≫ 

Telegraf sa misicom Rolan Garosa 1 na 1! Prelepa Ruskinja nam je otvorila dušu: U tenisu nije dovoljno biti najlepša! (FOTO)

Vitalija Dijačenko je ostavila jak utisak u Parizu, iako je turnir završila već u 1. rundi

  • 6
Vitalija Diačenko, Rolan Garos Vitalija Diačenko; Foto: Profimedia

Ali, ja sam je „imala“... – neutešna je 83. igračica sveta, Vitalija Dijačenko, na početku razgovora za Telegraf posle poraza od Serene Vilijams u prvom kolu ovogodišnjeg Rolan Garosa.

U teniskom meču koji je više bio sudar paradigmi – Amerikanka i Ruskinja su ponosno isticale sve što ih čini sasvim različitima, a da ljubitelji tenisa mogu momentalno to da prepoznaju kao nešto što je – „više od igre“. Ako je „stajling“ odeće u kojoj su obe igračice izabrale da nastupe predstavljao uvodni deo njihovog nadmetanja – modni kritičari bi se momentalno našli prozvanima da daju svoju ocenu u pogledu „pobednice“.

Posle nagoveštaja uprave turnira da joj se neće više dozvoliti da „remeti pravilnik o oblačenju“ posle prošlogodišnjih „metalik helanki“ kao dominantnog segmenta njenog izgleda, Serena je izabrala da potpiše crno-beli fronclasto – slojevit model gornjeg dela garderobe, koji je skrivao tenisku suknju za plažu nalik na „pare“ i gornju bluzu više primerenu izlasku u grad sa drugaricama. U skladu sa njenim imidžom i reputacijom šampionke koja voli da šokira publiku i protivnice svojim kreacijama, Serena je očekivala da će već u ovom segmentu „naticanja“ nadmašiti bilo koju suparnicu, i pobrati lovorike od strane znatiželjne pariske publike.

Ali, to nije bio slučaj sa Vitalijom Diačenko. Prezgodna Ruskinja iz olimpijskog Sočija, koja je 2015. svojim izgledom dovela njujoršku publiku do toga da glasno uzdiše što je predala meč sa njihovom miljenicom Serenom zbog povrede i tako prekinula vizuelno uživanje u njenoj pojavi (a da pritom nije osvojila ni jedan gem – 6:0, 2:0), ovoga puta je imala „spreman odgovor“. Izražajna, kubistička crno-belo-siva kombinacija gornjeg dela garderobe, ispod kojeg je „vrebala“ otmena bela bluza – predstavljala je momentalni kontrast još jednom Sereninom „džangl“ izdanju – i naišla na nepodeljene simpatije domaće publike koja, ah, voli ekspresivnost ali nadasve ceni umetničke forme u garderobi.

Vitalija Diačenko, Rolan Garos Duge noge Vitalije Diačenko opčinile su publiku u Parizu; Foto: Guliver/Adam Pretty/Getty Images

Bilo je zanimljivo primetiti koliko se režiser prenosa ovog meča momentalno „zaljubio“ u Ruskinju, trudeći se da iskoristi svaki momenat van očekivanog prikaza njenog teniskog nastupa za pravljenje jedne posebne, inspirisane vizuelne priče – koja ističe njenu lepotu, impozantnu fizičku pojavu i ekspresivnost njenog kretanja na terenu. Posebni kadrovi koji, tek onako, iz „drugog plana“ prikazuju liniju njene teniske suknje – a onda prelaze na tapkanje loptice pred servis, smenjivali su se sa efektima „sanjive izmaglice“ primenjenim na momente kada čeka servis na osnovnoj liniji - koja je budila maštu gledalaca.

Krupni kadrovi njenog lica i plavih očiju su uzeti pravo iz muzičkih spotova, a definicija svih mišića prilikom udarca (nepokrivenih garderobom) u usporenom snimku, na međi između erotike i vajarske suptilnosti. Francuzi vole te stvari, po tome su poznati kroz istoriju i ne čudi da je režiser sebi dao kreativnu slobodu da ovaj pojavni segment meča oplemeni na navedene načine.

Vitalija Dijačenko Prelepa Ruskinja je mamila uzdahe, kada god bi joj se haljinica podigla; Foto: AP/Tanjug

Diačenkova, koja osnovnim konturama izgleda (duge noge, široka ramena) u dobroj meri podseća na Sereninu arhirivalku, sunarodnicu Šarapovu – skoro sigurno je dodatno „pogodila amerikanku u nerv“ kada je, posle znatno boljeg početka meča, skinula otmenu belu bluzu i otkrila triko na bretele, koji je još više potencirao njenu atraktivnu, izvajanu sportsku figuru. Vitalia je tada „letela“ po „Šatrijeu“, svi iz repertoara njenih moćnih udaraca su ulazili u teren – a Serena se nije mogla prepoznati – dekoncentrisana, u pasivnoj igri i seriji grešaka. Po povicima sa jedne i druge strane, ako bi publika tokom razmene udaraca zatvorila oči – učinilo bi im se da meč igraju Šarapova i Serenina sestra Venus, čije su legendarne, bučne manifestacije napora i truda uloženog u svaki udarac neretko izazivale smeh publike na tribinama i one pored malih ekrana. Sve u svemu – stvari su krenule da se odvijaju u korist Ruskinje – koja nagoveštava moguće veliko iznenađenje kroz osvajanje prvog seta sa ubedljivih, skoro neverovatnih 6:2.

Vitalija Diačenko, Rolan Garos Serenini udarci ipak su bili prejaki; Foto: AP/Tanjug

I tako su Serena i Vitalija otvorile svoje višedimenzionalno nadmetanje – što kroz modu i govor tela, što kroz sam tenis – „kolateralno“ pogođen „specijalnim manevrima“ ovog tipa. „Uspostavila sam svoju poziciju na terenu, kretala sam se odlično, osetila da moja igra dominira i da joj ne dam željeni prostor da se „razmaše“.

- U tim trenucima sam se zaista izvrsno osećala na terenu, znala da ja vodim igru i da sve što se dešava, zavisi od mene! A onda, početkom drugog seta, Serena se vratila u meč, i najednom više nisam imala osećaj da mogu igram na tom nivou... -  opisuje nam tok meča Vitalija.

- Protiv Serene morate da igrate na 150% svojih mogućnosti, svaki put. 100% nije dovoljno, već, zaista, znatno više od toga. Ako niste u stanju da odbranite svoju poziciju, budite sigurni da će vas ona „isčupati iz korena“ svojim servisima, snažnim i preciznim udarcima. Razočarana sam što sam joj, posle onakvog prvog seta, omogućila da povrati svoju igru, a da pritom nisam iskoristila toliko šansi da se vratim u rezultatsku ravnotežu. Automatski mi je opala brzina servisa, a njoj se progresivno povećala, osvajanjem drugog seta, dobila je zamajac, uzela me je „pod svoje“ i odigrala briljantan treči set... - rezimira neke od glavnih aspekata meča razočarana Ruskinja.

Serena Vilijams, Rolan Garos Serena Vilijams; Foto: AP/Tanjug

Zanimljivo je bilo videti Serenu u tim trenucima, kako kroz govor tela i nov momenat u stajlingu (otkrivanje „slobodnije“ suknje) potencira svoj šampionski pedigre. vrativši pažnju publike na sebe. čime je Vitaliju učinila dodatno nesigurnom. Sva moć Sereninog izgleda se direktno manifestovala na terenu – kroz sjajne riterne, vinere, stabilnost u razmenama, i bezgranično samopouzdanje koje je davalo privid da je ceo teren apsolutno njen, sve do kraja (2:6 6:1 6:0).

Na pitanje šta bi bili njeni dalji karijerni ciljevi i na koji način se posvećuje njenim ostalim interesovanjima, poput mode, Vitalija promptno odgovara:

- Najveća želja bi mi bila da odigram jednu sezonu bez povreda. Prošle godine sam ostvarila dobre rezultate na Vimbldonu i ostalim turnirima tog dela sezone, a onda sam morala da se povučem na tri meseca zbog veoma bolne povrede Ahilove tetive i tako završila prošlu godinu. Kada bih mogla da to ostvarim bila bih znatno bliža cilju ulaska u Top 50, i time sebi omogućila da biram podlogu za najveći broj mojih nastupa tokom sezone. Nažalost, šljaka nije moja omiljena podloga - prenosi nam svoja razmišljanja Vitalija.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vitalia Diatchenko (@vdiatchenko8) on

- Naravno, imam i druga interesovanja – a pre svega modu, literaturu i tematska putovanja, iako mi je takođe veoma bitno da provodim što više vremena sa svojom porodicom. Eto, danas su moji bili negde daleko zbog svog posla, i veoma su mi nedostajali. I pored svega toga, meni je i dalje najvažnije da se dokažem u tenisu, ostvarim bolji plasman i uspostavim takmičarski ritam – bez povreda -  ističe primat tenisa u njenom životu atraktivna Ruskinja.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vitalia Diatchenko (@vdiatchenko8) on

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vitalia Diatchenko (@vdiatchenko8) on

- Trenutno čitam knjige iz serijala Agate Kristi, a omiljena knjiga mi je – Grof Monte Kristo, koja mi podstiče pobednički duh... - uz osmeh nam otkriva devojka čija pojava čini svaki teniski meč u kome nastupa – „kolekcionarski predmet“ za publiku, a čija igra može da bude na nivou fenomenalnih 6:2 protiv najuspešnije teniserke današnjice. Bolja igra znači više Vitalije Diačenko na terenima i turnirima širom sveta, a to će, bez sumnje, pozitivno uticati na još veću popularnost ovog sporta i među okorelom teniskom stručnom publikom, i onima kojima tenis ulepšava provod u slobodno vreme i koji ga gledaju iz estetskih pobuda.

No, dok ne bude ušla u pravu formu i rešila situaciju sa povredama, Vitaliju Diačenko će svi oni gledati mnogo ređe. A možda će im u tome i biti i neka posebna draž, jer će se njeni nastupi na najvećoj teniskoj sceni i posebno pamtiti... Za ono po čemu je Vitalija Diačenko za sada posebna, nagrade se ne dodeljuju na teniskom terenu, ali bi u iskonskom teniskom smislu bilo lepo videti je da na najvećoj svetskoj sceni što češće ponovi igru iz prvog seta protiv velike Serene Vilijams. Time bi, neosporno, načinila veliki pomak u ostvarenju svojih teniskih ideala, a mnogima koji bi je videli na terenu, učinila tenis idealnim sportom za njih, u svakom smislu.

U ime tenisa, neka onda tako i bude.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vitalia Diatchenko (@vdiatchenko8) on

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vitalia Diatchenko (@vdiatchenko8) on

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vitalia Diatchenko (@vdiatchenko8) on

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vitalia Diatchenko (@vdiatchenko8) on

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vitalia Diatchenko (@vdiatchenko8) on

VIDEO: Poznata teniserka u bikiniju lumpovala na plaži i jahti

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA