UDOVIČIĆ O PRIJEMU KOSOVA U MOK: Čemu ovakav presedan u predolimpijskoj godini!

"Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medelje smatram izuzetno lošim i pogrešnim," poručio je ministar Udovilić

  • 4

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić poručio da su mu nejasni motivi i razlozi da Međunarodni olimpijski komitet prihvati takozvanu državu Kosovo u punopravno članstvo.

 

"Kao ministar sporta smatram da ovakva odluka prvenstveno nije dobra za sport na međunarodnom nivou jer ubuduće otvara mnoge, do sada nepoznate presedane, koji ozbiljno prete da ugroze sistem sporta na svetskom planu," ističe Udovičić u svom saopštenju, dodajući:

 

"Koji su motivi i razlozi da se donese jedna ovakva odluka i da se tzv. država sa tla Evrope, koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, primi u članstvo? To do sada nikada nije urađeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu koji nije priznao Kosovo.

 

 

Kako će se to odraziti na dalji rad ove najviše međunarodne sportske organizacije za olimpijske sportove i šta su sada kriterijumi za prijem u tu organizaciju, šta su uslovi i ko tumači uslove propisane Olimpijskom poveljom i da li to znači da su ti uslovi proizvoljni i da se tumače od slučaja do slučaja, najblaže rečeno je krajnje nejasno.

 

Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medelje smatram izuzetno lošim i pogrešnim.

 

Sa svoje strane uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i događaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja," zaključuje se u saopštenju Vanje Udovičića.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA