CRNO NA BELO: Šta tačno piše u pismima koje je Đilas poslao FIBA i Evroligi?

KSS će u utorak održati Upravni odbor i zauzeti stav o ponudi koja je sada na stolu

  • 6

Košarkaški savez Srbije uputio je pisma na adresu generalnog sekretara FIBA Patrika Baumana i izvršnog direktora Evrolige Đordija Bertomeua, a u toku dana je u održan sastanak saveza sa predstavnicima klubova.

 

FIBA je suspendovala ukupno 14 reprezentacija sa Evropskog prvenstva, a postoji i mogućnost da Srbija ostane bez organizacije kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju.

 

>>> Todorić o problemu s FIBA: Partizan gleda samo svoj interes jer je ranije svaki put nadrljao

 

KSS će u utorak održati Upravni odbor i zauzeti stav o ponudi koja je sada na stolu.

 

U pismu Baumanu stoji sledeće:

 

"Poštovani gospodine Bauman,

 

Obaveštavamo Vas da smo uputili dopis gospodinu Đordiju Bertomeu, izvršnom direktoru Evrolige, koji Vam ovim putem dostavljamo.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Situacija u kojoj smo se našli zahteva od svih da učinimo dodatne napore kako bi se zaštitili interesi evropske košarke.

 

Smatramo da bilo kakva uslovljavanja i odsustvo dijaloga neće doneti nikakvo rešenje, već će samo uvećati problem koji evidentno postoji i preti da dalje eskalira. Eventualno neučestvovanje 14 nacionalnih reprezentacija na prvenstvu Evrope sasvim sigurno nije nešto što će evropsku košarku učiniti boljom.

 

Naravno, boljom je neće učiniti ni formiranje Evrolige sa manjkom sportskih kriterijuma u kojoj su pojedine lige ucenjene ukoliko žele da njihovi šampioni budu učesnici najboljeg evropskog klupskog takmičenja.

 

Znajući za spremnost FIBA da se radi na pronalaženju rešenja prihvatljivog za sve, očekujemo da, kao prvi čovek svetske košarke, učinite sve što je u Vašoj moći da se pronađe izlaz iz situacije u kojoj smo se našli."

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

U dopisu prvom čoveku Evrolige kaže se:

 

"Poštovani,

 

Svesni izuzetno teške i kompleksne situacije u kojoj se našla evropska košarka, smatrajući da bez kvalitetnih klupskih nema ni kvalitetnih nacionalnih takmičenja i obratno, ubeđeni da je svima nama zajednički cilj dalja popularizacija košarke u svim zemljama Evrope, obraćamo se Vama, kao prvom čoveku Evrolige, sa apelom da se pronađe rešenje prihvatljivo za sve.

 

Iako na današnji dan razlike između Evrolige i FIBA deluju ogromne, pa čak i nepremostive, verujemo da situacija nije takva. Evroliga, kao najkvalitetnije evropsko takmičenje, priznata je i poštovana od svih nacionalnih federacija i klubova i njen dalji razvoj, neosporno je mišljenje svih, doprineće i razvoju evropske košarke.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Zajednički stav svih je da je pored Evrolige neophodno da postoji bar još jedno takmičenje u kome bi igrali i napredovali takođe veoma kvalitetni klubovi. Iz tog takmičenja bi najkvalitetniji dobijao šansu da igra i u Evroligi, čime bi se zadovoljio sportski kriterijum da svaki klub u Evropi ima šansu da zaigra u najkvalitetnijem takmičenju.

 

Evroliga trenutno insistira na tome da to takmičenje bude Evrokup, a FIBA da to bude FIBA Liga šampiona. Klubovi se trenutno dele, jedni su za jedno, drugi za drugo takmičenje. Ako tako ostane, ni jedno ni drugo takmičenje neće imati potreban kvalitet i dovešće do ozbiljnih sukoba i podela u evropskoj košarci.

 

To će dovesti do smanjenja interesovanja ljubitelja košarke za praćenje ovih takmičenja, samim tim i do manje zainteresovanosti televizija i medija. Ukoliko bi to takmičenje bilo zajedničko takmičenje FIBA i Evrolige, kroz koje bi u njegovom organizovanju učestvovale i nacionalne lige odnosno nacionalni savezi, problemi koji sada postoje bi bili rešeni.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Takvo takmičenje bi imalo podršku svih košarkaški bitnih evropskih faktora - federacija, klubova i sponzora i kroz njega bi najbolji imali prolaz u Evroligu.

 

Verujemo da je ovo samo jedna od mogućih opcija za rešenje sukoba koji trenutno postoji. Verujemo i da bi se uz spremnost na kompromise svih došlo i do novih ideja i predloga. Ukoliko zaista svi iskreno radimo u interesu razvoja evropske košarke, sigurni smo da je sjajna budućnost našeg sporta zagarantovana.

 

Najbolji dokaz za to da je dogovor uvek moguć bez obzira na dešavanja u prošlosti je upravo formiranje i postojanje ABA lige na području naših šest zemalja, čemu smo mi, kao nacionalni savezi, dali veliki doprinos.

 

Imajući sve navedeno u vidu, obraćamo Vam se sa molbom da još jednom sagledate trenutnu situaciju, uzmete u razmatranje naš predlog i na našu inicijativu odgovorite u najkraćem mogućem roku. Vreme je da sve što se dešavalo u prošlosti postane prošlost. Vreme je da svi zajedno počnemo da gradimo zajedničku evropsku košarkašku budućnost.

 

PISMA KSS POSLATA NA ENGLESKOM JEZIKU

 

Printskrin: KSS

Printskrin: KSS

 

Printskrin: KSS

Printskrin: KSS

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Steamroller

    18. april 2016 | 17:16

    Nebojsa Covic i Dragan Djilas su unistili Srpsku kosarku,o tome je govorio i Dejan Bodiroga,zato ga sad napadaju,dok god nam savez budu vodili politicari,a ne kosarkaske legende(nemam nista protiv da to bude i neka od Zvezdinih legendi),ovako cemo prolaziti!Stop politicarima ne samo u Partizanu i Zvezdi,nego u celokupnom Srpskom sportu!

  • Vladimir Grobar

    18. april 2016 | 19:24

    Evro kup naravno. Zasto da Partizan ispasta. Neka KSS stane iza svoga najtrojenijeg kluba. Treba li dopustiti da drzavni projekat "opere" sve svoje dugove, uvali se u Evro ligu i ima podrsku od drzave, a Partizan da se optuzi zato sto nece da igra "jeftinu" ligu. Zasto Zvezda kao nejveci patriotski klub ne odrekne se Evrolige? Vi ste nasli uglavnom na kome ce se kola slomiti i nasli ste kako da saperete ljagu sa sebe.

  • Nesa

    18. april 2016 | 17:54

    Kako to da su Covic i Djilas unistili nasu kosarku a pritom reprezentacija u okvirima svojih mogucnosti postize veoma dobre rezultate, da ne govorim o mladjim kategorijama gde su rezultati sjajni i u klupskim i reprezentativnim okvirima...ocito je da takozvanim znalcima smeta uspeh nekog kluba za koji oni ne navijaju...katastrofa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA