≫ 

Lebronova misija života: As Lejkersa snima film o najmračnijem rasnom masakru u istoriji SAD

Džejms se latio velikog projekta

  • 2
LeBron James, Džejms Lebron Foto: Tanjug/AP

Lider Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms nastavlja borbu za postavljanje Afroamerikanaca u bolji položaj u američkom društvu, preduzima i konkretne korake po tom pitanju, a u tom smislu prihvatio se čak i snimanja filma.

Lebron će, uz partnerstvo sa stanicom CNN, producirati dokumentarac o jednom od najmračnijih dana u istoriji Amerike, masakru belaca nad Afroamerikancima u Tulsi, Oklahoma, 1921. godine, kada je u samo jednom danu, uz velike ljudske žrtve, sravnjen sa zemljom čitav stambeni blok naseljen crnim življem.

Lebronova kompanija "SpringHill Company" je ove nedelje objavila početak rada na projektu pod nazivom "Dreamland: The Rise and Fall of Black Wall Street" (Zemlja snova: Uspon i pad crnog vol strita), kojim se želi podsetiti na užasno stradanje Afroamerikanaca pre 100 godina od strane belaca.

Odmazda belaca je počela kada je 19-godišnji crni momak (čistač cipela) optužen da je napao 17-godišnju belkinju. Linčovanja je pokušao da ga spasi još jedan Afroamerikanac, buknuli su sukobi i tenzija, što je dovelo do nemira neslućenih razmera - čitav grad, čak i uz podršku belih zvaničnika, se digao na osvetu. Usledio je napad svim sredstvima na stambeni blok poznat pod nazivom "Crni vol strit", jer je važio za najbogatiji crni kvart u SAD, i tom prilikom je uništen do temelja!

Prema nekim izveštajima iz tog vremena u sukobu je ubijeno 39 ljudi, od toga 26 crnaca, dok je prema nekim drugim izveštajima broj mrtvih bio daleko veći, čak se ide i do brojke od 300 ljudi.

Mnogi istoričari su skloni da tvrde da se ovaj masakr, sa protokom godina sklanjao od očiju šire javnosti, čak postoji tvrdnja da se i zataškava od strane vlasti, a upravo je Lebron sebi zacrtao cilj da američka i svetska javnost, kroz film koji radi, konačno bude upoznata sa ovim još jednim mračnim delom istorije SAD.

- Ne možemo da idemo napred sve dok ne rasvetlimo našu istoriju, dok ne pokažemo šta se dešavalo crnoj zajednici, jednoj od mnogih, koja je bila na udaru samo zbog mržnje - izjavio je šef Lebronove kompanije Džamal Henderson.

- Radimo ovaj dokumentarac zajedno sa različitim udruženjima, uključujući građane Tulse, i naša misija je da dignemo glas i ljude sa upečatljivim sadržajem koji ćemo prikazati - rekao je Henderson.

Očekuje se da film bude završen na stogodišnjicu od tragičnog događaja, 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rpd

    28. oktobar 2020 | 10:33

    Koji smarač leleeee

  • duci

    28. oktobar 2020 | 13:44

    Nema od filma nista bronnnnn samo produbljujes mrznju vise Trump radi za crnce nego si ti ikad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA