≫ 

Upoznajte seksi sudiju koja hvata igrače Zvezde i Partizana u ofsajd zamke: Fudbaleri nekada zaborave da sam žensko (FOTO)

Prva žena sudija u srpskom fudbalu, Svetlana Bilić, u razgovoru za Telegraf opisala kakvi su joj utisci iz Humske i sa Marakane i koliko voli sudijski posao

  • 2

Pažnju mnogih ljubitelja fudbala u Srbiji proteklih nedelja izazvala je Svetlana Bilić, prvi pomoćni sudija u Superligi Srbije. Ona je u razmaku od nedelju dana "mahala" na stadionu Partizana i Zvezde, pa smo je tim povodom pozvali da saznamo nešto više o njoj, kao i da vidimo kako fudbaleri i navijači reaguju na ženskog sudiju.

Pitali smo je otkud ona u ovom poslu i kakvi su joj utisci posle utakmica u Humskoj i u Ljutice Bogdana.

Svetlana Bilić na stadionu Partizana; Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

- To što sudim na utakmicama Superlige je zasluga Sudijske komisije i FSS-a, koji su mi ukazali poverenje, s obzirom na to da sudim već 18 godina. Prošla sam sve lige, kao i muške kolege, radom i trudom sam došla do ovog nivoa, da budem prva devojka koja je u najvišem rangu.

- Od prošle polusezone sam zvanično na listi sudija Superlige, tako da mi je ovo druga sezona u eliti. U tom momentu kada sam počinjala, nije bilo mnogo devojaka u fudbalu, ja sam igrala košarku od šeste godine, bavila sam se sportom i odlučila sam da se prijavim u matičnom savezu, bilo mi je interesantno jer je bilo jako malo devojaka u srpskom fudbalu, skoro uopšte da ih nije ni bilo - počela je za Telegraf priču Svetlana Bilić, koja je oduševljena utakmicama na Marakani i na stadionu Partizana

Foto: Instagram.com/cecacele

- To je posebna draž, posebni utisci i raspoloženje. To je san svakog sudije, da deli pravdu našim najvećim klubovima. U dva vikenda imala sam čast da budem sudija na utakmicama na stadionu Partizana i Zvezde. Utisci su najpozitivniji mogući.

- Bilo je sve najbolje moguće i nadam se da će u budućnosti biti još velikih utakmica. Nije bilo nijednog problema, bile su i utakmice uživo na TV-u, svi fudbaleri Partizana i Zvezde su bili korektni prema meni. Oduševljena sam njihovim ponašanjem.

Zanimalo nas je da li fudbaleri, koji često vređaju sudije kada donesu odluku koja se kosi s njihovim mišljenjem, imaju drugačiji odnos kada vide žensku osobu u sudijskoj opremi.

Foto: Instagram.com/cecacele

- U početku je bilo drugačije, dugo sam ja već tu, tako da su navikli sada. Smatram da me isto gledaju kao i muškarce. Možda je ranije bilo čudno i sa nekim predrasudama, ali sada je to već druga priča, tako da zaista nemam velikih problema. Bilo je i psovki nekada, sve ja to razumem.

- Dešavalo se, ali sve manje u poslednje vreme. U suštini, razumem, jer je sve to u žaru borbe i zbog žala za pogotkom, pa na trenutak zaborave da li sam muško ili žensko, to za njih u tom trenutku nije bitno. U suštini, ranije je bilo više toga, sada manje, jer imaju neku dozu poverenja - rekla nam je Svetlana, sa kojom su neki fudbaleri i flertovali tokom utakmica.

Dobijala je i pozive na piće; Foto: Instagram.com/cecacele

- Naravno, toga ima stalno, bilo je od početka, i toga će uvek biti. To mi je simpatično, ali ne pridajem mnogo tome značaju, skoncentrišem se na svoj posao. Dešavalo se čak i na Superligi. Bilo je i poziva na piće, ali sve je to u drugom planu kada je utakmica, samo je simpatično - rekla je za Telegraf.

Nekada i navijači umeju da vređaju arbitre, pa smo pitali Bilićevu da li je imala neprijatna iskustva.

Alo sudija, šta radiš to? Često se ovakvi povici mogu čuti iza leđa arbitara; Foto: Nikola Jovanović

- Ima i toga, u početku sam obraćala pažnju, ali vremenom sam oguglala. Ne pridajem tome značaju. Dobacuju svima, platili su kartu, imaju pravo da pričaju i dobacuju šta hoće. Nisam imala neka mnogo neprijatna iskustva, a ona manje prijatna se brzo zaborave, pamtim samo lepe stvari i trudim se da izvučem samo najlepše i najpozitivnije iz ovog posla - rekla je Svetlana, koja ističe da ne pravi razliku između klubova, niti da se navijački opredeljuje.

- Toga je možda bilo ranije, ali posle sam ozbiljno shvatila ovaj posao i sada me ne zanima uopšte to, postoje samo dve boje, ne pravim razliku između klubova.

Nije veliki fan Mesija i Ronalda, a podržava Luku Modrića, koji je dobio Zlatnu loptu.

- Nemam omiljenog fudbalera, volim da gledam dobre poteze, ne bih neke izdvajala, svi znamo koji su najbolji fudbaleri današnjice. Nisam neki veliki fan ni Mesija i Ronalda, ako bih morala da biram, glasala bih za Modrića, ipak je iz našeg regiona.

U sudijskoj svlačionici; Foto: Instagram.com/cecacele

San joj je da dođe do najvećeg nivoa svetskog fudbala, gde je već Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima, o kojima ima samo reči hvale.

- San svakog sudije je da jednog dana dosegne taj neki nivo na kom su Mažić i njegov tim. Nadam se da će još neko iz Srbije doći do takvih uspeha. O Mažiću i njegovom timu samo mogu da pričam u superlativu. Pokazali su kako se ličnim trudom i zalaganjem može doći do velikog uspeha.

- Svako iz Srbije može da bude ponosan na njih. Nadam se da će suditi na još mnogo velikih utakmica. Odlični su ljudi, profesionalci na prvom mestu, svi treba da se ugledaju na njih - rekla je Bilićeva, koja se nasmejala na pitanje da li bi prihvatila ponudu Mažića da se priključi njihovom timu.

- Neće doći takva ponuda. On ima već svoj tim koji funkcioniše godinama kako treba, nema potrebe da se nešto menja. Viđamo se često, o njima sve najlepše - zaključila je Svetlana Bilić.

VIDEO: Pogledajte kako Mažić reaguje kada ga napadne srpski trener

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crna Svetlana

    7. decembar 2018 | 11:13

    Da nije bilo tvoga brata ne bi ni bila tu, iskreno glupo je da poredimo tebe sa tvojim bratom posto je On bio bolji sudija od tebe bar za 3 klase...i ti ga ne pomeneš... katastrofa!

  • Persida

    15. novembar 2019 | 08:45

    Devojke manite se ovih zanimanja!Sve je to šuplje i punjenje ega prazninom.Kada prestane karijera,koja ne mora da znaci sa je išla poštenim putem,znajući kakvi se ljudi nalaze u fudbalu, iza sebe ćete imati samo izgubljeno vreme!pare će se potrošiti a vi stručnjak ni u čemu. Ovo su radosti kratkog daha!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA