≫ 

Telegrafov skener meča Đoković - Zverev: Psiha, iskustvo na strani Srbina, implementacija, adaptacija i improvizacija moraju biti na visokom nivou (FOTO)

Mnogo faktora i u sredu protiv Nemca moraće da se poklopi ne bi li naš as nastavio pohod ka "Nadalovom trofeju" u Parizu

  • 5

Dve pobede, dva poraza. Sa retko kojim igračem na ATP turneji – a da je i dalje  "aktuelan" na teniskoj sceni - Novak Đoković ima ovakav ili sličan rezultat iz dosadašnjih mečeva. Prava prilika da, u sutrašnjem četvrtfinalu Rolan Garosa, naš as "povede" i u ovom registru protiv predvodnika nove generacije teniskih šampiona, ruso-nemca Aleksandra Saše Zvereva.

U najavi ovog meča, podelili bismo sa vama pet važnih faktora koji će, svaki na svoj način, igrati bitnu ulogu u njegovom ishodu.

1. Šampionsko Grend Slem iskustvo: Sa osvojenih 15 Grend Slemova i 33 Mastersa (jedini sa titulama sa svih devet u istoriji tenisa), Novak Đoković je sve što bi Aleksandar Zverev ikad želeo da bude u tenisu - a verovatno presrećan i sa pola ostvarenog. Mladi izazivač je dobro počeo sa Mastersima, od 2017 ima 4 osvojena, sva 4 različita, ali je upravo na Grend Slemovima najviše podbacio. Poslednji nastup na turniru najviše klase pred Otvoreno prvenstvo Francuske, na Australijen Openu, bio je šokantno loš za Zvereva, i uticao je na veoma razočaravajuće rezultate u dosadašnjem toku sezone.

Aleksander Zverev Aleksander Zverev sledeća je prepreka Đokoviću na putu ka polufinalu Foto: AP/Tanjug

Na Grend Slemovima, Zverev je uobičajeno dobro počinjao, ali je već sredinom-krajem prve nedelje "ostajao bez daha" i takmičarskog fokusa, što je sve njegove dosadašnje kampanje u pohodu na najvrednije trofeje u profesionalnom tenisu okončavalo, znatno pre nego što je stručna javnost to očekivala. Da li će Saša, kome prognoze za odlazak u završnu fazu i ove godine nisu naklonjene, uspeti da iznenadi sebe i sve "pundite" i kapitalizuje dosadašnjih uzastopnih pobeda na šljaci na turniru u Ženevi i ovde u Parizu – teško bi bilo za poverovati, naročito protiv takvog "Grend Slem džina" i stratega poput našeg Novaka. No, u oba slučaja kada je pobeđivao Novaka, Saša je priređivao "prvorazredno iznenađenje", a tokom tih mečeva izgledao kao ovejani rutiner, što znači da on ume da pronađe "zonu komfora" u igri protiv Đokovića.

Takođe važno: Zverev je taj koji je odneo pobedu u jedinom meču koji je ovaj par igrao na šljaci – finalu Mastersa u Rimu. Svestan je svega toga Novak, i zato je njegov današnji trening bio prilagođen onome što očekuje od Zverevljeve igre. Ipak, dosadašnje iskustvo igranja u ovoj fazi Grend Slema, i čak ako se ne uzme u obzir fantastična forma našeg asa, predstavlja veliki bonus i psihološku prednost u pripremi pobedničkog algoritma u sutrašnjem meču, što će se sigurno dokazati u igri, bez obzira da li Novak bude glatko dobio meč ili se suočio sa znatno većim izazovom nego što se trenutno očekuje od Zvereva.

Novak Đoković, Jan Lenard Štruf Đoković je bez izgubljenog stea u dosadašnjem toku Rolan Garosa Foto: AP/Tanjug

2. Psihološki momenat: Čini nam se, a to je Novak donekle i potvrdio na jučerašnjoj konferenciji za medije, da naš as nije nikada ovako ubedljivo došao do četvrtfinala inače najtežeg za igru i nadmetanje od sva četiri Grend Slema. Uobičajeni pad u koncentraciji, praćen nervozom i gubitkom ponekog seta, koji je skoro bez izuzetaka pratio Novakove nastupe na Grend Slemovima tokom prve nedelje takmičenja – ovoga puta se nije desio, pa ostaje blaga bojazan da se to ne desi upravo protiv Zvereva. Kad je bio na vrhuncu svoje igre, primerice, na finalu završnog Mastersa sezone u Londonu, Saša je uspevao da odličnim pariranjem sa osnovne linije dovodi Novaka u napeto stanje, iz koga je on često pravio greške i ulazio u stanje psihološke neuravnoteženosti. Sa tom prednošću, sjajni servisi Zvereva i mogućnost pravljenja vinera i iz forhenda i iz bekhenda su još više dolazili do izražaja.

Novak Đoković, Rolan Garos Novak Đoković u svom karakterističnom pobedničkom zanosu Foto: Profimedia/SIPA USA

Đoković veoma dobro zna za tu pretnju, i svestan je toga da u meč mora da uđe sa "šampionskom glavom", ali i dva nivoa rezerve: prvi – da uspe da se izbori sa eventualnim "skokom u igri" protivnika posle uvodnog seta, i drugi, kako bi mogao da se "vrati u meč" u slučaju da Zverev povede sa 1-0 ili, još bitnije, 2-1. Ponavljamo, sve što smo do sada videli od našeg asa na terenu i van njega u Parizu daje puno razloga za optimizam u ovom pogledu, ali, takođe, činjenica je da on i nije bio u prilici da ga dosadašnji protivnici ozbiljnije izazovu. Naravno, i zaslugom samog Novaka, njegovom igrom, stavom na terenu i šampionskom aurom, ali, Zverev, kao peti igrač sveta (a donedavno i treći) vredi više u svakom teniskom smislu da se ta mogućnost tek tako otpiše.

3. Prvi servis i ritern: savremena teniska statistika nam pokazuje da se velika većina poena rešava unutar prvih 4-6 razmenjenih udaraca posle servisa – što samo dodatno potencira važnost početnih udaraca obojice takmičara – servisa i riterna. Iako Zvereva odlikuje jači i ubojitiji servis, ta prednost može biti efikasno poništena time što će mu „odgovor“ na to stizati od strane najboljeg izvođača riterna u istoriji ovog sporta. Zverev poseduje,  na momente, izuzetan ritern, pogotovo sa forhend strane, ali je daleko od toga da to emblematično krasi njegovu pobedničku igru. Novakov servis, prvi, ali i drugi, su više stvar izvođenja zacrtane strategije za meč nego aspekt koji menja njegov tok i „razara“ protivnika, ali zato sve što sledi posle njih je (izvesna) realizacija poena, koja još više iscrpljuje protivnika. Ovo predstavlja dragocenu startnu prednost za obojicu, ali i idealnu mehaniku za izlaz iz neugodnnih situacija, povratak u gem ili meč i spašavanje brejk-lopti. U postojećim okolnostima, ako Zverev oseti da je Novakov ritern „mek“, za očekivati je da će najveći ulog u njegovom pristupu izgradnje poena doći upravo – iz servisa, čime će uštedeti dragocenu energiju i smanjiti efektivnu igru u polju, u čemu je Novak trenutno znatno bolji. Sa druge strane, ako Novaku profunkcioniše ritern, može se smatrati da je uradio skoro pola posla u ostvarenju pobede; ipak, druga polovina nije nimalo laka, sopstveni servisi, igra sa osnovne linije i efikasno uvođenje izlazaka na mrežu posle kvalitetne agresivne igre u polju, pa će biti interesantno videti u kojoj meri i kojim fazama meča će se ovi aspekti nadopunjavati.

Novak Đoković Aleksandar Zverev Zverv posle osvajanja finala Mastersa pobedom nad Đokovićem Foto: Tanjug/AP

4. Implementacija, adaptacija i improvizacija: Lepo je gledati mečeve Đokovića i Zvereva, do te mere da publika zaboravi da je poenta svake razmene – osvajanje poena. Biće zanimljivo videti ko će od njih dvojice sutra biti veći "stvaralac", ko će pre istaći "vlasnički" status nad terenom, čija energija će biti plodotvornija. Sigurno je da ni jedan od njih dvojice neće pokleknuti već posle prvog seta, makar on bio ubedljivo izgubljen, jer njihovo tenisko znanje i iskustvo prepoznaje sve prednosti koje nosi sam format takmičenja i prilike koje bi trebale da se ukažu do "finiša", tj. tri osvojena seta. U tom slučaju, posedovanje "rezervnog plana igre", čija je funkcija da primarno poremeti ritam protivnika, a onda preokrene tok igre i rezultat – je nešto što, na ovom nivou takmičenja, poseduju samo veliki teniseri. Takav razvoj događaja na terenu će nužno iziskivati od obojice da prikažu čime raspolažu u smislu „teniskog faktora X“ – kreativnih rešenja, genijalnih poteza, izuzetnog atleticizma – pa i čiste sportske sreće. Za publiku – uživanje, a za igrače – nemerljiva psihološka prednost.

5. Značaj nagrade: osvajanje ovogodišnjeg Rolan Garosa će obojici igrača značiti izuzetno puno, i predstavljati važan karijerni presedan. Naravno, pričamo tek o četvrtfinalu, ali je svaki meč od sada, "malo finale" za njegove učesnike. O Novakovim motivima teško da može išta novo da se kaže: naš šampion nastoji da se približi Federerovom aktuelnom rekordu od 20 osvojenih Grend Slemova, ostvarenju po kome se, za sada, vodi kao glavni kandidat za titulu „GOAT“ (Greatest Of All Time – najveći svih vremena). Osvajanje Grend Slemova – tačnije njih 6 (pod uslovom da isto više ni jednom ne pođe "za reketom" švajcarskom maestru) je ultimativni cilj svakog izlaska Novaka Đokovića na teren – bilo da je reč o treningu, egzibicionom meču, dublu, singlu. Svi, ali apsolutno svi kapaciteti Novaka i njegovog tima, znanje, iskustvo, uticaj – biće matematički angažovani u ostvarenju ovog "cilja nad ciljevima" – što se može prepoznati u njegovom nadmoćnom osvajanju Austrelijen Opena, i dosadašnjim ubedljivim pobedama na sledećem kalendarskom Slemu u Parizu.

Novak Đoković Nadamo se da ćemo ovakvog Novaka videti u sredu popodne posle meča sa Zverevim Foto. AP/Tanjug

Po tome šta sve od igrača iziskuje konačna pobeda na Rolan Garosu – uključujući i balast jedanaestostrukog osvajača Rafaela Nadala koji, kao neko mitološko biće, preti da "skine glavu" svakome ko se usudi da se približi trofeju koji još samo nije promenio ime, u njegovo, ovo je sigurno najteži Grend Slem za osvojiti. Novak je to uradio jednom od četiri finala u kojima je učestvovao – i to iskustvo, legat uspeha i "vizija horizonta" će biti izuzetno važna prednost našem igraču u odnosu na Zvereva.

VIDEO: Vilander za Telegraf: Ako Đoković osvoji Rolan Garos ulazi u priču o najboljem svih vremena

(Specijalni izveštač Telegrafa sa Rolan Garosa, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cava

    4. jun 2019 | 23:41

    Cuj,bas me brine,a tek Noleta,Zverev,pa otkinuce ga Nole ,to sam sigiran,finale rodzaci,sta drugo,spremite se,moracemo,gledati,Noleta u finalu sa Rafom,tako!

  • ma

    4. jun 2019 | 22:34

    Rezultat sutra ce da bude, 7:66:46:3ZA NOLETA!

  • max

    5. jun 2019 | 08:02

    A ti Vilander svedski otpadu, Novak je odavno usao u istoriju tenisa i postigao mnogo vise nego sto bi ti da si igrao tenis jos dvadeset godina. Tako da ti je bolje da cutis o Novaku, nego sto pricas gluposti. Samo se jadan ponizavas svojim izjavama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA