≫ 

Karlsen je bio u pravu, Niman je varalica: Dokazano da je Amerikanac varao preko 100 puta!

Šahovska onlajn platforma na kojoj je Niman nizao pobede godinama, utvrdila da je sve bila prevara

  • 8
Hans Niemann i Magnus Carlsen

Foto: AFP/Profimedia

Skandal koji drma šah dobio je novu epizodu. Aktuelni svetski prvak Magnus Karlsen je, izgleda, bio u pravu - njegov izazivač Hans Niman je varalica. Momak koji je, na iznenađenje svih, rutinski parirao Norvežaninu, čak ga i senzacionalno pobedio, varao je mnogo pre meča sa Karlsenom, pokazuje izveštaj portala "Chess.com" u koji je imao uvid uticajni "Wall Street Journal".

Ovaj sajt preko kojih igrači iz čitavog sveta igraju partije onlajn, na kojem je aktivan i Niman, na 72 stranice izveštaja je doveo u sumnju više od 100 pobeda koje je ostvario Amerikanac tokom 2020. godine, uključujući i mečeve koje su pobedniku donosili i novčane nagrade.

Izveštaj navodi "brojne očigledne znake i neobične obrasce u Hansovoj karijeri".

Magnus Carlsen

Svetski šampion Magnus Karlsen Foto: Arun SANKAR / AFP / Profimedia

Prvi koji je doveo u pitanje Nimanovo poštenje bio je upravo Karlsen kome su bili čudni potezi koje je vukao Niman u duelu sa njim u pomenutom porazu na turniru "Sinquefield Cup" čiji je nagradni fond 500.000 dolara. U njihovom narednom meču Karlsen se povukao posle prvog povučenog poteza jer nije želeo da igra sa prevarantom, što je ubrzo sročio u saopštenju u kojem je javno optužio Amerikanca da je varalica.

Niman je naneo prvi poraz Karlsenu posle 53 uzastopne pobede i to sa crnim figurama, što je dodatno dovelo u sumnju njegov trijumf.

- Nisam spreman da igram protiv njega, nadam se da će istina isplivati u vezi sa njim, kakva god da bude - poručio je u saopštenju Karlsen, čije reči tek sada imaju osnova posle izveštaja sajta "Chess.com".

Ovaj sajt je uz pomoć alata za otkrivanje varanja, uključujući poređenje poteza igrača sa onima koje preporučuju šahovske mašine koje su u stanju da pobede čak i najbolje ljudske igrače u svim vremenima, doveli u sumnju sve Nimanove pobede. Ovaj izveštaj, piše dalje "Wall Street Journal", nudi ubedljive dokaze zasnovane na podacima koji su u suprotnosti sa Nimanovim izjavama.

Niman sve vreme negira da je varalica, ali na osnovu njegovih onlajn mečeva koji su u svetlu skandala stavljeni na proveru, "zaslužuje dalju istragu zasnovanu na podacima".

Potpuna istraga, objavljena u utorak uveče, utvrdila je da je Niman privatno priznao optužbe i da mu je nakon toga neko vreme bio zabranjen pristup "Chess.com", najpopularnijoj šahovskoj platformi na svetu. "Chess.com" je zatvorio njegov nalog zbog "očigledne prevare"

U izveštaju se navodi da je bilo više od 100 sumnjivih partija, od kojih su neke bile za nagradu. U izveštaju se navodi da je Niman imao 17 godina u vreme kada je varao u seriji, zbog čega je "Chess.com" zatvorio njegov nalog. Ovaj sajt je Nimanu poslao pismo u kome ga obaveštava da je "očigledno varao" kako bi poboljšao svoj rezultat u nekoliko partija, uključujući i onu protiv ruske šahovske zvezde Iana Nepomnjačija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    5. oktobar 2022 | 16:27

    Pa Amerikanac...u svim sportovima su dokazano najveće varalice, doping prevaranti, manipulatori, a generalno su i kao država najveći pljačkaši po svetu, kolonijalisti koji prave ratove i manipulišu medijima i holivudskom propagandom.

  • Sholastik

    5. oktobar 2022 | 17:32

    Analne kupe (inserti) sa bluetooth opcijom, ima ih čak i u našim specijalizovanim dućanima - eto to je verovatno bila alatka Hansa Nimana. Sa druge strane je saučesnik na bilo kojoj lokaciji sa internet konekcijom, pošto se svi važniji mečevi današnjice strimuju live. Koristi savremeni chess engine - program snage 3500+ ELO poena - Stockfish, Dragon, .... ima ih napretek (svetski prvak ima oko 2850 ELO poena) te javlja našem junaku poteze upravljajući na daljinu pomoću mobilne aplikacije igračkom koja vibrira u dogovorenim ritmu signalima - morzeova azbuka ili bilo koji drugi dogovoreni kod.

  • YYY

    5. oktobar 2022 | 16:46

    Bar 10 feljtona o ovome kako je varao a niko konkretno da objasni na koji način je to radio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA