≫ 

Zašto je Rim ključan za Đokovića: Novak počeo 369. nedelju na vrhu, u Večnom gradu mora makar do polufinala

Najbolji srpski teniser cilja plasman među četiri najbolja u Italiji, kako bi zadržao mesto na vrhu i beneficije na Rolan Garosu

  • 1
Novak Đoković i Karlos Alkaraz Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Posle eliminacije od Karlosa Alkaraza u polufinalu turnira u Madridu posle spektakularne borbe u tri seta koja je potrajala čak tri i po časa, Novak Đoković već se polako okreće ka dešavanjima u Rimu, na jednom od njegovih omiljenih turnira. Istovremeno, Nole je započeo 369. nedelju "vladavine" na vrhu ATP liste.

Bodovi sa turnira u Rimu se ne oduzimaju sve do kraja ove nedelje, što znači da će Novak "dogurati" i do 370 nedelja na prvom mestu ATP liste, čime će obeležiti i mali jubilej. Međutim, od dešavanja u italijanskoj prestonici umnogome zavisi put kojim će Đoković "hodati" u narednim mesecima. Tamo neće biti Karlitosa Alkaraza koji je osvojio titulu u španskoj prestonici.

S obzirom na to da je sve bliži obaranju rekorda čuvene Štefi Graf, koja je provela 377 nedelja na vrhu svetskog tenisa, Novaku je sigurno na umu da se na čelu kolone zadrži bar još neko vreme. Međutim, ako planira da na tom mestu ostane i posle turnira u Rimu, moraće da dogura makar do polufinala.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Medvedev "preti" iako ne igra, Đokoviću posle Italije ugroženo prvo mesto

Iako ne igra, Medvedev može da prestigne Đokovića posle turnira u Italiji. Razlog leži u činjenici da je prošle godine eliminisan već u drugom kolu od sunarodnika Aslana Karaceva, protiv kojeg će Novak upravo i igrati na startu ovogodišnjeg turnira. Srbin "brani" finale od prošle godine, pa je evidentno zbog čega mora daleko da dogura, ako planira da bude prvi.

Trenutno na zvaničnoj ATP listi, Đoković je prvi sa tačno 8.260 bodova, dok je Medvedev na 7.990 bodova. Kada se oduzmu bodovi iz prošle sezone, a to je 600 u slučaju Đokovića, a samo 10 u slučaju Medvedeva, dolazimo do situacije da Novak "drži" 7.660 bodova, a Danil ima 7.980.

Plasman u polufinale na ATP turniru serije 1000 donosi 360 bodova, što automatski znači da bi Đoković u tom slučaju došao do 8.020 bodova i ostao ispred ruskog igrača "za pedalj" odnosno za svega 40 bodova!

Karlos Alkaraz, Novak Đoković Foto: RIVERO/MARCA / Sipa Press / Profimedia

Rim je bitan i zbog Rolan Garosa, Novak samo na jedan način može da ostane prvi nosilac

Sve to kasnije će uticati i na raspored nosilaca na Rolan Garosu. Ukoliko izgubi prvo mesto u Rimu, Đoković neće biti vodeći nosilac u Parizu, što može da prouzrokuje dodatne probleme. Sve to znači da bi u Rimu morao da naniže pobede nad Karacevim, Rajlijom Opelkom, te eventualno Dijegom Švarcmanom ili Feliksom Ože-Alijasimom u četvrtfinalu.

Deluje da je Novak spreman za izazove i da je ponovo podigao formu na svoj stari nivo, što je pokazao i meč sa nestvarnim Karlitosom Alkarazom, koji je posle sat vremena borbe sinoć počistio u finalu Aleksandera Zvereva, trećeg igrača sveta. Potrebno je da samo to još jednom prenese na teren.

ATP lista - TOP 10 (ponedeljak, 9. maj 2022. godine)

1. Novak Đoković - 8.260 bodova

2. Danil Medvedev - 7.990 bodova

3. Aleksander Zverev - 7.020 bodova

4. Rafael Nadal - 6.435 bodova

5. Stefanos Cicipas - 5.750 bodova

6. Karlos Alkaraz - 4.773 bodova

7. Andrej Rubljov - 4.115 bodova

8. Mateo Beretini - 3.895 bodova

9. Feliks Ože-Alijasim - 3,760 bodova

10. Kasper Rud - 3.760 bodova

---------------------------------------------

31. Miomir Kecmanović - 1.326 bodova

54. Filip Krajinović - 960 bodova

58. Laslo Đere - 931 bod

64. Dušan Lajović - 906 bodova

Video: Ovo su najplaćeniji srpski sportisti: Jokić uskoro prevazilazi Novaka

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    9. maj 2022 | 09:14

    Nadam se da će uspeti, navijam. Ali kad mora, onda je teško, često nedostižno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA