REVOLUCIJA U FUDBALU: Odzvonilo folirantima i grubijanima!

U holandskom kupu prvi put video-sudija asistirao glavnom arbitru

  • 0

Utakmica Kupa Holandije Ajaks - Viljem II (5:1) ostaće zapamćena u istoriji fudbala kao prvi zvanični meč elitnog ranga na kojem je sudijama na terenu pomagao arbitar iz video-sobe.

Progresivni Holanđani su i na ovom polju probili led, njihov fudbalski savez je odlučio da u ovoj sezone počne sa eksperimentalnom primenom pomagala koje bi uskoro mogla da odobri FIFA.

I već u prvoj utakmici video-sudija Pol van Bekel, koji je meč gledao na ekranu, ispravio je odluku glavnog sudije Danija Makelija na terenu, s kojim je bio u vezi putem mikrofona i slušalica.

Sudija na terenu je u 58. minutu pokazao žuti karton igraču gostiju Anoru Kaliju, ali je posle Van Bekelove sugestije promenio odluku i izvadio crveni.

Ipak, video-sudija će biti samo u ulozi savetnika, a poslednju reč, pa tako i odgovornost za odluke, imaće arbitar na terenu. Video-sudiju može konslultovati glavni arbitar da mu pomogne kod odluka oko penala, kartona ili golova postignutih prilikom sumnjivih ofsajda ili prekršaja. Ali, za razliku od nekih sportova, treneri na utakmici neće imati prava da traže intervenciju video-sudije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA