≫ 

Zbog novih pravila FIBA, košarkaši iz NBA neće igrati za reprezentaciju Amerike!

Tamošnji savez odlučio je da šansu u kvalifikacijama da igračima iz Razvojne lige

  • 6

Nakon osvajanja zlatnih medalja na poslednjih pet velikih takmičenja, košarkaška reprezentacija SAD će u narednom periodu igrati bez igrača iz NBA lige.

Amerikanci su odlučili da sa košarkašima iz Razvojne lige pokušaju da se plasiraju na predstojeće SP 2019. godine, mada su se pojedinci zalagali i za ideju da za nacionalni tim igraju američki igrači iz Evrope i ostatka sveta.

Razlog za neigranje NBA zvezda jeste promena pravila FIBA gde sve selekcije moraju da igraju kvalifikacije. A za igrače iz NBA je to skoro nemoguće. Oni su navikli da igraju reprezentativne turnire (SP i OI) tokom leta, kada je pauza u najjačoj košarkaškoj ligi.

Sve ovo je potvrdio i Džim Tuli, direktor košarkaške federacije SAD.

- S obzirom na to da ulazimo u novi kvalifikacioni sistem koji je odredila FIBA, sa zadovoljstvom objavljujemo da ćemo u periodu od 2017. do 2019. godine raditi sa igračima iz Razvojne lige.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, kvalifikacioni ciklus trajaće dve godine za svako izdanje Mundobasketa. Podrazumevaće šest prozora po ciklusu, koji će biti organizovani u sistemu novembar - februar - jun - septembar - novembar - februar.

Na narednom Mundobasketu u Kini učestvovaće 32 ekipe - domaćin, pet afričkih selekcija, sedam iz regije Azija-Pacifik, sedam predstavnika Južne i Severne Amerike, kao i 12 iz Evrope.

Amerikanci brane zlatnu medalju, a novi selektor je iskusni stručnjak Greg Popovič.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    2. maj 2017 | 18:43

    Obavezno igranje kvalifikacija nikako ne znaci da ce Amerika igrati bez NBA igraca ! Nigde ne pise da igraci koji igraju kvalifikacije moraju da igraju na SP ili OI ! Americki igraci iz razvojne lige mogu da obezbede kroz kvalifikacije plasman na takmicenje a da na samom takmicenju ucestvuju NBA igraci !

  • MITKE

    2. maj 2017 | 18:43

    Bicemo prvaci sveta.

  • Bobadilja

    2. maj 2017 | 18:44

    Eto prilike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA