≫ 

Naredni mečevi Đokovića i Lajovića na skeneru Telegrafa: Zašto "novi Duci" nema razlog da strepi od okršaja sa Zverevim

Rolan Garos prolazi u bojama naše zastave, ne bez razloga... Nole i Duci će učiniti sve da to pokažu i u subotu!

  • 0

Ako to možda i ne zna, Dušan Lajović nikad nije bio bliži pobedi protiv Saše Zvereva. Naravno, ova teza nikako ne sme da bude povod za prerano slavlje, već motivacija da se izgara za svaku loptu do fizićkih i voljnih krajnosti – i veruje u pobedu, do samog kraja.

Do pre godinu dana, prognoze ne bi davala skoro nikakvu šansu našem igraču da, u najboljem slučaju, osvoji više od jednog seta – ali su od tada sudbinski putevi znatno drugačiji za naturalizovanog Nemca i momka iz Stare Pazove.

Sašino posrtanje je bilo skoro konstantno – do pred sam Rolan Garos i osvajanje turnira u Ženevi, prve “srebrnine” za predstavnika nove generacije teniskih asova koji je ostvario najveće uspehe od svih – između ostalog osvajanjem Završnog mastersa za prošlu sezonu u Londonu (pobedivši Đokovića) i dolaskom na treće mesto ATP rang liste.

Aleksandar Zverev Foto: Tanjug/AP

Ali, od tada kreću problem – igračke i lićne prirode, od veoma neslavne eliminacije od Raonića u Melburnu – pa nadalje… Zverev junior se od spomenute Ženeve kreće u pravom smeru – dobivši bez većih komplikacija protivnike u prva dva kola – ali je veliko pitanje kako će njegova psiha reagovati kada prvi put bude “osetio tvrdo”, to jest protivnika koji veruje u svoju pobedu, ima kompaktnu igru – pouzdana oba servisa, dubok ritern, mogućnost da “mesa” udarce, efikasno ostvaruje vinere (uglavnom paralelama iz bekhenda), održava visok nivo koncentracije tokom celog meča i da ume da plasira neko iznenađenje, poput periodičnih izlaza na mrežu.

 Sledeća prepreka Novaka Đokovića u Parizu se zove Salvatore Karuzo, 89. igrač sveta. Ogroman je Srbin favorit, a kvota da će prvi set rešiti u svoju korist sa dva ili manje izgubljena gema (dakle, rezultat 6.0, 6:1 ili 6:2) je 1,90 (tip HTS 1). Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Đoković - Karuzo.

Procene su da – ako bude uspeo da, pre svega, povrati i nametne svoju agresivnu igru (snažan servis, stabilan behkend sa osnovne linije, forhend-vineri iz terena i izlasci na mrežu) u sledećem meču – Zvereva možemo smatrati za još jednog kandidata za ulazak u završnu fazu turnira. Ali, ako se bude suočio sa protivnikom čiju igru će odlikovati ovakve karakteristike – onda bi nemčeve šanse da prođe u naredno kolo bile – oko 40% u najboljem slučaju.

Opet, ako bismo ponovo pročitali spisak “sastojaka” koje bi trebao da ima igrač koji projektuje svoju pobedu nad Zverevim u ovoj fazi sezone, on bi “bez problema” (i efikasnih izlazaka na mrežu, na kojima mora još da radi) mogao biti pripisan Dušanu Lajoviću, u verziji 2018 – 2019. Popularni “Duci” je, pod budnim okom starog majstora Hozea Perlasa, pokazao šta može i koliko će još napredovati ulaskom u finale Mastersa u Monte Karlu – i ohrabrujućim pobedama bez izgubljenog seta protiv neugodnih Monteira i Benšetrita u prethodna dva kola. To je taj “novi Duci” – koji je skoro u potpunosti eliminisao fatalnu “plahovitost” u svojoj igri, koji je sada potpuno “uzemljen”, strpljiv tokom celog seta, sa vizijom celog meča (nasuprot najčešće samo sledećeg poena, iz perioda pre Perlasa) i odgovarajućom postavkom igre, mogućnosti da se adaptira i menja tokom meča kako bi popravio svoju poziciju na terenu u razmenama, odličnog servisa i verovanja da – sve dok god meč traje, on ima jednaku šansu za pobedom kao i protivnik. “You can do it, Dušan!” je moto koji sasvim mirno može da prisvoji – bukvalno protiv bilo kog igrača na turneji – a u tome mu je mnogo pomoglo iskustvo treninga sa Rafom Nadalom, već neku sezonu uzastopce.

Monaco Monte Carlo Tennis Masters Foto: Tanjug/AP

Prema tome, “sve” što je preostalo da Lajović uradi protiv Zvereva je – da odigra svoj najbolji tenis, od prvog do poslednjeg sekunda njegovog trajanja, jer jedino tako može da odnese pobedu u njemu. Iako mu u poslednje vreme “ne cvetaju ruže”, Zverev dobro zna da je on i dalje “teniska veličina”, i da se mnogim igračima i dalje “skrate noge” na tu pomisao. Takođe – on sebi mora da dokaže da može da se povrati iz perioda oscilacija tokom meča. O motivaciji za naredna kola koju bi ova pobeda pružila – ne treba trošiti reči. Ono što želimo ovde da kažemo je – da će se i Zverev boriti “na teniski život i smrt”, i da takvo stanje neumitno podrazumeva strahovitu borbu sa njegove strane. Lajović će morati da bude svestan ovoga – i nađe načina da igrački, fizički, mentalno i motivaciono odgovori na jedan od većih izazova u njegovoj dosadašnjoj karijeri – kako bi mogao da slavi uspeh u ovom meču.

Dušan Lajović nikad u karijeri nije igrao osminu finala grend slema, a danas u Parizu, protiv Nemca Zvereva, ima priliku da se izbori za to. Kvota na srpskog tenisera je 3,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za duel Zverev - Lajović.

O narednom meču Novaka Đokovića protiv Italijana Karuza treba napomenuti nekoliko stvari: povremena prisutna nervosa prikazana u meču protiv Laksonena potvrđuje Telegrafova predviđanja da će sredina prve nedelje nositi određene krizne momente i rizike za najboljeg igrača sveta. Karuzo je kao igrač i izazov – ne više od sparing-partnera na treningu za našeg asa, ali…

Novak Đoković Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images)

Druga napomena, do njegove bolne pobede nad Đokovićem, i Marko Čekinato, zemljak spomenutog Karuza, je upravo bio Novakov sparing-partner na treninzima, kad je imao sreće da ga on pozove. Svi se dobro sećamo “teniskog horora” koji se odvijao na terenu “Suzan Lenglen” prošle godine, i Novakove herkulovske borbe “samog protiv sebe” koja se na kraju završila epohalnom pobedom za Italijana – koji se, od tada, manje-više afirmisao kao igrač iz šireg vrha svetskog teniskog karavana.

Karuzo sada kaže da “dobro oseća svoju igru, da veruje u sebe, i da misli da može da pobedi (bilo koga) u narednom kolu”, čak i u situaciji kada ga “prekriva velika Novakova senka”. Naravno, “lukavi Latini su to” – i sigurno je da je Karuzo dobro odradio “svoj psihološki domaći zadatak”, vidno se “šlepujuči” na prošlogodišnji uspeh zemljaka – sa kojim je sigurno “popio nekoliko konsultativnih kafica” u igračkom klubu kako bi utvrdio gde je Novak najranjiviji.

Novak Đoković, Rolan Garos Foto: Guliver/Adam Pretty/Getty Images

Uz sve gorenavedeno – reći ćemo (ponovo) sledeće: Novak Đoković je svojom dosadašnjom igrom, formom i stavom na terenu potvrdio da je jedan od petorice najvećih favorita da osvoji ovogodišnji Rolan Garos (iako bi većina srpske publike volela da ovde piše "jedan od dvojice"), i sva predviđanja ga projektuju kao apsolutnog favorita u meču protiv Karuza. Ono gde bi problem mogao da nastane – u “deža vi” maniru – je da Novak zaigra “protiv samog sebe”, što će Karuzo sigurno iskoristiti da neravnopravnu borbu “dvojice protiv jednog” pretoči u svoju pobedu, ma koliko taj meč trajao. Mlad je, ima snage, veruje, ne boji se – i ima presedan svog sunarodnika kao putokaz kako dalje – u slučaju da se volšebno pojave neki “disonantni znaci”u Novakovoj igri i ponašanju na terenu.

Novak ne sme da podceni Karuza – jer time momentalno uvodi “anti-Novaka” na stranu terena gde će stajati Italijan. Jednostavno, najbolji igrač sveta treba da demonstrira svu svoju tenisku moć, pošalje poruku narednim protivnicima da su “softverski bagovi” iz prošlih sezona, Indijan Velsa, Majamija i Monte Karla samo loša faza i da treba da osećaju bojazan kada pomisle na to da postoji mogućnost da “ukrste rekete” sa njim na ovom i bilo kom drugom turniru, da pametno diže formu – a da mu je pogled na “Trofeju Musketara” čist i neometan.

Tako – i nikako drugačije!

(Od spec. izveštača Telegrafa iz Pariza, Vuka Brajovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA