≫ 

Sve što bi trebalo da znate o borbi Ivane Španović za olimpijsku krunu

Kraljica srpske atletike u noći između utorka i srede od 02.05 počinje takmičenje u skoku udalj

  • 6

Ivana Španović je jedna od uzdanica Srbije na Olimpijskim igrama u Riju, a svoje takmičenje počinje u noći između utorka i srede u kvalifikacijama skoka udalj, koje počinju od 02.05 po vremenu u Srbiji.

Mnogi će ostati budni u to vreme ne bi li ispratili kraljicu srpske atletike u finale, koje je na programu u noći između srede i četvrtka.

Ivana je izuzetno motivisana otišla u Rio i navijači u Srbiji veruju da može doneti toliko čekanu medalju u atletici. I kladionice je svrstavaju među favorite.

PROPOZICIJE TAKMIČENJA:

Kvalifikacije skoka udalj za žene organizovane su tako da će biti dve kvalifikacione grupe, A i B. Ivana skače u grupi A. Pored Ivane, tu su Sosten Mogenara iz Nemačke, Tijana Bartoleta iz SAD, Marina Bek iz Ukrajine, kao i Darija Klišina, o kojoj se pisalo poslednjih dana i bilo je neizvesno da li će se uopšte takmičiti.

Kvalifikaciona norma za ulazak u finale je 6.75 metara, a ukoliko je ne ostvare sve takmičarke, za medalju ćese boriti 12 skakačica u zavisnosti od plasmana i rezultata koje ostvare u kvalifikacijama.

Pogledajte i kako izgleda kvalifikaciona grupa A u kojoj je i Ivana Španović.

Foto: Rio2016.com Foto: Rio2016.com

IVANA IMA ČETVRTI REZULTAT SEZONE, SAMO TRI TAKMIČARKE PRESKOČILE 7 METARA 2016.

Samo tri atletičarke su ove sezone uspele da preskoče sedam metara. Iako je Ivana u nekoliko navrata bila veoma blizu tog ostvarenja, koje je i preskakala u karijeri (lični rekord 7.07 m), ove sezone je njen najbolji skok iznosio 6.95 metara.

Najbolji rezultat sezone ima Amerikanka Britni Ris sa 7.31 m, zatim slede Mogenara iz Nemačke sa 7.16 m, a Streton Bruk iz Austrlije završava listu atletičarki koje su preskočile 7 metara ove sezone uz rezultat 7.05.

Ipak, verujemo da će Ivana uspeti da preskoči toliko željenu magičnu granicu od sedam metara baš kada to bude najpotrebnije.

Foto: Guliver/Patrick Smith/Getty Images Foto: Guliver/Patrick Smith/Getty Images

KAKVE ŠANSE KLADIONICE DAJU IVANI?

Najpoznatija kladionica sveta, Vilijam Hil, dala je svoju prognozu takmičenja u skoku udalj. Prvi favorit prema njihovom mišljenju je Amerikanka Britni Ris sa kvotom dva. Odmah iza nje je Ivana Španović, na koju je kvota da će biti olimpijska šampionka tačno 4.

Zatim slede Tijana Bartoleta, Kristabel Neti i Sosten Mogenara, a kvota na njih je 9. Bruk Straton iz Australije je šesti favorit sa kvotom 11, a Šara Proktor sedmi sa kvotom 15.

IVANINA POSLEDNJA IZJAVA PRED ODLAZAK U RIO: SPREMNA SAM 100% I FIZIČKI I PSIHIČKI

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Apsolutno sam pozitivna. Spremna sam. Zdrava. Idem da se pridružim Srbiji i lično da pružim podršku sportistima u Riju. Radujem se onome što sledi. Sada sam konačno u 100% formi. I fizički i psihički. I emotivno. Na svim poljima sam dostigla najviši nivo. Sa nestrpljenjem očekujem Rio.

– Očekivanja ljudi su velika, a rezultati mi ne stvaraju pritisak. Jer, naučila sam da se borim s pritiskom. Štaviše, svi očekuju manje nego što ja od sebe očekujem - rekla je Ivana novinarima na aerodromu Nikola Tesla pred put u Brazil.

BROJKE ZA VEČNOST

Svetski rekord u skoku udalj drži Galina Čistjakova, koja je branila boje Sovjetskog Saveza, a to ostvarenje je i dalje na snazi još od 1988. godine kada je tu daljinu preskočila u Sankt Peterburgu.

Olimpijski rekord je takođe iz 1988. godine, kada je 7.40 m preskočila Džeki Džojner-Kerši na Olimpijskim igrama u Seulu.

Srbija, koja je naslednik bivše Jugoslavije, nema atletsku medalju sa Olimpijskih igara punih 60 godina, od kada je Franjo Mihalić osvojio srebro u maratonu na Igrama u Montrealu 1956. godine.

Nadamo se da će Ivana konačno prekinuti post i da će obradovati Srbiju! Svi smo uz našu atletsku kraljicu i verujemo u nju!

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    16. avgust 2016 | 11:57

    Šta god uradila Ivana ona je idol jedne mlade generacije i zajedno sa Novakom najsvetlija tačka Srbije. Primer kako treba da živi, kako treba vredno da radi i ponaša se jedan mladi čovek. Kada bi kroz par godina Novak I Ona htele da vode ovu zemlju ( znam da je to nemoguće) prvi bih dao njima svoje poverenje a, siguran sam i većina Srbije.

  • Belasica

    16. avgust 2016 | 13:08

    Samo napred Ivana. SREĆNO!!!!!

  • Srbijaa

    16. avgust 2016 | 11:57

    Ivana zna tempirati formu i ocekuj skok preko 7m,a mislim da ce dostici 7,10m mzd cak i vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA