Stevan Stevanović otkriva: "Tajna uspeha je u pronalaženju rešenja, bez obzira na okolnosti"

Stevan Stevanović otkrio šta mu je potrebno za dobar trening

  • 6
Stevan Stevanović Foto: Branislav Jovanović

Osvojio je srca gledatelja poslednje sezone šoa Survivor gde se izdvojio po svojoj smirenosti ali i fizičkoj i mentalnoj izdržljivosti. Inače, Stevan Stevanović je po zanimanju ragbista, personalni trener, Instagram influenser i, što verovatno malo ko zna, diplomirani ekonomista.

On je neko čiji je život podređen sportu iako je svestan da biti profesionalac u ovoj, kao i drugim oblastima, podrazumeva mnogo odricanja i discipline. Sa njim smo razgovarali o tome kako izgleda njegov trening, koliko je značajna kvalitetna oprema, zatim o vežbanju na otvorenom, ali i osnovnim razlikama u profesionalnalnom i rekreativnom bavljenju sportom.

-Da bi u nečemu postao dobar, moraš da naučiš da su greške sastavni deo procesa učenja, kao i njihovo prevazilaženje. Samim tim, smatram da je suštinska razlika između profesionalnog i rekreativnog sporta upravo u smanjenju prostora za pravljenje propusta. Pored toga, profesionalac je maksimalno disciplinovan, a to zahteva ogromno odricanje i kontinuirano napredovanje bez obzira na trenutne okolnosti.

Stevan Stevanović Foto: Branislav Jovanović

Kada je reč o načinu vežbanja, ističe i da su mu proces pripreme, kao i oporavak od vežbanja podjednako važni kao i sam trening. Kaže da proces započinje tako što na prazan želudac popije pola litra vode sa limunom, a doručkuje oko 45 minuta nakon toga.

-Do terena ili teretane odlazim peške, što ujedno predstavlja i pripremu tela za napor koji sledi. Za čitav proces mi je veoma važno da sam "uzemljen" patikama koje su neodoljivo udobne. Moj izbor je model Reebok, Nano X2 Adventure, dizajniran da pored funkcionalne podrške za trening omogući veću izdržljivost i zaštitu. Kada završim sa treningom, postaram se da pojedem obrok bogat hidratima i proteinima jer želim da nadoknadim potrošeno i dobijem još energije za ostatak dana - kaže Stevan.

Stevan Stevanović Foto: Branislav Jovanović

Da bi se pripremio za odlazak u Dominikansku Republiku, Stevan je uvodio promene u svoj trening i pripremao organizam za poduhvat koji mu je usledio.

-Smatram da se za izazov, kakvo je bilo ovo takmičenje, čovek treba pripremati tokom celog života. Kad to kažem, pre svega mislim na mentalnom nivou. Kad je reč o fizičkoj spremnosti, uskladio sam trening sa aktivnostima koje su za ovo takmičenje bile bitne. S obzirom na to da je za mene režim ishrane veoma važan, praktikovao sam i post povremeno kako bih bio spremniji za ekstremno gladovanje. Mada se na kraju sve svodi na to koliko je neko mentalno jak da izdrži sve vanredne okolnosti. Zato je suština da se za takve uslove treba spremati ceo život - izjavio je Stevan i dodao:

-Na posletku, najbitnije je postarati se da se mentalno osećate dobro i da budete fokusirani na bitne stvari. Uslovi koje smo tamo imali su zaista teški i, moram da kažem, nisu najzdraviji, pa nije poželjno unapred se pripremati za tako nešto. Mišići se gube u takvim uslovima, ali ja sam uspeo brzo da ih povratim zahvaljujući mišićnoj memoriji. Telo se nakon dva do tri meseca vrati u zdravo stanje i onda možete da nastavite tamo gde ste stali.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Stevan Stevanović (@steva_rl13)

Trening u prirodi može se reći da je već godinama sastavni deo njegovog dana.

-Obožavam treninge na otvorenom, pogotovo kad je reč o pripremama za sport kojim se bavim, a to je ragbi. Naravno, uživam i u drugim timskim sportovima. Dodao bih i da sam fan atletike – volim da trčim, preskačem prepreke i bacam određene rekvizite. Idealno je kada tako nešto radite izvan četiri zida teretane, u prirodi, na keju, u parku… U tom slučaju posebno je važno imati odgovarajuću opremu, onu koja je posebno razvijena da izdrži prirodne specifičnosti različitih vrsta terena, kao i da ispuni sve zahteve sportista i treninga napolju. Patike igraju ključnu ulogu, a moje, Nano X2 Adventure, mogu mnogo toga da izdrže, na bilo kojoj vrsti podloge.

Poznat kao neko kome motivacije ne manjka nikada, Stevana smo upitali šta treba da uradimo ukoliko treniramo, a ne vidimo rezultate, na šta je on poslao jasnu poruku:

-Pravilo broj jedan je – ne posustaj! Ukoliko rezultati dolaze previše sporo ili ih nema, treba pronaći gde je nastao problem, kao i na koji način se on može prevazići. Za tako nešto je veoma važno da se dodatno edukujemo. Postoji niz različitih faktora koji mogu uticati na krajnje rezultate – ishrana, trening, odmor, navike, i slično. Zato budite smeli, testirajte nove metode i utvrdite šta najbolje utiče na vaše telo - zaključio je Stevan.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA