Gospodine Ivkoviću, hvala na svemu!

Stari vuk je posle dva mandata i ukupno 13 godina na klupi kao selektor nacionalnog tima zaslužio da mu Srbi večno kliču ime

  • 10

"Obavili smo posao, a ja ekipi želim uspeh u Španiji", rekao je Dušan Ivković (70) i oprostio se poslednji put od klupe nacionalnog tima, na kojoj je boravio u dva navrata, od 1988. do 1996. i 2008. do 2013. godine.

Uz sijaset medalja, sjajnog vođenja tima, kultnih izjava i neponovoljive harizme koju je gradio u nekoliko generacija košarkaške reprezentacije, ostaće na samom vrhu najvećih zemlje košarke - Srbije!

Sa nacionalnim selekcijama Srbije, SR Jugoslavije i SFRJ Jugoslavije osvojio je šest mealja medalja neevropskim prvenstvima, svetskim špampionatima i olimpijskim igrama.

Prvu medalju posle zlata na Univerzijadi 1987, osvojio je u prvoj godini svog mandata, bilo je to srebro na Olimpijskim igrama u Seulu.

Nizala su se zlata na evropskim šampionatima (1989, 1991. i 1995 godine). Između toga, Jugoslavija je pod njegovom palicom bila i najbolja na svetu 1990. godine.

Vratio se kada je bilo najteže i to na kakav način. Godine 2008. potpisao je četvorogidšnji ugovor i prihvatio se posla kojeg bi malo ko na svetu. Posustalu srpsku košarku podigao je na neviđen nivo osvajanjem srebra 2009. godine na EP u Poljskoj. Nova generacija igrača, predvođena Teodosićem, Veličkovićem, Tepićem, vratila je veru u srpsku košarku, a stari vuk Ivković je bio blizu još jednog velikog rezultata.

Sreća i sudije nisu bile na našoj strani 2010. u Turskoj, Srbija je bila četvrta na svetu. Iako mu je istekao ugovor 2012. godine, na još jednu godinu je prihvatio da sa ponovo novom generacijom napravi nešto. Obećao je Svetsko prvenstvo pred Sloveniju, to je ostvario, a da nije bilo meča sa Španijom, nego nekom drugom selekcijom, možda bi se medalja ponovo našla na grudima naših košarkaša.

I konačno je rekao "dosta". Umoran, nije smogao snage da skroz najavi odvajanje od reprezentacije, biće tu uvek kao vrsta pomoći i podrške novom stručnom štabu.

U pravu je! Dosta je nosio svetlo u tunelu i pokazivao put, hajde da vidimo da li ovaj napaćeni sport, koji godinama nije na mestu koji u našem narodu zaslužuje, može da ide samo napred, ali bez Dude.

Biće teško, ali mora da se proba.

Gospodine Ivkoviću, veliko hvala!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(S. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bobo

    24. septembar 2013 | 13:39

    Dudo care, Srbija ti klice

  • dzos

    24. septembar 2013 | 15:08

    Trenutno placem, ali sta ces covek je uradio nesto za sta Srbija ni za tri zivota nece da mu vrati

  • cypress

    24. septembar 2013 | 15:03

    tužno, dudo majstore hvala na svemu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA