Najpoznatiji mečevi odigrani po snegu u Beogradu: Sećate li se Šestićeve prevare u Derbiju? (VIDEO)

Iako je u našem fudbalu poslednjih godina trend da se izbegava da se meč igra u takvim uslovima, a videli smo na "Boksing dej" kako u Birmingemu, igrači VBA i Mančester sitija igraju punom snagom bez obzira na to što sneg veje, odlučili smo i mi da se prisetimo utakmica koje su se u Beogradu igrale na belom umesto zelenom terenu

  • 4

Prava zima je konačno stigla u Srbiju, a sneg koji je napadao tokom vikenda podsetio nas je koje je godišnje doba i doprineo prazničnoj atmosferi. Ako se zapitate kakve ovo veze ima sa sportom, pa jednostavno, ovi prvi snežni dani su u nama probudili uspomene na neke fudbalske utakmice koje su se igrale na belom pokrivaču.

Iako je u našem fudbalu poslednjih godina trend da se izbegava da se meč igra u takvim uslovima, a videli smo na "Boksing dej" kako u Birmingemu, igrači VBA i Mančester sitija igraju punom snagom bez obzira na to što sneg veje, odlučili smo i mi da se prisetimo utakmica koje su se u Beogradu igrale na belom umesto zelenom terenu.

1. Partizan - Crvena zvezda  3:4 (5, januar 1947.)

Istorijski prvi susret večitih rivala odigran je baš na snegu na stadionu JNA na temperaturi koja je u pojedinim trenucima dostizala i -19. Trijumfovali su crveno-beli zahvaljujući Jovanu Jezerkiću koji je ostvario prvi het-trik u večitim derbijima, a pored njega strelac za pobednički tim bio je i Đajića, dok su pogotke za Partizan postigli Đajić autogol, Kašanin i Bobek.

2. Partizan - Crvena zvezda 1:3 (29. novembra 1978.)

Još jedan u neku ruko istorijski derbi odigran je na tadašnji najveći praznik SFRJ, Dan Republike, takođe u snežnim uslovima i ponovo je pobedio tim iz Ljutice Bogdana. Utakmicu je obeležio i sada već antologijski gol Miloša Šestića kada je rekao golmanu Partizana Petru Boroti da spusti loptu, jer je sudija svirao faul.

Pored njega mrežu legendarnog golmana Partizana tresli su još Nedeljko Milosavljević i Zlatko Krmpotić, a jedini pogodak za domaćina postigao je Slobodan Santrač.

3. Vojvodina - Partizan 3:2 (18. decembar 1988.)

Ponovo su crno-beli igrali na snegom okovanom terenu i to protiv igrača u crveno-belim dresovima koje je sa kapitenskom trakom predvodio Miloš Šestić i opet su izgubili. Bila je to sezona u kojoj je Vojvodina došla do svoje druge i za sada poslednje titule šampiona Jugoslavije.

4. Partizan - Dnjepar 2:2 (16. februar 2005.)

Prvi put od raspada bivše Jugoslavije je jedan klub uspeo da preživi u Evropi i to je bio Partizan. Crno-beli su tada u borbi za šesnaestinu finala Kupa UEFA igrali protiv ukrajinskog Dnjepra na svom stadionu na belom pokrivaču, a taj prvi duel je završen 2:2. Oba gola za ekipu iz Humske postigao je debitant Obiora Odita, a scena koja je sotala upečatljiva bila kada su navijači grudvama gađali igrače oba tima na poluvremenu i kraju utakmice.

5. Srbija - Poljska 2:2 (21. novembar 2007.)

Pretposlednji duel kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kome je naš tim tražio teoretsku šansu da se domogne plasmana na EURO. U danima pre toga sneg je zavejao Beograd, a iako je teren na Marakani bio očišćen, možemo reći da se ovaj meč igrao u zimskim uslovima.

Jedino po čemu će se na kraju pamtiti jeste da nikada manja poseta nije zabeležena na nekom meču naše reprezentacije, jer je na tribinama bilo oko 200 ljudi,  dok je poljskih navijača bilo više od 1.000.

6. Srbija - Kazahstan 1:0 (24. novembar 2007.)

Samo tri dana posle meča protiv Poljske u poslednjoj utakmici kvalifikacija dočekali smo Kazahstan. Susret je prvobitno trebalo da se igra 23. novembra, ali je na samom početku meča, sneg toliko jako padao da je duel morao da se pomeri za dan kasnije i odigran je na očišćenom terenu stadiona u Humskoj.

7. Partizan - Šahtjor 1:0 (16. decembar 2009.)

Poslednji meč grupne faze Lige Evrope te sezone srpski predstavnik je igrao na svom stadionu protiv Šahtjora i pobedio. Sneg koji je napadao tog i prethodnih dana omogućio je Grobarima da se za vreme meča međusobno grudvaju, a pamti se i slavlje sa igračima posle poslednjeg sudijskog zvižduka.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    29. decembar 2014 | 22:17

    Zato se ne igra vise po snegu, ne odgovara partizanu I odmah menjaj zakon!

  • Sasa

    31. decembar 2014 | 01:53

    Niste stavili jedan od najboljih mečeva Zvezde protiv Reala u Beogradu, bilo je 4:2 za Zvezdu.

  • Bojan

    30. decembar 2014 | 16:17

    Bio sam na Srbija-Poljska. Stvarno nas 200 bilo. Nikad bolja tekma!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA