman varalica i to je sročio u saopštenju koje je predočio svojim pratiocima. U obraćanju javnosti vrlo janso kaže da je američki šahista prevarant i da je u to sada potpuno siguran.

Saopštenje Magnusa Karlsona prenosimo u celosti.

Na ovogodišnjem Sinkfild Kupu napravio sam odluku bez presedana u mojoj profesionalnoj karijeri da se povučem sa turnira tokom meča treće runde sa Hansom Nimanom. Nedelju dana kasnije, tokom "Tura", povukao sam se protiv Hansa Nimana posle samo jednog povučenog poteza. Znam da su moji potezi naišli na nerazumevanje šahovskovske javnosti, na frustraciju. I ja sam frustriran. Želim da igram šah. Želim da nastavim da igram šah na najvišem nivou na najvećim turnirima.

Mislim da je varanje u šahu nešto što je ozbiljno i veliko i esencijalna je pretnja ovoj igri. Takođe verujem da su priređivači ove igre, organizatori turnira i svi koji brinu o svetosti igre koju volimo trebalo ozbiljno da razmotre o uvođenju većih bezbednosnih mera i metoda na otkrivanju varalica za šahovskom tablom. Kada je Niman pozvan u poslednji čas na Sinkfild Kup, odmah sam želeo da se povučem sa turnira. Na kraju sam, ipak, odlučio da igram.

Magnus Karlsen, Hans Niman

Printskrin: Youtube/CHESS - ThanhCong Online

Verujem da je Niman varao više - i to u poslednje vreme - nego što je to javno priznao. Njegov napredak za šahovskom tablom je neuobičajen, i kroz našu partiju na Sikfild Kupu imao sam utisak da nije uopšte napet niti da je u potpunosti koncentrisan na igru u kritičnim pozicijama po njega, nadigravši me sa crnim figurama na način na koji to može samo nekolicina igrača na svetu. Ta partija je promenila moje gledište na stvari.

Moramo uraditi nešto po pitanju varanja, a moj doprinos tome biće da ne igram sa ljudima koji su varali u poštlosti, jer ne znam na šta su spremni u budućnosti.

Postoji još toga što bih mogao da kažem. Nažalost, u ovom trenutku sam ograničen u tome šta bih smeo da kažem bez odobrenja Nimana da pričam otvoreno. Do sada sam pričao samo o svojim postupcima, i njima sam stavio do znanja da ne želim da igram protiv Nimana. Nadam se da će istina o ovoj stvari izaći na videlo, kad god to bilo.

Iskreno, Magnus Karlsen - Svetski prvak u šahu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džek

    27. septembar 2022 | 13:06

    A šta si očekivao od Amerikanaca - poštenu borbu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA