≫ 

Oštra reakcija Rusa na reči prvog čoveka MOK-a: "Mi da osudimo naše ljude, našu državu, našeg predsednika?!"

Suluda ideja, poručili su iz Rusije na zamisao Tomasa Baha

  • 8
vladimir putin, rusija, univerzijada, sportisti

Foto: Tanjug/AP

Izjava predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha da bi suspendovani ruski sportisti mogli da se vrate takmičenjima "ukoliko se distanciraju od intervencije vojske svoje države na Ukrajinu", primljena je sa velikom dozom negodovanja u Rusiji.

Među prvima je na Bahove reči reagovao jedan od šefova ruskog olimpijskog komiteta Oleg Matitsin.

- Osnovni zadatak Međunarodnog olimpijskog komiteta je da omogući svim sportistima jednako pravo da se takmiče na Olimpijskim igrama, bez obzira na njhove političke i religijske stavove, kao i na njhovo državljanstvo - poručio je Matitsin.

Daleko kritičniji u osudi Bahovih reči bio je šef rvačke federacije Rusije Mihail Mamiašvili.

- Šta uopšte znače te Bahove reči? Da mi sada moramo da osudimo naše ljude, našeg predsednika, našu državu? Šta znače te reči? Kakav je to izbor? - rekao je Mamiašvili.

vladimir putin, rusija, univerzijada, sportisti

Foto: Tanjug/AP

Dan ranije Bah je ostavio otvorenu mogućnost da svi suspendovani sportisti Rusije mogu ponovo da krenu da se takmiče, ali uz uslov da se distanciraju od ruske intervencije na Ukrajinu.

- Ruski sportisti sigurno nisu izazvali rat. Onima koji se distanciraju od režima bi trebalo da se dozvoli da se takmiče pod neutralnom zastavom. Naš cilj je da sportistima sa ruskim pasošem omogućimo da se ponovo takmiče, ali to neće biti lako - izjavio je Bah.

Međunarodni olimpijski komitet je još u februaru, ubrzo posle vojne intervencije Rusije na teritoriji Ukrajine, suspendovao sve ruske saveze i svim sportistima oduzeo pravo da se takmiče. Ta kazna važi i za beloruske sportiste.

- Nije ovde glavno pitanje vratiti Rusiju, već sportiste te zemlje koji ne podržavaju rat da se takmiče... Oni ništa nisu krivi za ovaj rat - rekao je Bah u intervjuu za Gazetu delo Sport.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA