≫ 

Ko je sudija Kampistol, koji je izludeo Novaka u finalu? Mrzi "oko sokolovo", čudno se koncentriše, majka ga naterala da bude arbitar (FOTO) (VIDEO)

Od malih nogu, Kampistola su učili da ima "oštro oko"

  • 13

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije se plasirao u finale ovogodišnjeg Rolan Garosa pošto je u polufinalnom susretu izgubio od Dominika Tima sa 3.2, u meču koji je dobrim delom obeležio španski sudija Žaum Kampistol.

Naravno, u teniskom svetu, o sudijama se malokada ozbiljnije priča jer, jednostavno, retko se dešava da oni budu u centru pažnje tokom nekog meča. Ipak, Kampistol je u dva navrata na neverovatan način omeo učesnika polufinala i ušao u raspravu sa njim, a sticajem okolnosti, to je bio baš Srbin, Novak Đoković.

Prvo je Španac u prelomnim momentima 4. seta, nekad i preuranjeno, opominjao Novaka na vreme za servis, što Đokoviću nije, ni malo lako palo, ali je sa njim popričao i pitao ga da li je ikada igrao tenis. 

Potom, arbitar je Novaku oduzeo osvojeni poen i dodelio ga Austrijancu za brejk loptu. Upravo zbog ovih odluka, a baš onako kako mu je Novak i predvideo, sudija Kampistol se proslavio.  Tako su se brojni ljubitelji tenisa zapitali: Ko je kontroverzni sudija koji je imao "kriminalne odluke" na jednom od najprestižnijih teniskih turnira sveta.

Zapravo, reč je o arbitru koji se kao mali bavio tenisom., a posebno je zanimljivo da ga je majka bukvalno naterala da bude arbitar. Kao klincu, stalno mu je posle mečeva govorila da mora da ponovi svaku sudijsku odluku sa meča koji je gledao.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Trenirao je u Barseloni, jedno vreme je bio i sakupljač loptica, da bi onda dobio posao kao linijski sudija. Od 2010. godine sudi mečeve, a tek pre dve godine promovisan je u najviši rang "zlatne značke" koji mu daje mogućnost da vodi mečeve od Rolan Garosa do Dejvis i Fed Kupa i Olimpijskih igara.

- Najbolji deo posla, bez sumnje, je što si sa najboljim teniserima planete, na nekim od najlepših mesta sveta. Sedenje u toj sudijskoj stolici tokom važnih mečeva je najbolji osećaj u profesiji - rekao je za sajt Rolan Garosa Španac.

VIDEO: Đoković pokazao svima kako izgleda njegov oporavak uz masažu posle mečeva

Kampistol je više od 30 nedelja godišnje na putu, a o svom poslu, i teškim odlukama ističe da je ključ svega ostati fokusiran.

- Dugi mečevi su uvek zanimljivi. Ne znaš koliko će trajati, i ideš set po set, gem po gem, poen po poen. Moraš da ostaneš hladan, smiren i da unosiš dovoljno vode. Ako baš umireš od gladi, možeš diskretno da pojedeš bananu. Što se samih mečeva tiče, pokušavam da primetim reakcije igrača, upijem atmosferu iz publike. Takođe, gledam u žute stvari oko arene kako bi se koncentrisao.

Za sve navijače u Srbiji, posebno je zanimljiv stav Kampistola o "Oku sokolovom".

- Potpuno opravdavam odluku da se taj sistem ne koristi na šljaci u Francuskoj. Ne želim "oko sokolovo" na Rolan Garosu, jer je mogućnost da se proveri poen lično odlična stvar za ovja turnir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    8. jun 2019 | 18:01

    Novak je moj heroj,ali sram nas bilo,ko je sudija je kljucno pitanje,a ne to sto je Tim cetvrti igrac na svetu i sto je Noleta nadigrao u svim elementima igre, bravo momcino,pa nije tenis Nadal,Federer i Nole,nije fer prema ostalim momcima

  • Vux od lepenice

    8. jun 2019 | 18:25

    Uvesti kontrolnu sobu, kao VAR u fudbalu pa kad sudija pogresi ispraviti njegovu gresku.

  • Kosovka

    8. jun 2019 | 20:53

    Kradjaaaaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA