≫ 

Austrijanac zbog tri prsta proglašen za četnika, kokain i "jugoslovenstvo" mu umalo uništili karijeru

Legendarni ski skakač bio je miljenik i heroj nacije, postao je i izdajnik, a onda je spletom okolnosti uspeo da pronađe svoju sreću

  • 14
Andreas Goldberger Jugoslavija Foto: Profimedia/Fotostand/Wagner/AFP, Pixabay

Legendarni austrijski ski skakač Andreas Goldberger prošao je put od sportske legende, do "nesuđenog" Jugoslovena. 

Skoro da ne prođe sezona da se mediji u Austriji ne bave likom i delom "zlatnog dečka", pa se tako jedna od priča iz njegove karijere odnosi na momente kada je poželeo da nastupa za Jugoslaviju. Tako je u novembru 1997. godine kao svetski šampion u ski letovima u društvu menadžera Edija Federera boravio u Beogradu i dobio srpska dokumenta. Bio je i prijavljen na adresi u Beogradu i, kako se navodi, rešen da osvoji medalju za Jugoslaviju.

Jugoslovenski pasoš

Sve je odrađeno brzo, a glavni razlog je bila želja da nastupi pod novom zastavom na Svetskom prvenstvu u Lilehameru pošto je bio susppendovan od strane matičnog saveza na 6 meseci. Kako se unapred dogovorio sa svojim agentom, Goldberger na konferenciji za novinare nije jasno rekao da je postao državljanin SRJ, već je samo diplomatski objasnio da je tek na putu da dobije licencu Jugoslovenskog skijaškog saveza.

- Kada sam video šta moji novi prijatelji rade za mene, uprkos protivljenju Austrijskog skijaškog saveza, odlučio sam sada, više nego ikada, da osvojim zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Naganu za Jugoslaviju. To će biti moj najveći doprinos Jugoslaviji i mojim prijateljima. U slučaju nepovoljne odluke FIS-a i potvrde moje suspenzije, već sam odlučio da napravim pauzu od godinu dana i nastavim da nastupam za Jugoslaviju - rekao je Goldberger, a potom, prema pričama, pozdravio sve prisutne sa tri podignuta prsta.

Kokainska afera

Ipak, posle svojih postupaka, suočio se sa komplikovanom birokratijom u Austriji i uz to, godinu dana ranije bio je i optužen da je konzumirao kokain. Policijska istraga je dokazala da je nekoliko austrijskih reprezentativaca osumnjičeno za konzumiranje kokaina u pomenutom bečkom klubu. Cela reprezentacija Austrije je bila na testiranju. Iako su nalazi bili negativni, Goldberger je priznao krivicu i bio je suspendovan od strane Austrijskog saveza na šest meseci, što je značilo da neće moći da se takmiči na Igrama u Naganu u februaru 1998. godine. Odlučio se na radikalan potez i prihvatio jugoslovensko državljanstvo.

- Bio je to najgori i najteži period u mom životu. Imao sam loše savetnike, slušao sam ih i zbog toga se na mene obrušio ogroman talas kritika. Nisu me više zvali Goldi, već zločinac. Napravio sam velike greške, ali ko ih nije pravio tokom života? Cela stvar je uzela uticala na mene i uticala na moje rezultate. Međutim, tada sam mnogo naučio i sada znam gde mi je dom i kome mogu da verujem - rekao je Goldberger u prvom intervjuu posle kokainskog skandala.

Goldberger "četnik"

Kada je prihvatio da nastupa za Jugoslaviju, aktuelizovala se priča o suspenziji.. Mediji i vlast su se digli na noge, a njegov potez viđen je kao izdaja. Tako je list Die Presse objavio je članak sa naslovom: „Od rumenog junaka do četnika, neverovatno“. U tekstu su citirali Andreasovu izjavu da nije znao da dizanjem tri prsta u Beogradu slavi znak pobede četničkih borbenih jedinica.

Posle svega, Goldberger je rekao da je cela priča sa Srbima veliki nesporazum i da je austrijske papire dobio za samo nekoliko dana. Štaviše, ukinuta mu je suspenzija iz Austrijskog skijaškog saveza i data mu je mogućnost da nastupi na Igrama u Naganu, samo zbog specijalne dozvole koju mu je dodelio Austrijski skijaški savez jer Japanci ne puštaju u svoju zemlju one koji imaju dokazano da je koristio narkotike.

Andreas Goldberger Foto> Profimedia/LEGNER JAROSLAV/CNC

Kraj karijere

Čovek koji je 1996. godine osvojio zlatnu medlaju u ski letovima, i imao dve bronze sa olimpijskih igara u Lilehameru 1994. godine uspeo je ponovo da zablista. Kada se sve smirillo, najveće uspehe Goldberger je imao u martu 2000. na Planici preskočio neverovatnih 225 metara i tri godine držao rekord. Godinu dana kasnije, ponovo u sastavu Austrije, osvojio je jednu zlatnu i dve bronzane medalje na SP u Lahtiju, a 2004. u svojoj omiljenoj Planici osvojio je ekipnu bronzu u letovima.

Posle toga, nije se peo na postolje. Od profesionalnog sporta zvanično se oprostio januara 2006. na Svetskom prvenstvu u letenju u Tauplicu, kada je skočio 185 metara uz ovacije navijača na brdu Kulm.

Danas, Goldberger radi kao tv konsultant za ski skokove, a ponekad i skače u veteranskoj kategoriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chester 84

    2. oktobar 2022 | 15:52

    Bas mi pre neki dan palo na pamet za ovog coveka :)

  • 534

    2. oktobar 2022 | 18:58

    Tri prsta znače sveto trojstvo, pravoslavlje. Nikakve veze sa četnicima nema. Pokažite mi samo jednu sliku na kojoj četnici podižu 3 prsta. Komunistička proseravanja.

  • Laki

    2. oktobar 2022 | 16:50

    Naš Andrija Zlatobrdić

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA