Kako je Zvezda ušla u Top 16 sa timom koji Radonjić nije planirao na početku sezone?

Iako je planirao totalno drugu startnu postavu i nosioce igre, trener Zvezde Dejan Radonjić uspeo je sa igračima koji su bili predviđeni za rezerve da obezbedi plasman u TOP 16 fazu

  • 49

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su uspeh plasmanom u TOP 16 Evrolige, čime su ovu sezonu spasili.

U ABA ligi su u vrhu i trebalo bi da igraju plej-of, samo je bilo pitanje da li će se domoći druge faze Evrolige. Sa ovim činjenicama može se reći da je ova sezone Zvezda na pragu uspešne.

>>>Zvezda ne igra na Božić: Pomeren meč sa Fenerom

Ipak, zanimljiva je jedna stvar! Zvezda je do uspeha u Evroligi, i ABA ligi (gde drži treće mesto) stigla sa drugačijim timom od onoga koji je planiran. Tačnije igra sa potpuno drugačijom petorkom od one projektovane na startu sezone.

Zato se i postavlja pitanje koliko je zapravo Radonjić zaslužan za plasman u TOP 16 i "eksploziju" mladog Marka Gudurića u najjačem takmičenju.

Ali da krenemo redom. Tim koji je Radonjić projektovao na početku sezone drastično se razlikuje od nosilaca igre koji su izneli teret i odveli Zvezdu u TOP 16.

KO JE TREBALO DA BUDE NOSILAC?

Kao nosioci igre planirani su Gal Mekel na mestu pleja, Sofoklis Skorcanitis kao prvi centar, Rajan Tompson (Nemanja Dangubić) kao krilo, Luka Mitrović (bek ap Stefan Nastić )na krilnom centu i kao bek šuter Branko Lazić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Od svih pet igrača jedini je Branko Lazić ostao kao član startne petorke. Ostali igrači su zbog povreda (Mitrović, Dangubić) i zbog "nemogućnosti" Radonjića da ih uklopi u tim jednostavno gurnuti u stranu, a kasnije i otpušteni..

Umesto Gal Mekela, prvi plejmejker postao je Stefan Jović i kroz 10 mečeva Evrolige izrastao u lidera tima (drži i rekord u broju asistencija na jednom meču čak 19). Na poziciji krila zbog loše igre Rajana Tompsona, povrede Dangubića, doveden je Marko Simonović, a njega u igri menja Marko Gudurić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

MISTERIJA STEFANA NASTIĆA

Posle povrede Luke Mitrovića, na poziciji centra i krilnog centra se nije snašao ni Stefan Nastić koji je najavljivan kao vundekrind iz NCAA. Zato je stigao Kvinsi Miler, dok se kao teška petica potpuno pogubio Big Sogfo Skorcanitis. Umesto njega doveden je Štimac, ali je Maik Cirbes dobio mesto prvog centra iako je planiran kao rezerva.

Čak je Nastić na startu sezone dok je Cirbes još bio povređen igrao dobro, ali je odjednom nestao. Nalazi se u timu ali ne igra ni sekund, a niko se još nije obratio javnosti sa objašnjenjem šta se dešava.

Foto:kkcrvenazvezda.rs Foto:kkcrvenazvezda.rs

Epilog je sledeći, Zvezda je sa maltene "rezervnim" timom uspela da stigne do TOP 16 faze jer pet projektovanih nosilaca igre koji su dobro plaćeni i dovedeni kao pojačanja nisu ostvarili svoje mogućnosti.

Jović je postao jedan od lidera sa Cirbesom u tandemu, koji je jedan od najboljih centara Evrope u ovoj polusezoni.

POVREDE IGRAČA ŠANSA ZA GUDURIĆA

E sad, da li je to znanje i trenersko umeće Radonjića da i u ovakvim okolnostima ostvari uspeh, ili su tu najzaslužniji igrači, pravo je pitanje za košarkaške znalce.

Činjenica je da trener Zvezde nije umeo da izvuče maksimum od Skorcanitisa, Mekela, Nastića i Tompsona, igrača koje je on tražio, a da su sa druge strane Jović, Cirbes i Gudurić doživeli maksimalnu igračku afirmaciju.

To je možda i posledica toga, jer su igrali bez opterećenja pošto su znali da su oni zapravo "bek ap igrači", a ne nosioci na startu sezone.

Sad se situacija promenila.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Osim toga zanimljiv je i slučaj Gudurić. Najbolji mladi igrač Evrope prebačen je u prvi tim Zvezde iz FMP-a gde je imao dobru sezonu u KLS ligi.

Sada se svi dive njegovoj igri, lucidnosti, hrabrosti što je sve na mestu, ali pitanje je da li bi taj momak uopšte igrao da se Nemanja Dangubić nije povredio i da Rajan Tompson igra kako bi trebalo da igra? Verovatnije je da bi imao skromnu minutažu, ne veću od dva do tri minuta, a možda ni toliko.

Tako da njegove dobre igre nemaju veze sa tim da Dejan Radonjić daje šansu mladima. Jer da je tako, Nikola Rebić bi igrao mnogo više prethodne dve sezone, a ne ukupno 5 minuta za celu Evroligu.

Gudurić je šansu dobio najviše zbog povrede Mitrovića i Dangubića, te slabe igre Rajana Tompsona. Dobio i iskoristio na najbolji način što je dobro i za Zvezdu i za srpsku košarku.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

 Bilo kako bilo, Zvezda je u TOP 16 i sada je pitanje da li će se pojačavati ili ostati sa istim timom.

U svakom slučaju crveno-beli sada imaju priliku da bez ikakvog opterećenja odigraju ovu fazu i pokušaju da naprave čudo - ulazak u TOP 8.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saki

    24. decembar 2015 | 13:10

    Sretan Bozic grobarima

  • Milos

    24. decembar 2015 | 12:24

    Trebamo biti realni i podrzati Radonjica jer je covjek prosao paklenu grupu sa Zvezdinom decom, sto se tice pojacanja cist promasaj svi osim Milera i Simonovića ...

  • didi

    24. decembar 2015 | 12:32

    Kakav lose prikriveni hejterski tekst usmeren na naseg trenera,a to se vidi i po neupucenosti doticnog novinara da je nastic projektovan na poziciji 5 a da bi Cirbes svakako bio prvi centar i sa Sofom jer bi fakticki imao vise minuta od njega.Takodje nije pomenuto da su upravo kroz rad sa nasim trenerom ti isti Jovic i Cirbes postali igraci kakvi jesu mnogo bolji nego pre dolaska u zvezdu.Dakle primer klasicnog spin teksta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA