Da li deca treba da vežbaju sa tegovima? Vreme je da srušimo taj mit! (FOTO)

Istraživanje ukazuje da sportisti predpubertetskog doba mogu povećati snagu i za 50% nakon osam do dvanaest dana pravilno izvedenog programa sa tegovima. Takođe vrlo lako povećavaju gustoću kostiju i popravljaju telesnu kompoziciju, balans i profil lipida

  • 0

Desetinama godina su doktori i drugi takozvani stručnjaci odvraćali su decu od dizanja tegova – zbog nečega što su oni smatrali da sprečava rast i sabija koštanu hrskavicu.

Uzimajući u obzir šta sve deca rade, trče, penju se, skaču - obično s krovova i drveća – ta teorija baš i nije imala smisla.

Sada istraživanja pokazuju da je opasnost treninga snage po mlade ipak bio neopravdan.

Prema "Sports Health Zurnal", poslednja istraživanja pokazuju da „korišćenje treninga snage pa čak i na kratko vreme u detinjstvu, a posebno u adolescenciji ne samo da poboljšava telesnu kompoziciju mlade osobe, nego diže samopouzdanje i popravlja krvnu sliku.

Vreme je da deca iz ruku bace džojstike, maknu se od televizora i kompjutera, pohitaju u teretanu, uzmu tegove i naprave nešto za sebe, svoje zdravlje i svoje roditelje!

Istraživanje ukazuje da sportisti predpubertetskog doba mogu povećati snagu i za 50% nakon osam do dvanaest dana pravilno izvedenog programa sa tegovima. Takođe vrlo lako povećavaju gustoću kostiju i popravljaju telesnu kompoziciju, balans i profil lipida.

Cilj bi trebalo biti da se izvedu dve do tri vežbe po mišićnoj grupi. Najbolje bi bilo započeti s jednom do dve serije po vežbi sa šest do petnaest ponavljanja u svakoj seriji,odmor bi trebao biti 1-3 minuta između svake serije.

Prikladna težina bi trebala omogućiti pravilno izvođenje vežbe, priuštiti nešto umora, ali ne i dovesti do potpune iscrpljenosti. Takođe je bitan nadzor odraslih jedna vrlo bitna stavka kada se radi o dečijem uspehu.

Deca, posebno dečaci, mogu vrlo često vođeni egom preceniti svoje mogućnosti, preterati s težinama, pogresno izvesti vežbu i na kraju se povrediti. Zdravstvene blagodeti treninga snage uveliko nadilaze potencijalne rizike.

Trening snage, kada se pravilno izvede, može povećati dečju snagu i ukupno zdravlje kao i kod svih adolescenata bilo kakvih sportskih veština. To je posebno važno u današnjoj znanosti gde broj gojazne dece iz dana u dan postaje sve veći.

NAPOMENA: Treba izbegavati vežbe potiska iznad glave za ramena i čučnjeve sa opterećenjem na leđima gde se sabija kićmeni stub,ali za to postoje zamenske vežbe koje kvalitetno mogu zameniti te vežbe za ramena i leđa, a da se ne optereti kičmeni stub.

Pametna stvar je poslati dete kod renomiranog fitnes instruktora koji će dete naučiti kako pravilno da vežba sa tegovima i da to iskoristi u životu i naučiti ga pravilnom izboru namirnica i podići svest detetu za tu veoma važnu temu

Napisao:

Vladica Jovanović

Vlasnik i trener u "Funkcional training CF Vladica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA