Šta bi ljubitelji srpskog fudbala trebalo da znaju o nastavku Super lige?

Činjenice posle kojih ćete lakše pratiti prolećni deo šampionata

  • 52

Utakmicama 22. kola, završen je jesenji deo Super lige Srbije. Prošireni, s obzirom na to da je odigrano već sedam mečeva drugog kruga. Slede dva meseca pauze. Odmor do sredine januara, a potom pripreme za nastavak sezone. 

Crvena zvezda je dominantno osvojila titulu jesenjeg šampiona sa 62 osvojena boda i 19 uzastopnih pobeda. Čukarički je drugi sa 37 bodova, koliko ima i trećeplasirani Borac, Partizan je četvrti sa 36, Vojvodina peta sa bodom manje...

>>> Zvezdina gol mašina radila u Ivanjici: 19. uzastopna pobeda pred zimsku pauzu! (FOTO) (VIDEO)

Najbolji strelci su Ugo Vieira sa 14, Aleksandra Katai sa 13, Valeri Božinov sa 12 i Srđan Vujaklija sa 11 golova...

O tome šta nas očekuje na proleće manje-više sve se zna, ali nije naodmet da se još jednom podsetimo elementarnih stvari koje ćemo videti u nastavku Super lige.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

 Kad počinje prolećna polusezona u SL?

-  Planirano je da drugi deo sezone počne 20. februara, ukoliko vremenske neprilike ne budu uticale na pomeranje. U 23. kolu sastaju se Čukariči - Metalac, Voždovac - Radnik, Radnički - Javor, Crvena zvezda - Mladost, OFK Beograd - Partizan, Borac - Jagodina, Rad - Novi Pazar i Vojvodina - Spartak.

Kad se bodovi dele na dva dela?

- Bodovi će se podeliti na dva dela posle odigranog 30. kola koje je na programu 10. aprila. Prvih osam klubova ide u plej-of, drugih osam u plej-aut.

Kako će funkcionisati plej-of i plej-aut?

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Igraće se jednokružni sistem - svako sa svakim. Startne pozicije se utvrđuju deljenjem osvojenih bodova sa dva. Svaki klub će imati sedam utakmica Prvoplasirani osvaja šampionsku titulu, drugoplasirani i trećeplasirani idu u kvalifikacije za Evropska takmčenja. U slučaju neparnog broja bodova – zaokružuje se na veći. Primer: 55 : 2 = 27,5 - 28 bodova.

Što se tiče ispadanja iz lige, kofere će pakovati 15. i 16. klub na kraju sezone, dok će 14-plasirani igrati baraž sa trećim iz Prve lige (dve utakmice)

Druga faza takmičenja - ko će i kada biti domaćin, a ko gost?

Četiri najbolje plasirana kluba igraju četiri utakmice kao domaćini, a tri gostuju. Posledja četiri plasirana igraju tri utakmice kao domaćini, a četiri gostuju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ukratko, prvoplasirani tim, u ovom slučaju Zvezda, čekala bi drugog, trećeg, petog i šestog, a postovala bi četvrtom, sedmom i osmom na tabeli. Drugoplasirani tim (trenutno Čukarički) dočekuje trećeg, četvrtog, petog i sedmog, a gostuje prvom, šestom i osmom.

Zanimljivo, Partizan je sada na četvrtom mestu i ukoliko ovako ostane i posle 30. kola, crno-beli će čekati lidera (Zvezdu), šestog, sedmog i osmog na tabeli.

Tabela posle 22. odigranog kola: Crvena zvezda 62, Čukarički i Borac 37, Partizan 36, Vojvodina 35, Radnički Niš 32, Mladost 31, Javor 30, Voždovac 29, Surdulica 27, Metalac i Novi Pazar 24, OFK Beograd i Jagodina 19, Spartak 17, Rad 16.

(Telegraf.rs)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klovn

    16. decembar 2015 | 23:03

    Kakva glupost od prvenstva,ovaj sistem je velika 000

  • Roki

    17. decembar 2015 | 00:29

    Iskomplikovali ste ga za medalju

  • dejan

    17. decembar 2015 | 00:09

    Da nema plej auta partizan bi se za vecinu utakmica dogovorio i dobio ih, ovako klubovi se bore za opstan i ne poklanjaju pobede partizanu kao u poslednjih 10 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA