Na današnji dan je cela Srbija plakala zbog nje! (VIDEO)

Pre tačno 22 godine dogodio se najveći incident u istoriji tenisa, kada je Monika Seleš pogođena nožem u leđa

  • 11

Pre tačno 22 godine dogodio se najveći incident u istoriji belog sporta. Na VTA turniru u Hamburgu nožem u leđa je pogođena Monika Seleš, tada najbolja teniserka sveta!

Ovaj incident šokirao je ceo svet. Umno poremećeni Ginter Parš, koji je tada imao 38 godina i bio opsesivni navijač Nemice Štefi Graf, nije mogao da podnese činjenicu da njegova miljenica više nije prava teniserka sveta, jer ju je sa tog mesta pomerila upravo Selešova.

On je u pauzi između gemova Moniku pogodio nožem u kičmu tokom četvrtfinalnog meča turnira u Hamburgu protiv Magdalene Malejeve. Nož se zario Moniki između lopatica, koja se uz krik srušila na zemlju. Napadača je nekoliko gledalaca savladalo i oborilo na zemlju.

Zbog poremećenog psihičkog stanja Parš nije bio u zatvoru, već je dobio uslovnu dvogodišnju kaznu, sa obaveznim psihološkim lečenjem.

Selešova se fizički oporavila posle nekoliko nedelja, ali je napad ostavio psihološke posledice, zbog kojih se tenisu vratila tek posle dve godine pauze.

- Otkad se to dogodilo, otkad sam ubodena nožem, stalno sam bila u strahu i bila sam uverena da sam u opasnosti, da mi je sigurnost ugrožena - govorila je Monika Seleš, koja je bila razočarana što napadač na nju nije kažnjen kako zaslužuje i više nikada nije igrala u Nemačkoj.

- Neverovatno je da me je taj čovek povredio s namerom, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Jednostavno, više ne želim da idem tamo. Ne osećam se dobro u Nemačkoj i sve me podseća me na taj dan - pričala je razočarana, tada još uvek Jugoslovenska teniserka.

Za vreme odsustva iz tenisa, Monika je 1994. godine postala državljanin SAD, što je razočaralo mnoge njene fanove iz naše zemlje.

Monika Seleš je rođena u Novom Sadu 2. decembra 1973. godine. Postala je 1990. godine najmlađa osvajačica Rolan Garosa u istoriji, imala je samo 16 godina. U karijeri je osvojila devet Gren slem titula. Najveće uspehe beležila je u trenucima pre napada. Posle povratka na teren nakon napada osvojila je samo jednu Gren slem titulu, 1996. na US openu.

Monika je bila predodređena za velika dela. Iako je u tenisu i ovako ostavila neizbrisiv trag i imala blistavu karijeru, da nije bilo umno poremećenog Nemca, mogla je da bude i najveća u istoriji. Posle napada na nju, na tenisim turnirima je pojačano obezbeđenje i kontrola gledalaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    30. april 2015 | 23:25

    Monika Seles je proslavila nasu zemlju u vreme sankcija. Kad niko od nasih sportista nije mogao da nastupa pod nasom zastavom i imenom nase zemlje ona je to cinila i pobedjivala sirom sveta. Pri tom nikada nije zaboravila svoje korene. Americki pasos je uzela zbog politickih neprilika kod nas. Zemlja za koju je igrala je prestala da postoji. Za one koji ne veruju i za one koji hejtuju Monikin lik i delo preporucujuem da procitaju njenu autobiografiju Forhendom preko mreze zivota. Uzivajte. Monika, hvala ti za sve!!!

  • dexter

    30. april 2015 | 17:40

    Stvarno je bilo tuzno, pogotovo sto taj boloumnik nije robijao! Ali jos tuznije kad je bacila nas pasos i uzela americko! Vecina je pamti po tome nego bilo cemu drugom!

  • Nikola delije

    30. april 2015 | 19:52

    Plačem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA