≫ 

Partizan je za 18 godina čak 6 puta rušio Zvezdu u finišu, ali ko je na kraju bio šampion?

Zanimljiva statistika večitih derbija

  • 20

Neposredno po završetku 152. večitog derbija, kapiten Partizana Miroslav Vulićević izneo je zanimljivu konstataciju da se ''fudbal igra 90 plus minuta i da su crno-beli postali specijalisti za to plus.''

I donekle je bio u pravu, pošto je Partizan od 1998. godine pa naovamo čak šest puta tresao mrežu crveno-belih u nadoknadi vremena. Počelo je od Kežmana, nastavio je Moreira, zatim Jojić i Kojić, Everton i u subotu Leonardo

>>> Krvav napustio teren: Pogledajte uznemirujuće fotke Zvezdinog trenera kog su Grobari pogodili kamenicom!

>>> SNIMCI IZA KULISA: 7 momenata sa derbija, od kojih neke niste mogli da vidite na TV-u (VIDEO)

Međutim, postavlja se pitanje ko je na kraju tih sezona više puta podizao pehar namenjen šampion države. Odgovor je - tri puta Partizan, dva puta Zvezda.

Foto: MNPress Foto: MNPress

MATEJA KEŽMAN, 88. MINUT, 111. VEČITI DERBI 1998. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 2:1

Sve je počelo golom Mateje Kežmana pre 18 godina kada je napadač crno-belih ušao sa klupe i izazvao delirijum u Humskoj pogotkom u finišu.

Tomić je doveo Partizan u vođstvo u 20. minutu, Ljubojević izjednačio u 70, a Kežman doneo pobedu domaćinu u 87. minutu. Te godine šampion je bio PARTIZAN.

PARTIZAN: Damjanac, Rašović, Savić, Krstajić, Trobok, Ivić(Pažin), Ilić, Stojanoski, Bjeković(Gerasimovski), Đ. Tomić, Stojisavljević(Kežman). Trener: Tumbaković

CRVENA ZVEZDA: Jevrić, Dudić, Bjegović, Adilson, Ljubojević, Bunjevčević, Škorić, Gojković, Drulić(Mićić), Aćimović, Ognjenović(Pantelić). Trener: Kosanović

ALMAMI MOREIRA, 95. MINUT, 135. VEČITI DERBI 2009. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 1:1

Veoma bitna utakmica u borbi za šampionsku titulu. Zvezda je vodila golom Tutorića, da bi tadašnji plejmejker crno-belih odlično iskoristio asistenciju Vašingtona.

Pre toga, Zvezda je imala kontranapad za pobedu. Šampion je bio PARTIZAN.

PARTIZAN: Božović, Stevanović, Đorđević, Knežević, Obradović, Žuka, Fejsa(Tomić), Moreira, Ljajić(Vašington), Vujović(Bogunović), Dijara. Trener: Jokanović

CRVENA ZVEZDA: Stamenković, Ninkov, Tutorić, Tomović, Pejčinović, Isah, Milijaš, Lazetić(Parker), Koroman(Bogdanović), Oumaru(Šišić), Kleo. Trener: Janevski

MILOŠ JOJIĆ, 90. MINUT, 144. VEČITI DERBI 2013. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 1:0

Derbi koji je odlučivao titulu. Partizan je imao 11 bodova viška, ali su crveno-beli prišli samo na dva. Vermezovića je na klupi zamenio Rašović i ta šok terapija je urodila plodom.

Iako je Zvezda imala nekoliko prilika da povede, Jojić je u 90. minutu savladao Bajkovića i odveo Partizan na pet bodova viška. Šampion je bio PARTIZAN.

PARTIZAN: Stojković, Miljković, Volkov (Lazevski), Pajović, Ivanov, Smiljanić, Ilić, L. Marković (Brašanac), Luka (Jojić), S. Marković, Mitrović.

CRVENA ZVEZDA: Bajković, Vešović, Mikić (Maksimović), Spajić, Petković, Garido (Milunović), Milijaš, Kadu, Milivojević, Kasalica, Lazović (Dauda).

NEMANJA KOJIĆ, 90. MINUT, 146. VEČITI DERBI 2014. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 2:1

Još jedna direktna bitka za titulu. Zvezda je imala šest bodova viška i definitivno bi prekinula dominaciju crno-belih u slučaju da ne izgube.

Zvezda nije iskoristila dva penala na utakmici. Partizan je poveo golom Nikole Drinčića u 27. minutu, crveno-beli su izjednačili u 56. pogotkom Dragana Mrđe, a trijumf domaćinu doneo je Nemanja Kojić u 90. minutu.

Na semaforu je bilo 1:1 kada je Vulićević uputio loptu ka Kojiću. Loša reakcija odbrane Zvezde i Jug je proključao. Kojić je pogodio za 2:1, ali je šampion bila CRVENA ZVEZDA.

PARTIZAN: Lukač, Vulićević, Trajković, Stanković, Volkov, Drinčić, Brašanac, Živković, Ninković, Lazović, Škuletić.

CRVENA ZVEZDA: Bajković, Pečnik, Pavićević, Kelhar, Mijailović, Gogić, Kovačević, Milijaš, Lazović, Ninković, Mrđa.

EVERTON LUIZ, 95- MINUT, 151. VEČITI DERBI 2016. GODINE: ZVEZDA - PARTIZAN 1:1

Utakmica nije imala skoro nikakav rezultatski značaj, jer su crveno-beli silovito jurišali ka tituli. Do 85. minuta bilo je 0:0, a onda je Sikimić pogodio za 1:0.

Činilo se da će Zvezda i treći put u sezoni pobediti večitog rivala, ali je Everton izjednačio u 95. minutu, posle kiksa Kahrimana. Šampion je bila CRVENA ZVEZDA.

CRVENA ZVEZDA: Kahriman – Cvetković, Rendulić, Luković, Ibanjez – Le Talek – Donald, Katai, Grujić (od 57’ Plavšić), Srnić (od 78’ Srnić) – Vijeira (od 53’ Sikimić);

PARTIZAN: Šaranov – Bandalovski, Gogua, Jovanović, Bogosavac – Everton, Brašanac, Kosović – Mihajlović, Stevanović (od 83’ Vlahović), Ilić (od 73’ Božinov).

LEONARDO, 89. MINUT, 152. VEČITI DERBI 2016. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 1:0

I za kraj, ovaj poslednji odigran derbi u subotu i gol Leonarda u 89. minutu.

Gol koji je vratio uzbudljivost šampionskoj trci i kojim je Partizan prekinuo post od četiti derbija bez pobede. Šampiona ćemo znati tek na proleće.

PARTIZAN: Kljajić, Vulićević, Miletić, Balažic, Milenković, Everton, Jevtović, Leonardo, Mihajlović (Stevanović 46), Božinov (Đurđić 66), Đurđević (Ilić 77)

CRVENA ZVEZDA: Manojlović, Petković, Ristić, Luković, Le Talek, Donald, Poletanović, Srnić, Kanga, Ruiz, Vieira (Plavšić 69)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • =MAJKA,RUSIJA=

    19. septembar 2016 | 16:21

    PARTIZAN JE UVEK BIO GOSPODSKI KLUB, SA NAVIJACIMA KOJI VOLE A NE "NAVIJAJU", SA.JEDNIM IMENOM A NE TRI,SA JEDNOM ADRESOM A NE SEST,SA GRBOM JEDNIM JEDINIM KOJI NIKAD NIJE PRODAN KAO STO JE PRODN GRB KK CZ..NIKAD DRZAVNI MUTIRANI PROJEKAT, UVEK SAMO NA KRILIMA NAVIJACA. TO JE PARTIZAN. LJUBAV JEDINA . ....Ziko ,si ziv? a?

  • Звезда

    19. septembar 2016 | 14:43

    Таман у време владавине Милошевића,Тадића,Дачића,Ружића и осталих промотера и заштитника фрањевачког друштва пресељеног у Србију. А од кад се статистике воде периодично? Одрадите за сво време постојања да имамо комплетнији увид? Не сумњам да би се тако видело колико је Звезда испред малог клуба.

  • Жика Живац

    19. septembar 2016 | 19:46

    Игра се док Фрањевци не дају гол!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA