≫ 

Sve što bi trebalo da znate o današnjem izboru za predsednika Olimpijskog komiteta

U Domu Vojske će biti ozvaničen početak mandata Božidara Maljkovića kao predsednika OKS

  • 2
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Olimpijski komitet Srbije će 9. maja dobiti svog predsednika u Domu Vojske. Jedini kandidat biće proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković, čija je kandidatura nakon druge faze izbornog postupka potvrđena krajem aprila.

S obzirom na promenu statuta i prijavljivanje kandidata u prethodnom periodu, Maljkovićev mandat neće trajati pune četiri godine. Dok je on na čelu komiteta, srpski sportisti će proći kroz olimpijski ciklus za letnje Igre u Tokiju 2020, kao i za zimske u Pjongčangu 2018. godine.

Maljkovića je za ovu funkciju nominovalo 22 člana OKS.

Izvršni odbor usvojio je konačnu listu od 19 kandidata za 10 članova budućeg Izvršnog odbora, odnosno listu od 5 kandidata za 3 člana Nadzornog odbora.

Za članove Izvršnog odbora OKS kandidovani su Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije, Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije, Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Irena Suturović Bogdanović, generalni sekretar Golf asocijacije Srbije, Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Božidar Đurković, predsednik Rukometnog saveza Srbije, Željko Trajković, predsenik Rvačkog saveza Srbije, Stevan Ilijašević, predsednik Ragbi saveza Srbije, Iva Popović, predsednik Saveza za sinhrono plivanje Srbije, Snežana Žugić, generalni sekretar Saveza za skokove u vodu Srbije, Vladeta Radivojević, predsednik Skijaškog saveza Srbije, Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, Zoran Ćendić, generalni sekretar Tekvondo asocijacije Srbije, Milorad Krivokapić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije, Darko Majstorović, predsednik Veslačkog saveza Srbije, Zdeslav Milinković, predsednik Udruženja za medicinu sporta i Milivoje Ilić, predsednik Biatlon saveza Srbije.

Kandidovani za Nadzorni odbor OKS su: Dušan Vulević (Atletski savez Srbije), Željko Kojić (Fudbaski savez Srbije), Dejan Tomašević (Košarkaški savez Srbije), Veroljub Dugalić, (Odbojkaški savez Srbije) i Nemanja Marijan (Vaterpolo savez Srbije).

MALJKOVIĆEVA BLISTAVA TRENERSKA KARIJERA

Maljković (65) je rođen u Otočcu u Hrvatskoj, a košarkašku trenersku karijeru počeo je u malom beogradskom klubu Ušće još sa 19 godina. Potom je bio pomoćnik Bratislava Đorđevića u Radničkom sa Crvenog krsta, pa asistent Ranku Žeravici u Crvenoj zvezdi.

Nakon toga počinje njegov vrtoglavi uspon. Na preporuku Ace Nikolića preuzima Jugoplastiku iz Splita i sa njom osvaja titulu prvaka Evrope 1989 i 1990. godine i tri titule prvaka Jugoslavije 1988, 1989. i 1990. godine.

Kasnije odlazi u Barselonu i gubi finale Kupa Šampiona od Jugoplastike 1991, a sa francuskim Limožom osvaja titulu 1993. godine.

Prvak Evrope je bio i sa Panatinaikosom 1996. i to je prva titula grčkih klubova, a svojoj riznici ima i evropski Kup Radivoja Koraća 2001. godine, te dva prvenstva Francuske, Kup Španije, dva Kupa Francuske i Kup Grčke.

PREDSEDNICI OKS U POSLEDNJIH 20 GODINA

Dragan Kićanović (1996 - 2005)

Filip Cepter (2005)

Ivan Ćurković v.d. (2005 - 2006)

Ivan Ćurković v.d. (2006 - 2009)

Vlade Divac (2009 - 2017)

POSTUPAK IZBORA PREDSEDNIKA NA IZBORNOJ SEDNICI (po Članu 55, Poslovnika Skupštine OKS)

Generalni sekretar OKS upoznaje prisutne sa tokom nominacionog i kadnidacionog postupka i utvrđenom listom kadnidata, koji potom redom utvrđenom u kadnidacionoj listi iznose svoj Program i isti obrazlažu

Glasanje:

- Ako je samo jedan kandidat – aklamacijom

- Ako je više kandidata –tajnim glasanjem

Glasanje se vrši glasačkim listićima na kojima je štampana lista kadnidatapo azbučnom redu i to zaokruživanjem rednog broja ispred imena kadnidata

Glasanje sprovodi posebna Komisija za izbore koju izabere skupština

Glasački listić se smatra nevažećim ako nije zaokružen redni broj ispred nijednog imena kandidata ili ako se iz glasačkog listića ne može jasno utvrditi za kog kandidata je dat glas

Izabranim se smatraju oni kandidati koji su dobili najveći broj glasova, ali ne manje od polovine prisutnih članova skupštine OKS.

Ukoliko ni jedan kadnidat nije dobio potreban broj glasova, sačinjavaju se novi glasački listići sa dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova i glasanje se ponavlja.

Između dva kruga glasanja kadnidati koji ulaze u sledeći krug glasanja imaju pravo da u trajanju od 5 minuta usmeno dopune izlaganje o svom programu.

Ukoliko ni posle drugog kruga glasanja ni jedan kandidat nije dobio potreban broj glasova, ponavlja se celokupan kadnidacioni postupak, a dotadašnji Predsednik OKS nastavlja da vrši funkciju Predsednika sa svim ovlašćenjima iz Statuta OKS u statusu vršilac dužnosti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA