MAESTRO SA LOPTOM: Upoznajte najboljeg fristajl fudbalera u Srbiji (FOTO) (VIDEO)

Talentovani Smederevac sa loptom izvodi akrobacije na kojima bi mu pozavideli i najveći svetski fudbalski asovi, a na takmičenjima širom Evrope pokazao je da ga čeka blistava budućnost u ovom atraktivnom sportu. Popularni Đota je bio gost Telegrafa

  • 3

Širom sveta se svakodnevno stvaraju ideje o novim sportovima, a fristajl fudbal je jedan od njih. Sport koji svoju najveću popularnost uživa u zemljama Istočne Evrope nastao je posle atraktivnih reklama za proizvođače sportske opreme koje su 2007. i 2008. godine snimili mnogi poznati fudbaleri. Jedan od priznatih pobornika ove veština na Balkanu je i Srbin Nikola Milošević.

Popularni Đota otkriva šta je to uopšte fristajler fudbal i kolika je njegova zastupljenost u Srbiji.

- Fristajler fudbal je najblaže rečeno izvođenje trikova i akrobacija sa loptom, koristeći sve delove tela, a ne samo noge. U našoj zemlji je toliko slabo rasprostranjen da bih bukvalno na prste jedne ruke mogao da nabrojim osobe koje se bave ovim sportom - kaže Milošević za Telegraf.

On je ispričao kako je počeo da se bavi ovim sportom i šta ga je navelo da usmeri svoj pravac sa profesionalnog na fristajl fudbal:

- Pa, još u ranom detinjstvu sam, gledajuće reklame za sportsku opremu, video igrače kako izvode trikove sa loptom. To mi se jako dopalo i ja sam poželeo da imam takvu kontrolu nad loptom. S obzirom na to da ova vrsta fudbalske tehnike ne može da se primeni u pravom fudbalu, posle sedam godina treniranja u lokalnom klubu prestao sam i odlučio da se maksimalno posvetim ovoj veštini.

S obzirom na minornu popularnost fristajl fudbala u Srbiji, mladi Smederevac je bio prinuđen da stupi u kontakt s igračima iz drugih zemalja gde je ovaj sport popularniji i to ga je odvelo i na internacionalna takmičenja:

- Ovaj sport je najpopularniji i najrasprostranjeniji u Poljskoj i Rusiji, mada polako doživljava ekspanziju i u zemljama Zapadne Evrope, naročito Francuskoj. Na takmičenjima u Mađarskoj i Hrvatskoj sam osvajao druga mesta, dok sam na Svetskom prvenstvu u Pragu ove godine osvojio 26. mesto.

Iako mu je Brazilac Ronaldinjo uzor, Milošević otrkiva da najveći majstori najvažnije sporedne stvari na svetu nisu baš popularni u ovoj vrsti fudbala, kao i da može da pimpla loptu dok se ne umori.

- Južnoamerikanci uopšte nisu toliko pristuni u ovom sportu, mada ima vremena, jer je ovaj sport još mlad, tek pet godina postoji. Što se tiče pimplanja, zaista bih mogao dok se ne umorim, to je meni baš lako. S obzirom na to da vežbam koliko mi vreme dozvoljava, trudim se da usavršim i ostale elemente.

Miloševič je učestvovao i u rijaliti programu "Ja imam talenat", ali mu to nije donelo neku veliku popularnosti i promociju. Pomoć od svog rodnog grada Smedereva je dobio tako što su mu platili da ode na svetsko prvenstvo, ali tek posle mitinga koji je sam organizovao.

- Učešće u "Talentu" mi zaista nije donelo neku popularnost. Ljudi me prepoznaju tek kada me vide da vežbam. Grad mi je platio učešće na svetskom prvenstvu tek nakon skupa svih fristajl fudbalera sa Balkana koji sam organizovao u rodnom gradu.

Nadam se da će u budućnosti biti bolje, jer je ovo nešto čime bih želeo da se bavim i u dalekoj budućnosti, jer je ovo stvar koju volim i koja me ispunjava.

Za kraj, Milošević nam je otkrio i da je malo bivših i sadašnjih fudbalera koji podržavaju ovu vrstu fudbala.

- Jedino je Edgar Davids prisutan u svetu fristajl fudbala. On je napravio kompaniju "Linel" koja se bavi proizvodnjom opreme isključivo za ovaj sport i vrlo često je pristuan na nekim većim takmičenjima.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(M.Raković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA