Prvi čovek UEFA je došao u Zagreb i očitao bukvicu: Neki lokalni funkcioner je prodao priču o regionalnoj ligi

Slovenac Aleksander Čeferin imao je sastanke sa premijerom Hrvatske i predsednikom HNS

  • 1
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin boravio je u Zagrebu, gde je obavio sastanak sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem predsednikom Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) Davorom Šukerom.

Jedna od tema bilo je i formiranje regionalne fudbalske lige.

- Regionalna liga? Neki lokalni fudbalski funkcioner samoinicijativno je predstavio svoju ideju, prvo hrvatskim medijima koji su od toga napravili veliku priču. Tu se čak pisalo i o novcima koji je UEFA predstavila za taj projekt. Ponavljam što smo već ranije kazao, nikakva regionalna liga nije u našim razmišljanjima, tako da niti nikakav novac UEFA nije pripremljen za takve stvari. Odgovorno tvrdim da to s UEFA nije povezano. Ako neko drugi to hoće da organizuje, onda je to njegova stvar - rekao je prvi čovek UEFA.

>>> Doktor hrvatskog fudbala otkriva saradnju FSS i HNS: Nikad neću zaboraviti da sam u Pazovi primljen kao predsednik države

Čeferin je istakao da i ako bude udruživanja klubova iz više država, u njoj neće samo igrati timovi iz nekadašnje Jugoslavije.

- Razlika između velikih i manjih je svake godine veća. Dobili smo više ideja o nekim međudržavnim ligama, iz Škotske, iz Holandije, ljudi razmišljaju u o tome, ali to ne znači da će to biti i liga bivše Jugoslavije. Ako se nešto i napravi biće iz više susednih država i da bude ulaznica za Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Ali, više od razmišljanja nije se dogodilo - rekao je Čeferin u Zagrebu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On je istakao da i pored sve većeg jaza između velikih i malih klubova, UEFA nikada neće "zatvoriti" Ligu šampiona.

- Bili su veliki pritisci velikih klubova da žele drugačiji format lige, oko toga treba uvek biti pažljiv. Veliki klubovi traže sve više, ali i donose većinu novca koji idu preko solidarnih fondova u Savez. Ali, zatvorenu Ligu šampiona nećemo dozvoliti. To otpada što se tiče UEFA - rekao je Čeferin.

Slovenac je kritikovao i stanje u hrvatskom fudbalu.

- Drago mi je što je baš Hrvatska bila jedna od mojih prva poseta na novoj funkciji. Hrvatska je u igračkom smislu fenomen, koja čini čuda na terenu, ali ima i kojekakvih problema koje pod hitno treba rešiti. Nažalost, hrvatski fudbal nije samo poznat po fenomenalnim igračima, već i određenim problemima izvan terena. U hrvatskom fudbalu postoje dva problema, jedan su navijači i incidenti koji mogu rezultirati drastičnim sankcijama, dok je drugi je dosta loša infrastruktura, u poređenju sa drugim zemljama jedna od najslabijih u Evropi - rekao je Čeferin, rekavši da je upozorio Plenkovića i HNS na ozbiljne sankcije ukoliko savez i države to ne reše.

>>> UEFA naredila zatvaranje Hajdukovog stadiona zbog Torcidinih povika "Ubij Srbina"?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA