≫ 

Verovali ili ne, Hrvatska je u finalu Svetskog prvenstva: Mandžukić u produžetku presudio Englezima (FOTO) (VIDEO)

Junaci Hrvata Perišić i strelac odlučujućeg gola Mandžukić, Englezi vodili od 5. minuta golom Tripijera, ali su u nastavku pali

Reprezentacija iz našeg najbližeg komšiluka ostvarila najveći uspeh u istoriji svog fudbala - plasirala se u finale Mundijala u Rusiji pobedom nad Engleskom u još jednom, trećem uzastopnom dramatičnom meču završenog produžecima - 2:1.

I opet, kao i protiv Danske, kao i protiv Rusije, Hrvati su do pobede stigli posle preokreta. I to mnogo govori o njima.

>>> Gola se umotala samo u zastavu: Seksi hrvatska voditeljka ispunila svoje obećanje! (FOTO)

Gol odluke u 109. minutu postigao je Mario Mandžukić, za delirijum "Vatrenih" koji će se u nedelju od 17 sati na istom mestu boriti sa Francuskom, dok će Englezi dan ranije morati da se zadovolje duelom za treće mesto sa Belgijom.

Ušao u legendu hrvatskog fudbala: Mario Mandžukić slavi drugi gol, za pobedu i finale Svetskog prvenstva Foto: Tanjug/Ap
Stampedo ka junaku Hrvata: Gotovo svi igrači Hrvatske pojurili su da podele slavlje sa Mandžukićem Foto: Tanjug/Ap

Ko je ovo očekivao, ko se nadao ovakvom skoro pa "hepi endu" Hrvata na početku prvenstva, ali nakon svega što su prikazali u grupi, pa u dramatičnim mečevima od osmine finala, naovamo - zasluženo će se boriti za trofej.

Zasluženo su odneli i pobedu protiv Engleza na "Lužnjikiju", iako su gubili već od petog minuta golom Tripijera, majstorijom ovog Engleza iz slobodnog udarca, međutim nijednog trenutka Dalićev tim nije gubio konce igre, kontrolu i prisebnost. Nijednog momenta!

Kako je meč prolazio, Hrvatska je preuzimala inicijativu, Englezi se sve više povlačili, stali u gard, pokušavali alternativnim rešenjima da pronađu odgovor za tehnički superiorniju igru rivala. Nisu izdržali silovit nalet u drugom poluvremenu i gol Perišića posle koga je na terenu postojao samo jedan tim.

Gol perišića za 1:1 bio je trenutak kada je utakmica krenula u "jednom pravcu" Foto: Tanjug/AP
Novi heroj Hrvatske: Ivan Perišić Foto: Tanjug/AP

Taj trenutak bio je adrenalinski udar u mozak za Hrvate, osetili su da su jači, da su bolji, moćniji, da je samo pitanje vremena kada će drugi put naterati kočopernog Pikforda da kapitulira.

Odmah posle gola Perišića u 68. minutu, isti igrač je pogodio stativu pored statične odbrane Engleza, Rebić je u nastavku akcije gađao direktno u Pikforda.

Sreća je bila saveznik Ostrvljana tada...

Međutim i ta situacija bila je jasan pokazatelj da će se do kraja pitati samo Hrvati. Magični Modrić, Rakitić, borbeni Rebić, pouzdani Vrsaljko, prekaljeni Mandžukić i danas najbolji Perišić bili su permanentna opasnost na polovini rivala, njihova kombinatorika je dovodila do ludila Engleze, koji su, ipak, uspeli da se odbrane do kraja regularnog dela i dođu do vazduha.

Šime Vrsaljko "vadi" loptu iz gola u produžetku, posle najopasnijeg napada Engleza Foto: Tanjug/Ap

U produžecima, Hrvatska je delovala svežije, Englezi su, u nedostatku načina da ispariraju protivniku, očajnički čekali penale, pa da odatle pokušaju da se domognu velikog finala, ali rampu im je spustio Mandžukić.

Neverovatno je kakav osećaj za gol ima ovaj igrač, bukvalno se prikrao iza leđa odbrani Engleza, sačekao proigravanje Perišića glavom, a onda, kao na treningu, finiširao akciju koja će ući u istoriju hrvatskog fudbala - za pobedu i finale 21. Svetskog prvenstva!

Tamo Hrvate čekaju fenomenalni Francuzi, koji su odmah proglašeni za favorite u tom meču, ali sa ovako žilavim i kvalitetnim hrvatskim timom, sa bajkovitim turnirom kakav je Mundijal u Rusiji bio za njih - neće biti iznenađenje ako "kockaste" u nedelju vidimo kao nove fudbalske kraljeve sveta.

Hrvatska - Engleska 2:1 (1:1,0:1)

(Perišić 68, Mandžukić 109 - Tripijer 5)

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 94. Pivarić) - Rakitić, Brozović - Rebić (od 101. Kramarić), Modrić (od 119. Badelj), Perišić - Mandžukić (od 115. Ćorluka)

ENGLESKA: Pikford - Megvajer, Stouns, Voker (od 110. Vardi) - Henderson (od 97. Dajer), Jang (od 91. Rouz), Lingard, Dele Ali, Tripijer - Sterling (od 74. Rašford), Kejn

golman engleske Pikford očajava po završetku utakmice Foto: Tanjug/Ap
Foto: Tanjug/AP
Pikford hvata loptu ispred Perišića, Tripijer prati situaciju Foto: Tanjug/Ap

VIDEO: Pogledajte kako su hrvatski navijači u Zagrebu proslavili gol Perišića

Vratio Hrvatsku u egal: Ivan Perišić posle gola u polufinalu Mundijala protiv Engleza Foto: Tanjug/Ap
Trenutak kada Perišić postiže gol za Hrvate, voker je kasnio, Pikford je sporo reagovao Foto: Tanjug/Ap
Foto: Tanjug/Ap
Žestoko: Duel Megvajera i Vide u kaznenom prostoru Hrvatske Foto: Tanjug/AP

Pogledajte kako su u navijači Engleske okupljeni na trgu u Katelfildu, Mančester, reagovali na gol Tripijera

Foto: Tanjug/Ap
Potera za Tripijerom, strelcem gola za Engleze
Piramida radosti Engleza, ludo se slavio gol Tripijera u 5. minutu protiv Hrvatske Foto: Tanjug/Ap
Majstorija Tripijera: trenutak kada lopta kreće tamo gde je i zamislio fudbaler engleske reprezentacije Foto: AP/Tanjug
Ne pomaže ni hrvatski zid: Lopta ide preko igrača Vatrenih, završava u mreži Foto: Tanjug/Ap

VIDEO: Poslušajte i Murinjovu prognozu drugog polufinala.

VIDEO: Poslušajte i za koga će navijati Beograđani večeras

Pogledajte i kakvom će izdanju jedna hrvatska voditeljka raditi prenos iz studija.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Rakun iz Moskve šalje prognozu rezultata Hrvatska Engleska!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomatinjo

    11. jul 2018 | 22:44

    Nikada lošije SP nije bilo niti slabija konkurencija. Argentina, Nemačka, Španija ni nalik nisu bili na nekadašnje fudbalske sile. Italija i Holadija se nisu ni plasirale. Brazil tanak, sa dobrim igračima ali sa zastarelom igrom. Jedino što su bolj bili nego inače su Belgijanci. I Francuzi su na nivou. Sve u svemu mikada slabiha konkurencija nije bila. Ova Hrvatska na nekome od prethodnih SP ne bi došla ni do četvrtfinala. Imali su baš mnogo sreće. Od žreba pa do problema koji su im imali protivnici. Sve u svemu šteta izgubljena vremena.

  • Gidra

    11. jul 2018 | 23:23

    Svetski reprezentativni fudbal je spao na niske grane kada je ovakva reprezentacija prošla u finale. Iskristili su splet srećnih okolnosti koji im je na svakoj ama baš svakoj utakmici išao u korist. Jedni podmlađeni, drugi nikada gori, treći zbog lakšega žreba dospeli višesrećno nego zafluženo dokle su dospeli...

  • @#$

    11. jul 2018 | 22:20

    Senade onakvi susedi, cast izuzecima, su i najzasluzniji za rat. Da im je stalo do komsiluka trazili bi miran i normalan put za razdruzivanje a ne i po cenu rata i stradanja. Uostalom politicari i stranke u Hrvatskoj koriste uspeh fudbalera za svoje interese i promocije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA