≫ 

Novak poražen od Nadala u epskoj bici najvećih ikada: "Kralju šljake" otvoren put ka 22. Grend slemu

Šteta, šteta, šteta... Đoković nije uspeo da sruši Španca

Novak Đoković Rafael Nadal Rolan Garos Foto: Tanjug/AP

Ipak Rafa! Posle velike borbe, neverovatnog tenisa i četiri sata borbe, španski teniser uspeo je da slavi u 59. klasiku protiv Novaka Đokovića i tako obezbedi sebi plasman u polufinale Rolan Garosa. Dao je najbolji na svetu sve od sebe, grabio je svaku priliku, ali je sjajni Španac ipak prošao dalje - 3:1 (6:2, 4:6, 6:2, 7:6 /tb. 7:4/)!

Meč dostojan teniske istorije, susret uz koji su svi mogli da uživaju, pratili tenis tek povremeno ili strastveno, duel koji nećemo zaboraviti tek tako, koji ćemo tek prepričavati...

Prosto je neverovatno kakav su susret odigrali Đoković i Nadal. Iako je tu bilo dosta uspona i padova, mogli smo da uživamo u pregršt kvalitetnih poena, gemova koji su trajali i preko 15 minuta... Sve to doprinelo je da sedimo na vrhovima prstiju do prvog do poslednjeg poena.

A nije krenulo onako kako su se svi nadali. Naprotiv, Đoković je već u prvom gemu dopustio Nadalu da se razigra i da bude u podređenom položaju. Španac to nije odbio i potom je samo nastavio da "gazi" dok Nole nije uspevao da pronađe svoju prepoznatljivu igru.

Sve do kraja ovog perioda igre, Španac je bio taj koji je dominirao. Vrlo brzo je načinio još jedan brejk, a zatim je bez ikakvih problema priveo set kraju i poveo sa 1:0.

Ni početak drugog seta nije obećavao da će Novak uspeti da se probudi i vrati na pravi kolosek. Nastavio je Đoković da pravi ogromne greške, a Nadal se rastrčao po celom terenu toliko da je stigao do 3:0 uz dva brejka prednosti.

Šta se tada promenilo, to verovatno zna samo Novak Đoković. Tek, najbolji teniser sveta zaigrao je kao nikada do sada, počeo je da "šeta" Nadala i bio je u furioznoj seriji. Igrao je kao prava zver i ređao jedan, drugi, pa i treći brejk.

Nisu to bili nimalo laki gemovi, baš naprotiv, set je potrajao skoro sat i po vremena za samo deset gemova, a jedan od njih trajao je čak 18 minuta. Ipak, Đoković ga je priveo kraju kako treba i poravnao rezultat u setovima, pa je delovalo da je spreman da nastavi u tom maniru.

Novak Đoković Rafael Nadal Rolan Garos Foto: Tanjug/AP

Međutim, to se nije desilo. Umesto toga desio se veliki šok kada je Rafa već u prvom gemu trećeg seta oduzeo servis Novaku i sam počeo da diktira svoj ritam. Situacija je bila apsolutno preslikana kao u prvom setu, ponovo je Nadal u petom gemu "ugrizao" Đokovića, a na kraju mu je prepustio dva gema.

Teret je zatim prešao na Novaka, koji je bio svestan da mora da osvoji preostala dva seta ne bi li slavio i plasirao se u polufinale Rolan Garosa. I taj zadatak započeo je na najbolji mogući način, brejkom na servis Nadala u drugom gemu. Tu prednost je potom držao na svojoj strani sve do odlučujućeg gema, onog kada je servirao za set.

Nije Nole tada iskoristio dve set lopte, a Nadal je uzvratio brejk i doveo nas do vrhunca drame. Otišli smo u tajbrejk četvrtog seta, znajući da Đoković mora da ga dobije ne bi li produžio ovaj meč.

Novak Đoković Rafael Nadal Rolan Garos Foto: Tanjug/AP

To se nažalost nije desilo. Đoković je dopustio Nadalu dva mini-brejka u ranoj fazi seta, posle čega jednostavno nije bilo povratka. Uspeo je Nole da naniže tri poena i spasi tri meč lopte, ali nije mogao svih pet koliko je imao Španac. Velika šteta...

Rafa će se u polufinalu sastati sa Aleksanderom Zverevim, koji je ranije danas napravio iznenađenje izbacivši mladog Karlosa Alkaraza.

TOK MEČA

IV SET

TAJBREJK 

4:7 - Ipak ne, Nadal pobeđuje.

4:6 - Vraća Novak još jednu meč loptu... Da li ovo miriše na novi povratak?

3:6 - I drugu meč loptu je uspeo da sačuva Novak Đoković, ali sada ima dosta teži posao.

2:6 - Smanjuje Nole i spašava prvu meč loptu.

1:6 - Pet meč lopti...

1:5 - Imao je šansu Đoković da na drugi servis možda smanji rezultat, ali nije uspeo.

1:4 - Još jedan mini-brejk, Đoković u preteškoj poziciji. Nadal ima dva servisa.

1:3 - Posle potvrde sudije iz stolice, gospodina Dumusoa, Novak osvaja prvi poen u tajbrejku.

0:3 - Sada baš ne valja. Nadal je uzeo i ovaj poen, ima veliku prednost.

0:2 - Pogađa Nadal sada nemoguće, spoljnu stranu linije. Nadamo se Novakovoj reakciji.

0:1 - Neeee! Mini-brejk ima Španac, nije ovo dobar način da se započne tajbrejk.

-------------------------------

6:6 - To je to, tajbrejk odlučuje! Ni poen nije dao Španac našem teniseru... 

6:5 - Tako je! Opet će Nadal servirati za opstanak u četvrtom setu! Samo poen je Španac uzeo u ovom gemu... Sada bi valjalo da se izbegne tajbrejk.

5:5 - Potpuno poravnanje. Pritisak je na Novaku, naredni gem je od izuzetne važnosti.

5:4 - BREJK! Novak nije preživeo Rafin pritisak! Španac je došao do đusa, potom i do brejka, nastavljamo dalje u ovom setu...

5:3 - Gem za Nadala, ponovo prilično lak. Kao da je Novak štedeo snagu za ono što ga čeka u narednom, a to znači da sada servira za izjednačenje u setovima!

5:2 - Slična situacija kao i prethodni put na Novakov servis. Đoković je ispao da izdrži, osvojio je dva poena Nadal, ali opet ništa više od toga. Dobro je da nismo ušli u dramu.

4:2 - Lak, baš lak gem za Nadala. Ni u jednom poenu Novak nije bio ni blizu da ga osvoji. Ipak, mnogo je važnije da se prednost servisa zadrži.

4:1 - Dobro je... Krenuli smo sa 40:0 za Đokovića, stigli do 40:30 za Nadala, slutilo je na novu dramu, ali je Španac na kraju napravio grešku i dopustio Novaku da povede sa tri gema prednosti.

3:1 - Evo i Nadala. Jedan jako lak gem za njega, Đoković je loše riternirao, pa stoga ne čudi što se i Španac upisao na semafor u ovom četvrtom setu.

3:0 - I POTVRDA! Bez izgubljenog poena, dominantno, lepo, hitro! Vraća se Novak, vraća se ona zver koja je pojela Nadala u drugom setu!

2:0 - BREJK! IDEMOOOOOOO! Morao je da silazi iz svoje stolice Dumusoa da bi potvrdio da je to bio aut na Novakovu brejk loptu! Kakva drama! Nadal nije nimalo srećan!

1:0 - Jeu, Đoković, kako bi to rekli Francuzi! Nije ni sada bilo tako lako, Nadal je stigao do 30:30, ali je Novak pronašao potrebnu energiju i poveo u ovom setu.

III SET

2:6 - GEM, SET! Nadal osvaja treći set, pošto je uspeo da realizuje drugu set loptu. Mora se reći da je Španac zasluženo uzeo ovaj deo igre, pošto je Novak napravio previše neiznuđenih grešaka.

2:5 - Tri asa je odservirao Đoković i uspeo je da sačuva sebe u ovom setu, ipak u sledećem gemu Rafa servira za set.

1:5 - Nastavlja se serija promašaja Novaka Đokovića u ovom trećem setu. Nadal je na samo gem od novog vođstva u ovom finalu, a uz to ima dva brejka na svojoj strani.

1:4 - BREJK! Neverovatno, Nadal ponovo ima dva brejka prednosti, baš kao što je to bio slučaj u drugom setu. Đoković je ponovo naglo pao u igri, pravi dosta neiznuđenih grešaka i to ga dovodi u vrlo neprijatnu situaciju.

1:3 - Šteta, šteta... Propustio je dve brejk lopte u ovom gemu Novak Đoković, mogao je da izjednači rezutlat u ovom setu, ali Nadalu ostaje prednost.

1:2 - Uzima Novak prvi gem u ovom setu... Videćemo da li će mu to pomoći da se vrati na pravi kolosek. U ovom gemu nije bilo problema.

0:2 - Potvrda brejka od strane Nadala. Stigao je ponovo do 40:0, ali je sada Nole uzvratio sa dva poena, nedovoljno ipak da začini čorbu španskom teniseru.

- Ogroman broj ljudi prati meč i ispred stadiona "Filip Šatrije", iako su sada već kasni večernji sati. Uživaju u zaista odličnom tenisu.

0:1 - BREJK! Kakav šok na početku trećeg seta... Nadal se podigao, stigao je do neverovatnih 0:40 i iskoristio prvu brejk loptu.

II SET

6:4 - GEM, SET! BRAVO NOLE! Iz kakve pozicije se vratio naš najbolji teniser, gubio je sa 0:3, a onda je uzeo šest od narednih sedam gemova. Tri brejka je napravio Đoković! 84 minuta igre, pa ovo je neverovatno! 

5:4 - Bravo! Konačno lagan gem za Novaka, samo jedan poen osvojio Nadal, a u sledećem gemu će servirati za opstanak u drugom setu!

4:4 - Prekida i Rafa svoju agoniju, iako je Đoković igrao dobro i u ovom gemu. Došao je do đusa, posle kojeg je Rafa vezao dva poena i izjednačio na 4:4. Ovaj set traje već sat i 15 minuta.

4:3 - Auh, koliko drame! Imao je Nadal novu šansu za brejk, možda i da prelomi ovaj set u svoju korist, ali je Đoković pokazao svoju snagu. Sada će moći da baci dodatni pritisak na Nadalova pleća.

3:3 - BREJK! MA BRAVO! Stiže Nole do potpunog izjednačenja u drugom setu! Pronašao je Nole svoju igru, stigao je do 15:40, došao do dve brejk lopte. Međutim, Španac je obe spasio, od čega drugu putem as servisa. Ušlo se u neverovatan gem, koji je imao pet izjednačenja, potom i još jednu brejk loptu za Đokovića... Zver se probudila, zver sada ozbiljno napada Nadala! 

2:3 - Tako je! Idemo Nole! Uzima naš teniser i naredni gem sa samo jednim izgubljenim poenom! Probudio se Novak!

- Pogledajte detalje sa ovog burnog meča u galeriji:

1:3 - RIBREJK! I evo ga, pa konačno smo ga dočekali! Brejk Novaka Đokovića posle velike, velike borbe, došao je do 30:40. Da li se to Nole vraća u igru?

0:3 - BREJK! Neverovatno je šta je sada uradio Novak. Imao je 40:15, dve gem lopte, a Nadal je uzeo brejk vezavši četiri poena. Ništa mu ne polazi od ruke, a Rafa je u neverovatnoj formi.

0:2 - Ne vredi... Nadal igra zaista odlično, bolje trči, bolje pogađa od Novaka. Uzima i ovaj gem na svoj servis sa nulom.

0:1 - BREJK! Jedna, druga, treća, četvrta, peta, šesta, sedma brejk lopta... Novak je na kraju poklekao pod Nadalovim pritiskom. Sada ima ozbiljan zaostatak, pošto i dalje ne pronalazi svoj stil igre.

Novak Đoković Rafael Nadal Rolan Garos Foto: Tanjug/AP

I SET

2:6 - GEM, SET! Pokušao je Novak, dao je sve od sebe, stigao do 15:30, ali je Nadal ipak zasluženo uzeo ovaj prvi set. Nadamo se da će Đoković brzo zaboraviti dešavanja iz ovog dela igre i da će zaigrati što je bolje moguće.

2:5 - Produžava Novak nadu da može do čuda u ovom prvom setu, ali će morati da osvoji naredna dva gema na Rafin servis...

1:5 - Nadal hita ka osvajanju prvog seta. Prelako je osvojio ovaj gem sa "nulom" i Đoković će morati što pre da se probudi i odreaguje.

1:4 - BREJK! Ne valja, Nadal stiže do drugog brejka, igra daleko bolje od Novaka za sada, iskoristio je prvu i jedinu brejk loptu koja mu se ukazala u ovom gemu.

1:3 - Budi se Nole! Dve brejk lopte je imao Đoković kod rezultata 15:40, delovalo je da je konačno proigrao kako treba i pronašao svoj ritam. Međutim, Nadal je uzvratio sa dva kvalitetna poena zahvaljujući solidnim servisima. Ušlo se u veliku borbu, videli smo niz izjednačenja, ali je Nadal preživeo.

1:2 - Konačno jedan lak gem za Đokovića... Dobrim servisima stigao je do 40:0, a onda je as servisom zaključio ovaj gem.

0:2 - I drugi gem doneo nam je dramu. Novak je počeo borbeno, hteo je odmah da dođe do ribrejka, stigao je do 30:30, ali nije mogao više od toga. Nadal je potvrdio brejk.

0:1 - BREJK! Drama već u prvom gemu. Dugački, kvalitetni poeni i razmene, sve ono što se i očekivalo od dvoboja Nadala i Đokovića. Španac je došao do đusa, a potom i do brejk lopte posle dobro odigranog dropšota kojim je pozvao Novaka na mrežu, ali je srpski teniser uzvratio istom merom. Međutim, španski teniser je potom stigao i do druge, pa i treće brejk lopte... I tu treću je iskoristio.

- Počelo je! Novak Đoković je prvi na servisu, pošto je tako odabrao prilikom podbacivanja novčića.

- Pripremite se za spektakl, donesite kokice, jer teniseri su na terenu!

- Sasvim očekivano, zbog toga što se meč Karlosa Alkaraza i Aleksandera Zvereva odužio, a publika koja ga je pratila mora da napusti tribine, susret između Novaka i Rafe će malo kasniti. Tribine se polako popunjavaju.

KOMENTAR PRE MEČA

U ukupnom skoru između dva velikana svetskog tenisa, Novak je taj koji je u prednosti i to za dve pobede (30:28), ali je Nadal ipak bio uspešniji kada su u pitanju susreti na najvećem turniru u Parizu. Španac u tom slučaju vodi sa 7:2.

Pokušaće Novak da smanji tu razliku, imajući u vidu da igra gotovo perfektno od početka turnira i da je vremenom uspeo da izgradi formu koja ga je uvek krasila posle nešto nespretnijeg početka sezone na šljaci. Zanimljivo je da je prvi duel Nadala i Đokovića na Rolan Garosu bio za vreme dok je još postojala zajednica Srbije i Crne Gore.

Ne treba trošiti reči koliko će ovaj duel motivisati i Novaka i Rafu. I jedan i drugi su ranije danas odradili treninge na terenima Rolan Garosa pred punim tribinama, napunili se energijom i spremni su za spektakl, koji ćemo sigurno prepričavati danima.

Pobednik će se u polufinalu sastati sa Aleksanderom Zverevom koji je, barem uzimajući u obzir sve što se desilo do sada tokom sezone, uspeo da napravi iznenađenje izbacviši Karlitosa Alkaraza.

Video: Đoković: Gubim 4.000 bodova bez prilike da ih branim zbog kancelarije i politike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    31. maj 2022 | 23:27

    Ubrizgava se španac ,ali ne može u glavu ! Ajmo Nole !!!Radim od 5 lebac ti ,nema mi spavanja Al za tebe ne moram ni da spavam ❤️

  • Neso

    31. maj 2022 | 23:34

    PAUZA ,Nadal ide u svlacionicu i vraca se kao novorodjen???????????????????

  • Behajac

    31. maj 2022 | 23:34

    Kako ode u wc tako dobi nevjerovatnu snagu. Ovo vise providno skroz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA