Zašto Partizan želi Marka Nikolića?

Trener čiji klubovi, prema mišljenju fudbalske javnosti, igraju najlepši fudbal jednom nogom je već u Partizanu iako su za njegove usluge bili zainteresovani i ljudi sa ''Marakane''

  • 7

Od trenutka kada je Marko Nikolić podneo ostavku na mesto trenera Vojvodine nakon poslednje utakmice jesenjeg dela Super lige Srbije, počelo je sa nagađanjima gde bi ovaj perspektivni trener mogao da nastavi svoju karijeru. Kao i uvek najveći favoriti za njegovo dovođenje su večiti rivali Partizan i Crvena zvezda koji će gotovo sigurno zameniti trenutno glavne stratege u zimskoj pauzi.

Šta je to što je toliko zaludelo dva najveća srpska kluba, ali i pojedine inostrane, kod 34-godišnjeg Nikolića i nateralo ih da se bore za njegovo dovođenje na čelo stručnog štaba njihovih timova?

Mladi, ali već dovoljno dokazani trener, nije imao neku zapaženu igračku karijeru koju je morao da prekine zbog povrede veoma rano, ali se istog trenutka opredelio da ostane blizu fudbalskog terena, odlučio je da postane trener.

Počeo je u Radu od petlića, pa nastavio preko pionira kadeta, sve do 2008. godine kada su se "građevinari" vratili u najelitnije fudbalsko takmičenje u Srbiji. Tada je postao trener seniorskog tima kluba sa Banjice, sa glavnim zadatkom da obezbedi opstanak. U svojoj debitantskoj sezoni na mestu šefa stručnog štaba, ostvario je taj prvi cilj. Rad je završio na 8. mestu Jelen superlige sa skorom od sedam pobeda, 15 nerešenih utakmica i 11 poraza.

Sledeća sezona je već bila uspešnija, iako su njegovi izabranici, ponovo završili na osmoj poziciji na tabeli, zabeležili su 10 pobeda u prvenstvu, ali igra "građevinara" je počela da biva prepoznatljiva, a Nikolić je već tada naglasio svoj potencijal.

Njegova treća godina na Banjici je bila najuspešnija u poslednjih 25 godina kluba, pošto je tim završio na 4. mestu fudbalskog šampionata Srbije i izborio učešće u evropskim takmičenjima, a sve ono što je ovaj stručnjak radio prethodne dve godine počelo je da se isplaćuje. Rad je igrao možda i najlepši fudbal te godine u Srbiji sa čvrstom odbranom, kreativnom sredinom terena i ubojitim napadom koji je koristio svaku šansu koja mu se ukaže.

Uprkos uspešnoj sezoni, Nikolić je podneo ostavku na funkciju trenera tima sa Banjice nakon poslednjeg meča u sezoni, zbog neslaganja sa prvim čovekom kluba, Rankom Stojićem, koji ga je kritikovao nakon poraza od Jagodine, iako ta utakmica nije imala nikakav značaj, a zatim i kaznio ceo stručni štab sa po dve hiljade evra.

Pored toga što je Rad doveo do takmičenja u kvalifikacijama za Ligu Evrope, on je stvorio od nepoznatih, mladih fudbalera i onih koji su bili otpisani u Partizanu i Crvenoj zvezdi, ozbiljan tim. S druge strane oni su pod njegovim vođstvom toliko napredovali da su dva najveća srpska tima ponovo ih dovodila u svoje redove, ali su morali da ih plate.

Neki od fudbalera koji su tih godina procvetali na Banjici i pokazali sav svoj potencijal su Miloš Dimitrijević, Branislav Jovanović, Jagoš Vuković, Tomislav Pajović, Nemanja Kojić, Damir Kahriman, Andrija Kaluđerović...

Nakon odlaska iz Rada, postao je selektor reprezentacije Srbije do 18 godina, ali svega pet meseci i za to vreme nije vodio tim ni na jednoj zvaničnoj utakmici, a sa te pozicije je otišao u martu 2012. godine kada ga je ponovo Ranko Stojić pozvao da se vrati na mesto stručnog štaba Rada. U svom drugom mandatu na klupi "građevinara" proveo je godinu i po dana.

U svom drugom boravku nije bio toliko uspešan kao u prvom, iako je prošlu sezonu završio na sedmom mestu, međutim, nagrada za njegove rezultate koje je postizao prethodnih godina je stigla u vidu poziva od pokojnog Ratka Butorovića da postane trener prvog tima Vojvodine, ekipe koja već nekoliko sezona igra dobro, ima dobar tim, pobeđuje Partizan i Zvezdu, ali ne može da osvoji nijedan trofej.

To je i bio Nikolićev osnovni zadatak, da konačno donese Kup ili možda titulu u Novi Sad, ali i da pokuša da se plasira u grupno takmičenje Lige Evrope. Uprkos tome što je maltene na početku sezone novosadski klub  ostao bez prvog čoveka i glavnog finansijera koji je naprasno preminuo, Nikolić je uspeo da digne ekipu, dovede je na korak od plasmana u drugo po jačini evropsko takmičenje i skine skalp Partizanu u prvenstvu i izbaci Crvenu zvezdu iz Kupa Srbije.

Sve to je uradio za samo šest meseci koliko je proveo na klupi "lala", a iako sada već njegov bivši tim zauzima tek petu poziciju na tabeli Jelen Superlige sa devet bodova zaostatka u odnosu na vodeći Partizan, mišljenje je svih fudbalskih stručnjaka u Srbiji da je ove polusezone Vojvodina igrala najlepši fudbal, ali da su je bodova koštale utakmice protiv takozvanih malih timova.

Uprava novosadskog tima je svakako želela da zadrži talentovanog stratega, ali je on ipak odlučio da prekine započeti posao sa Novosađanima nakon samo prvog dela sezone, ali razlog nije naveo, kao ni to gde će nastaviti svoju trenersku karijeru.

Prema pisanju medija Partizan je favorit u trci za njegovo dovođenje na čelo stručnog štaba, a posle informacije koja se pojavila u utorak da bi njegov nekadašnji šef iz Rada, Ranko Stojić mogao da zasedne u fotelju sportskog direktora crno-belih, postoji velika verovatnoća da njih dvojica obnove saradnju i u klubu iz Humske.

Međutim, u celu priču se možda umeša i neki inostrani klub, kome rezultati jednog od najmlađih trenera u Evropi, nisu promakli, pa ga angažuje i na taj način Nikolić započne karijeru u pečalbi.

U svakom slučaju, srpska fudbalska javnost će narednih dana pažljivo pratiti koji će sledeći korak Nikolić načiniti i gde će nastaviti da potvrđuje svoj trenerski talenat.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grom

    12. decembar 2013 | 02:07

    "Igrali su najlepsi fudbal" - ali su postigli nista. Mislim da ga novinari precenjuju. Ima status kao da je sa Radom ili Vojvodinom postigao rezultate izvan svih ocekivanja i dometa, a ustvari je cist prosek. U svakom slucaju zelim mu sve najbolje

  • marko mihajlovic

    12. decembar 2013 | 08:43

    Aj nemoj da me zajebavas da je vuk odlican trener

  • Dejan

    12. decembar 2013 | 09:36

    Ja koliko se razumem vi se dicite skolom partizana koji igrače vuce iz teleoptika koji je trenirao vuk..kad je pravio igrace bio je dobar sad ne valja. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA