≫ 

Koreča ekskluzivno za Telegraf o rivalstvu Đokovića i Nadala, upadu Alkaraza, otkrio i ko mu je favorit na RG

Španac je minimalno izdvojio Novaka u odnosu na svoje zemljake na Rolan Garosu

  • 6
Aleksa Koreče (Alex Corretja) , Novak Đoković, Rafael Nadal i Karlos Alkaraz Foto: Joaquin Corchero / ContactoPhoto / Profimedia, Tanjug/AP

Rolan Garos je pred vratima i čitav teniski sveta očekuje novi sportski potres - ko će biti šampion? Novak Đoković? Rafael Nadal? Karlos Alkaraz? Neko četvrti? Telegraf je ekskluzivnu analizu uradio sa dvostrukim finalistom Grend slema u Parizu, Aleksom Korečom, te ustanovio prednosti srpskog tenisera u odnosu na ostatak ATP karavana u Francuskoj.

Koreča, koji je ujedno i ekspertski komentator Eurosporta, odredio je prelomnu tačku u Đokovićevoj sezoni.

- Nije to bio Rim, moramo se vratiti na Beograd. Mislim da se on izdigao u Beogradu. To je bila prelomna tačka u njegovoj sezoni, kada se vraćao protiv Kecmanovića i Đerea. To je momenat kada mi je Novak pokazao da je spreman za Rolan Garos. I pored poraza u Madridu od Alkaraza shvatio sam da je spreman. Ne želim da otkrivam privatne razgovore sa njegovim trenerima, ali bio sam sto odsto siguran da će u Rimu doći do finala ili osvojiti titulu - počeo je Koreča razgovor za Telegraf.

- Rim je samo dokaz da je pronašao način da igra na šljaci i da će biti spreman za Rolan Garos. Dolazi u Pariz sa velikim samopouzdanjem jer je veoma blizu svojoj najboljoj formi. Ne kažem da mora da osvoji Rolan Garos, ali mislim da sada bolje razume igru na šljaci nego ranije. Impresioniran sam da i, posle zadržavanja prvog mesta i osvajanja tolikog broja trofeja, menja svoju igru i prilagođava se na taj način. Definitivno je jedan od favorita u Parizu.

Novak Đoković Serbia Open Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Tu su vaši zemljaci, Nadal i Alkaraz. Šta očekivati od njih u Parizu?

- Ne znamo kako će Rafa izgledati. Ako bude zdrav, ipak ćemo morati da vidimo kakve će rezultate praviti u prvoj nedelji. Nema sumnje da će biti opasan protivnik za svakoga, jer je to Rafael Nadal, najbolji igrač svih vremena na šljaci. Sa druge strane, Alkaraz je u svetu gde je sve savršeno. Igra sjajno sa mnogo varijacija, uzeo je Barselonu i Madrid. Odmarao je par nedelja i sada je gladan.

Sve oči su okrenute put trougla Đoković-Rafa-Alkaraz, kome dajete najveće šanse?

- Lomiće se na tome da li će Đoković i Nadal zadržati konstantnost ili će do izražaja doći poletnost Alkaraza. To je jedino što bi trebalo "razvezati" u narednim nedeljama. Teško je reći ko ima najveće šanse... Ako pogledate ATP listu i trenutak, Novak je u dobroj poziciji, a Rafa je jedini nad kojim stoji znak pitanja.

Rafael Nadal, Karlos Alkaraz Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Znači... Novak je glavni favorit?

- U sjajnoj je poziciji pred dolazak na turnir. Nisam siguran da li da ga oslovim kao isključivog favorita, jer zavisi od toga da li će Nadal ući u svoj ritam. Alkaraza bi trebalo staviti malo ispod njih, jer je mlađi i ne znamo kako će se nositi sa dve nedelje igre i mečevima u pet setova. Novak ipak zaslužuje kredite da bude favorit u ovom momentu dok pričamo.

Ko će na kraju puta odneti titulu najboljeg u istoriji - Đoković ili Nadal?

- Uvek je pitanje kako se Rafa oseća. Pitanje je da li je zdrav ili nije, to pravi veliku razliku za budućnost. Mislim da Novak definitivno ima dobru šansu da na kraju osvoji više Grend slem titula. Svaki Grend slem je nova šansa za Đokovića, pokazao je da je uvek dobar na Vimbldonu, US Openu, voli Australijan Open i igraće na svakom ozbiljno ukoliko mu se ukaže prilika.

Rolan Garos, Novak Đoković, Stefanos Cicipas Foto: Tanjug/AP

Ko su favoriti iz senke?

- Uvek se mora ozbiljno razmišljati o Cicipasu i Zverevu. Dođu do četvrtfinalu i veoma su teški za zaobići. Tu su i momci poput Rubljova i Ruda, oni su i te kako teška prepreka. Ne želite da se sastanete sa njima u ranoj fazi turnira, bitno je da imate jaku poziciju na ATP listi kako bi ih izbegli. Mora se pomenuti i Nori, De Minaur, Hurkač, Siner, Ože Aliasim... Opasni su. Ne kažem da će osvojiti RG, ali su teški protivnici.

Srbija se pouzda i u svoj drugi reket, Miomira Kecmanovića. Kako gledate na njegovu sezonu i očigledan uspon?

- Kecmanović je talentovan momak, bio sam impresioniran njegovom igrom u Madridu u meču sa Rafom. Brz zamah i jak udarac iz bekhenda, dobar servis i dobar forhend. Da bi napredovao, njegov forhend ne sme da bude dobar, mora da bude odličan. Sviđa mi se njegova koncentracija, bez ikakvih primedbi. Nosi se dobro sa dešavanjima na terenu, neki igrači u njegovoj dobi pričaju previše. Može igrati na svim podlogama - zaključio je Koreča.

Sve duele sa Rolan Garosa možete pratiti na kanalima Eurosporta.

Video: Ave, Novače! Đoković savladao Cicipasa u finalu Rima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    17. maj 2022 | 09:36

    Nadal je neprikosnoven na sljaci,to svi znamo...Al' mislim da ovog puta nema sanse pored Djokovica.

  • Рус

    17. maj 2022 | 07:53

    A gde tu Medvedev?🤔

  • Verko

    17. maj 2022 | 09:39

    Nisam pristrasan,al sam ubedjen da RG osvaja Nole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA