≫ 

Imam 36 godina i danas sam prvi put bio na derbiju: Evo kakve utiske nosim sa "Marakane"

Znam da bi trebalo da me je sramota, ali nikada nije kasno da u životu donesemo po neku hrabru odluku, samo se nadam da ujedno nije i jako glupa

  • 2

Svi u redakciji su me gledali u čudu kada sam im rekao da za svojih 36 godina života nisam nikada otišao na utakmicu. Ne, nisam išao na balet i časove klavira, samo sam više voleo da igram fudbal u nekom balonu ili ga gledam u udobnosti svog doma.

Ja ceo život navijam za Partizan, a rodila sam sina zvezdaša. Ovako izgleda naš život! (FOTO)

Međutim, čini se da moje objašnjenje nije doprlo do njih jer su me i dalje gledali kao da na sebi imam roze haljinu. To je moralo da prestane, a jedini način bio je da im pokažem da nisam šonja - otići ću  na derbi. ne na bilo koju običnu utakmicu, već na čuveni derbi koji već godinama nisam gledao čak ni na televizoru. Izazov je prihvaćen.

A kako ne bi ispalo da sam samo jak na rečima, sve što mi se bude dešavalo uživo ću prenositi na ovim stranicama - pred svedocima.

19.55 KRAJ! Iako sam video malo fudbalskog znanja, mozda malo više uzbuđenja od gledanja fudbala u balonu, i nisam mogao da prepoznam nikoga na terenu, jasno sam mogao da prepoznam duh derbija i to šta on znači svima koji su nekada u životu šutnuli loptu, koji su odlučili da se. Bore za sebe - na terenu ili van njega. Derbi je bio i ostao jedna od najvažnijih stvari u fudbalu. Strast igrača i navijača je možda za nijansu prejaka za nekoga ko je navikao na udobnost i relativnu tišinu, a potrebno je naviknuti se i na činjenicu da svakog trenutka sitiacija može da eskalira. E da, obezbeđenje mi dođe dva upaljača, inače ne vraćam marker.

19.50 Taman kad sam mislio da me ovoliko zevanje ubiti, napokon se nesto desilo u drugom poluvremenu - Partizan je izjednačio, pojma nemam kako, znam samo da je iz igre, ali ne i koje. Očigledno je da se derbi ne igra zbog lepote fudbala, vec za goli život.

18.45 Taman kad sam pomislio da ću umreti od dosade i ostatak derbija provesti gledajući sta se desava na tribinama, pao je gol! Zvezda je povela, nastala je ludnica, a vazduh su nekoliko minuta tresle eksplozije. Čini se da je derbi napokon počeo. I, mogu da kazem... sviđa mi se!

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

18.20 Samo što je tekma pocela navijači su se malo zaigrali pirotehnikom i sada postoji šansa da se svi podavimo, mada, uživo, sve izgleda intenzivnije, igra brža, dueli čvrsći, a povrede smrtonosnije.

17.55 Na teren su puštena 72 goluba u čast Zvezdinog rođendana, ali niko nije obraćao pažnju na to jer su svi bili previše zauzeti zviždanju Partizanovim igracima, ipak, lep prizor. Igrači izgledaju manji u prirodi ili sam barem ja mislio da su veći. Gotovo i da ne prepoznajem nijedno ime igrača koji ce braniti boje svojih klubova večeras.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

17.53 Ceo teren izgleda manji nego što sam očekivao, ali je baš zbog toga buka zaglušujica, a vidim i da je Saša Ilić i dalje tu. Jedini drugi igrač Partizana koga se sećam jeste Iliev, sumnjam da cu ga videti večeras na terenu.

17.47 - Polako stižem do kapije. Srce mi lupa ubrzano, ruke mi se znoje a telo pumpa adrenalin kao da se spremam da uđem u gladijatorsku arenu.

17.44 Kako se blizim terenu, cujem buku koja postaje.sve jaca I jaca, srce pocinje da mi kupa 100 na sat, polako shvatam u sta sam se upustio.

17.32 - Polako se približavam autokomandi, gužva je na sve strane. Ljudi naviru sa svih strana, jedina stvar koja je u tom moru crvenih i crnih dresova podjednako prisutna jeste plava. Policija je svuda. Ok, mozak ponovo počinje da pronalazi razloge zašto ovo i nije baš najbolja ideja. Možda je ovako aktivan trebao da bude dok sam prihvatao ovaj izazov. Sada je kasno.

Foto: Telegraf "Obukao sam nove patike, nadam se da me neko neće izgaziti": Naš reporter / Foto: Telegraf

16.56 - Pošto se sa kolegama nalazim ispred stadiona, neću imati s kim da popijem par piva pred utakmicu, oni rade, a po svemu sudeći, i ja...

16.23 - Kapiram da je vreme da krenem polako kako bih stigao na vreme. Samo, da li sam se dobro obukao? Da li ću štrčati među svim tim crno-belim i crveno-belim dresovima, šalovima, kapama? Trudio sam se da budem neutralan, možda jedino patike mogu da otkriju za koga ću navijati.

16.08 - Polako počinje da me hvata nervoza, ali ne baš onda dobra. Volim fudbal i kapiram da će ovo biti nezaboravno iskustvo, ali kroz glavu polako počinju da mi prolaze sve one neprijatne situacije nasilja, besnih huligana, baklji koji lete na sve strane...

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA