≫ 

Prvi put sam se u karijeri zabrinuo za svoje zdravlje, popio sam šaku lekova: Tipsarević iskren posle poraza na Rolan Garosu!

Nije bilo svejedno srpskom teniseru protiv Dimitrova, jer je trpeo bolove

  • 3
1151785236 Foto: Guliver/ Adam Pretty/Getty Images

Janko Tipsarević otvoreno o psihofizčkom stanju i perspektivi daljih nastupa na turneji posle poraza u prvom kolu Rolan Garosa.

Borio se kao lav, vratio se posle gubitka uvodnih setova do toga da je naterao protivnika da servira da bi ostao u meču u petom setu, ali – na kraju – Janko Tipsarević nije uspeo da izbegne poraz u prvom kolu protiv sedam godina mlađeg i neuporedivo zdravijeg Grigora Dimitrova.

BORIO SE KAO LAV

Veliko razočarenje među njegovim vernim i angažovanim navijačima, ali i svima onima koji su sa poštovanjem i dugim aplauzom nagradili Herkulovski trud koji je Tipsarević uložio da bi ovaj meč doveo do potpuno neizvesne završnice, „preplavilo“ je tribine Stadiona 1 kompleksa Rolan Garos.

689661348 Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Poraz – bolan, ali uz njega. još važnija i briga za Jankovo zdravlje, i dilema koliko će nekadašnji član društva najboljih 10 igrača na svetu dve godine uzastopce još moći da prkosi ovim i drugim nedaćama na ATP turneji.

PUNA ŠAKA LEKOVA PROTIV BOLOVA

Odgovore na ova pitanja smo dobili direktno od Janka, vidno iznurenog – ali ne i deprimiranog – nepunih pola sata po okončanom meču.

- Imao sam sreće, pošto Grigor nije uspeo da „zatvori“ meč u trećem setu, kako je bilo očekivano. Moguće je da je imao određenu psihološku blokadu, s obzirom na to da imam pozitivan odnos pobeda i poraza u našim međusobnim susretima. Osetio sam da nije igrao na nivou drugog seta, i osetio sam svoju šansu.

- Krajem prvog seta sam progutao veliku dozu lekova za ublaženje bola u predelu kuka, koji su počeli da dejstvuju, i to mi je pomoglo da odigram mnogo bolje u nastavku. - opisuje okolnosti koje su dovele do velike prednosti protivnika, a zatim i njegovog „kam-beka“ u meč Tipsarević, i nastavlja:

Janko Tipsarević Foto: Nikola Tomić

- Igrao sam dobro, hrabro – a on bio mnogo agresivniji na početku meča, i terao me da trčim iz strane u stranu,– i tu nisam uspevao da se snađem. Ali, u nastavku meča je bio znatno pasivniji, što sam uuspeo da iskoristim kroz bolju igru, podržanu dobrim servisom. U petom setu mi je malo ponestalo „goriva“ – a on ga je odigrao, skoro bez izuzetka, na veoma visokom nivou.

KUK NAJVEĆI PROBLEM

- Žao mi je što nisam uspeo da izborim neku osetniju prednost tada, što bi bilo presudno da dobijem meč. No, on je dobro rasporedio svoju snagu – i bio na visini zadatka kada je bilo najpotrebnije...“ konstatuje Janko.

- Najveći problem u fizičkom smislu mi predstavlja kuk. Posle operacije na desnoj nozi, u tom predelu tela osećam stalne bolove, ali je to nešto na šta sam navikao – ako se tako može reći. Ali, kada su napori veći, ja nesvesno ulazim u kompenzaciju i pokrivam više prostora levom nogom. Početkom godine sam imao problema sa kolenom, a dva meseca kasnije je bol prešla na kuk. Ta bol se ciklično ponavljala; mislio sam da sam u Majamiju u Hjustonu bio u boljem stanju – ali je jasno da to nije slučaj,“ daje nam uvid u poreklo bola sa kojim se mučio tokom celog meča Tipsarevič.

Da li će moći i želeti da nastavi sa nastupima na ATP turneji – u ovakvim nepovoljnim zdravstvenim okolnostima, i šta bi najviše uticalo na tu odluku? Janko nam kaže:

Janko Tipsarević Foto: Guliver/Ben Hoskins/Getty Images

POSLE US OPENA PRESEK STANJA

- U pogledu planova za budućnost – planiram da napravim presek stanja posle Ju Es Opena. Definitivno ne vidim sebe sledeće godine da se, sa oproštenjem, „vucaram“ po čelendžerima. Podstrek daljim nastupima bi mi bio eventualni ulazak u Top 100, nastup u glavnom žrebu Australijen Opena 2020 – ali to nije uopšte sigurno. Ovo je prvi put u životu da se brinem za svoje zdravlje po okončanju karijere, kada budem imao 50 godina.

- Takođe, očekujem da ću biti sve više angažovan oko nekih novih poslovnih prilika, svoje akademije...Ukratko, ako se nešto značajno ne desi do početka sledeće sezone, zaista ne vidim sebe da igram na turneji – uprkos svemu.“

- Da bih ušao u Top 100, moram da imam i malo sreće u žrebu. To svakako nije situacija u kojoj u prvom kolu imam Dimitrova – ma kako god on trenutno igrao, a da me u drugom čeka Čilić – pored svih kvalifikanata i primaoca posebnih pozivnica...

TOP 100 JE REALNO STANJE

- Top 100 je svakako realna mogućnost, i imao sam priliku da to postignem na turniru u Hjustonu – da sam ušao u polufinale i finale protiv igrača koje sve realno mogu da pobedim. Ono što će biti najveći izazov u tom smislu je igranje Grend Slem mečeva, a onda i čelendžera na kojima nisam nosilac.

Janko Tipsarević, US Open Foto: AP/Tanjug

- Nova pravila nalažu da bih morao da na njima da igram 6 – a ne više 5 mečeva, što je veliki izazov. Ipak, nadam se da će druga polovina godine biti znatno povoljnija u smislu ispunjenja mojih planova – time što bih trebao da konsolidujem svoje fizičko stanje, i da žreb bude malo više na mojoj strani,“ pruža nam uvid u svoje planove srpski as.

Ipak, povrede imaju i više štetnih posledica – osim onih koje ga sputavaju da prikaže visoki nivo igre tokom celog meča.

- Povrede stvaraju veliki psihološki pritisak na mene, i baš o tome sam pre neki dan pričao sa svojom suprugom Biljanom. Mi kao sportisti smo navikli da trpimo mnogo – i to ja možda više od mnogih drugih, ali – u jednom trenutku – to zaista postaje previše.

700042999JF00352_2017_US_Op Foto: Guliver/Al Bello/Getty Images

- U moju psihu je pojam bola ušao do te mere da razmišljam koji potez mene boli – ili ne boli – i na koji udarac ja smem da trčim. Videli ste da sam, od šest drop-šotova koje je Dimitrov igrao – a koje bih bez problema mogao da stignem da sam zdrav – krenuo samo na jedan, kako se ne bi desilo da mi se neka povreda otvri do kraja meča. Ali, ono što je tu najveći problem je to što me sve to psihički jako zamara – i ograničava moje mogućnosti na terenu - rezimira svoje stanje Janko.

I u ovim okolnostima, Janko Tipsarević je pokazao da ostaje jedan od najvećih takmičara boraca na teniskom terenu – i van njega – svih vremena, a da je pravi virtuoz „belog sporta“ – potvrda su bili fantastični vineri, kontra-udarci iz riterna, efikasni voleji i drop-šotovi koje su čak i prebrzog Dimitrova ostavljali bez odgovora. Janko je veliki majstor i stvaralac tenisa, njegova igra inspiriše – a lična zrelost i iskustvo ga čine jednim od najvrednijih igrača u svetu tenisa koji bi, kroz svoju akademiju, na bezbroj načina mogao pozitivno da utiče na nastanak novih generacija odličnih tenisera, teniserki i šampiona iz Srbije i celog sveta.

Koliko god još Janko Tipsarević bude želeo da igra, sigurno je da će svaki njegov naredni nastup biti dragocen za posmatrati i prepričavati. Šteta, velika šteta što je – posle velike drame – pobeda pripala Dimitrovu, jer bi ono suprotno bilo možda i za nijansu više sportski pravično. Ali, raduje to da ćemo Janka ove godine ponovo viđati na najvećoj teniskoj sceni – i na preostalim Grend Slemovima sezone – u nadi da će se stvoriti priželjkivane šanse koje će nam omogućiti da uživamo u njegovoj igri – barem još jednu celu sezonu.

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Pariza, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    26. maj 2019 | 19:41

    Svaka tebi cast na borbi i upornoscu steta sto si drugi set izgubio sa 0 da si tu preokrenuo zavrsio bi i otisao u drugo kolo.

  • Eee

    26. maj 2019 | 19:25

    Povrede,bolovi....penzija i bez kukanja i vadjenja zasto i kako sam porazen...to niko ne voli... Noleee do pobedeee🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA