Bivši trener sestara Vilijams na klupi Dejvis kup reprezentacije Srbije!

Selektoru Nenadu Zimonjiću pomagaće Jovan Savić

  • 0

Novi član stručnog štaba Dejvis kup reprezentacije Srbije je Jovan Savić, koji će u našem nacionalnom timu obavljati funkciju trenera, zajedno sa Dušanom Vemićem, i tako pomagati saveznom kapitenu i selektoru Nenadu Zimonjiću.

Reč je o stručnjaku iz Novog Sada, koji je bio teniski reprezentativac naše zemlje u mlađim kategorijama, a koji se proslavio radeći sa Borisom Bekerom i sestrama Vilijams.

Angažman u Dejvis kupu doživljava kao veliku čast, a sa optimizmom dočekuje meč prvog kola Svetske grupe protiv Rusije u Nišu (3-5. februar).

- Kada je Nenad izabran za selektora pitao me je da li bih hteo da se pridružim timu kao trener, i naravno da sam odmah pristao. Imam odličan odnos sa Zimonjićem, poznajem sve igrače, ponosan sam što ću nositi grb Srbije na trenerci, i biće mi prava privilegija da budem deo ekipe. Imamo odlične igrače, i verujem da možemo barem jednom ponovo da osvojimo titulu u naredne dve ili tri sezone. Ukoliko nam se Novak Đoković pridruži bilo bi nam mnogo lakše, ali u svakom slučaju tu su i Viktor Troicki i Janko Tipsarević, koji igraju u odličnoj formi i mogu svakog da pobede.

- Odlično su počeli sezonu i to nas sve raduje. Na spisku imamo još Lajovića, Krajinovića, pa Kecmanovića, Đerea, Milojevića, Tepavca, Zekića, Krstina i druge koji mogu da donesu poene, tako sa optimizmom čekamo Ruse. Mladi bi trebalo da dobijaju veći prostor jer dolazi vreme kad će oni da preuzimaju odgovornost - kaže Savić.

Uloga trenera u Dejvis kupu nosi više različitih obaveza.

Foto: Promo Foto: Promo

- Jedan trener ne može da se bavi petoricom tenisera u isto vreme. Zato je potrebno da uz selektora u timu bude barem još jedan ili dvojica trenera. Svako od nas ima različita zaduženja, počev od zagrevanja igrača, pripreme za meč, brige o njima, potrebno je dosta pažnje da im se posveti. Siguran sam da ćemo Vemić i ja odlično da funkcionišemo sa Nenadom, i sa ostalim igračima.

Najveći uspeh u belom sportu Savić je ostvario radeći sa sestrama Vilijams.

- Zaista nosim krajnje pozitivne utiske iz rada sa njima. Sedam godina smo sarađivali, i jako smo se dobro slagali. Venus i Serena su lepo vaspitane, nisu sujetne, žele da saslušaju i prihvate savet. Upoznao sam ih kad su bile mlade, sa 16 ili 17 godina, i proveli smo sedam godina zajedno. Osvojile su u tom periodu sve što su mogle da osvoje, a godinama su igrale finala jedna protiv druge na grenn slemovima. Zaista su dominirale. Privatno smo se šalili, učile su srpski jezik, neke osnovne stvari koje smo koristili na terenu dok smo vežbali. Njihova majka Oresin me je prihvatila kao člana porodice. Sve je krenulo od našeg susreta u Minhenu 1999. godine, kada sam ih obe dobio na prvom meču, što je bila najbolja preporuka za dalju saradnju.

- Recept za uspehe je u njihovoj posvećenosti sportu, radu, želji da usavrše svaki segment na tehničkom i fizičkom planu, i ambiciji da stalno napreduju. Danas se, nažalost, ne čujemo toliko kao pre, najviše zbog obaveza koje svi imamo, ali održavamo kontakt. Obe su sada u godinama kada se okreću porodici, što je i normalno i želim im sve najbolje, jer su to i zaslužile.

Malo je poznato da je Jovan Savić i venčani kum sa Borisom Bekerom, sa kojim je takođe radio kao sparing partner.

Foto: Guliver/Justin Setterfield/Getty Images Foto: Guliver/Justin Setterfield/Getty Images

- Sa Borisom sam se upoznao kod Nikija Pilića, a počeli smo intenzivno da radimo 1991. godine i često smo putovali zajedno na turnire širom sveta. Provodili smo pripreme u Monte Karlu, gde smo vežbali po nekoliko sati svakog dana. Pamtim da su me ruke strašno bolele posle svakog meča sa njim te prve godine, tad sam još bio tinejdžer. Toliko je snažno udarao. Reč je sjajnom čoveku, a drago mi je da vidim da se odlično snašao u ulozi Novakovog trenera. Sitnice u tenisu dosta znače, jedan detalj može da promeni tok susreta, a Boris odlično poznaje igru, psihologiju, i to je prenosio i na Đokovića. Danas smo u kontaktu koliko nam to vreme dozvoljava, on ne živi više u Minhenu, ali smo na vezi.

Savić veruje da Dejvis kup reprezentacija Srbije može da ponovi uspeh iz 2010. ali je jedna stvar važna.

- Samo da igrači budu zdravi. Teniska sezona je jako dugačka i naporna. Nije lako da odmah posle završetka grend slemova najbolji igrači dolaze da igraju Dejvis kup i zato treba razumeti ako nekada Đoković ili ostali top teniseri odluče da propuste neki meč za reprezentaciju. Lako dolazi do povreda zbog umora i iscrpljenosti. Ali, verujem u sistem Dejvis kupa, ovo je takmičenje koje privlači veliku pažnju navijača širom sveta. Samo se nadam da će biti pronađen balans između ATP kalendara i termina u Dejvis kupu, da bi se održala atraktivnost i da bi najbolji i dalje učestvovali u njemu - zaključuje Savić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA