TELEGRAFOV TIM GODINE: Da li su ovo su najbolji fudbaleri na svetu? (FOTO) (VIDEO)

Iza nas je veoma sadržajna fudbalska godina, a ovo je izbor igrača koji su u njoj pružili najviše. Mišljenja će uvek biti podeljena i zato vas pozivamo da i vi predložite svojih idealnih 11

  • 13

Na svakom kraju godine biraju se najbolji igrači, ekipe i treneri koji su obeležili prethodnih 12 meseci, a sportska redakcija Telegrafa.rs među prvima daje svoje viđenje fudbalske 2013, koju je nesumnjivo obeležio Bajern Minhen osvajanjem Lige šampiona, Bundeslige, Kupa Nemačke i Superkupa Evrope, pa ne čudi što je najviše njihovih igrača u ovom izboru.

Golman: MANUEL NOJER

Nastavljač tradicije velikih nemačkih golmana koja seže nekih četiri i po decenije unazad, bar od vremena Sepa Majera, Nojer preti da zaseni sve slavne prethodnike. Donedavno ipak malo u senci Ikera Kasiljasa, Đanluiđi Bufona i Petera Čeha, Nemac je u ovoj godini došao na svoje, kao i ceo tim Bajerna uostalom.

Iako su uspesi Bavaraca, a i nemačke reprezentacije, prvenstveno posledica vrlo efikasne igre, niko ko je pratio fudbal nije mogao da ne vidi da je Nojer fenomenalan na golu. To nije ništa novo, on brani vrhunski već dugo, a sada se konačno okitio i trofejima.

Povrh svega, najbolji je bio kad je najvažnije, u finalu Lige šampiona u kojem je Bajern pobedio Borusiju Dortmund 2:1. Nojer je blistao, naročito u prvom poluvremenu kada je sa pet sjajnih odbrana sprečio da se njegov tim nađe u možda nedostižnom zaostatku, a savladan je tek iz penala kojim je tim iz Dortmunda stigao do izjednačenja u 68. minutu.

Na sedam prolećnih mečeva Lige šampiona primio je samo četiri gola, od čega tri protiv Arsenala, nijedan u četvrtfinalu i polufinalu, dok je u Bundesligi primio 18 golova na 31 utakmici.

Desni bek: FILIP LAM

Kapiten Bajerna  dokazao se kao jedan od najsvestranijih defanzivaca u svetskom fudbalu, počeo je kao levi bek, ono najbolje pružio je na desnoj strani, a kreativni Pep Gvardiola, novi trener Bavaraca, rado ga koristi i u veznom redu.

Retkost je da se u idelan tim bira neko ko nije dao gol u celoj godini, ali Lamova pouzdanost u odbrani, veliki broj asistencija i silni trofeji izborili su mu tu mesto.

Levi bek: DAVID ALABA

Tamnoputi Austrijanac oprobao se u nekoliko uloga, međutim na mestu levog beka najbolje funkcioniše. Od igrača u startnoj postavi Bajerna on je najmlađi, pa i to nešto govori.

Vrlo brz i prodoran, Alaba ima i sasvim dobar šut u šta se uverio i slavni Đanluiđi Bufon već posle dvadesetak sekundi četvrtfinala Lige šampiona u Minhenu kada ga je mladi fudbaler savladao sa oko 30 metara, uz malu pomoć igrača Juventusa koji je pokušao da blokira udarac.

Rano je za poređenja, ali ni Roberto Karlos u tim godinama nije igrao tako dobro.

Centralni defanzivac: TIJAGO SILVA

Prvi od dvojice Brazilaca u idealnih 11, za razliku od slavnog Ronaldinja, Silva će verovatno nastupiti na Svetskom prvenstvu u otadžbini naredne godine (ako ga posluži zdravlje) i nije neverovatno da kao kapiten prvi podigne pehar FIFA koji se dodeljuje šampionu.

Uspešnu probu imao je na Kupu konfederacija gde je Brazil bio superioran.

Na klupskom planu Silva je jedan od najzaslužnijih za ubedljivu titulu Pari Sen Žermena u Francuskoj i, naročito, najčvršću odbranu u prethodnom prvenstvu.

O Brazilcu bi koju reč mogli da kažu i navijači Milana. Njihov klub je dobro zaradio prodajom Silve, međutim cena su bile i mnoge gorke pilule u ovih godinu i po.

Centralni defanzivac: NEVEN SUBOTIĆ

Iako nikako da se ustali u reprezentaciji Srbije, Subotić blista u Borusiji Dortmund, vicešampionu Nemačke i Evrope.

Ljubimac trenera Borusije Jirgena Klopa koji ga je 2008. doveo sa sobom iz Majnca, Srbin je doprineo dvema titulama u Bundesligi i plasmanu u finale Lige šampiona, gde je uprkos porazu napravionaj potez godine kada su u pitanju odbrambeni igrači, kada je kod 1:1 sačuvao svoj gol spektakularnom intervencijom.

Povreda koja je Subotića odvojila sa terena do kraja sezone, učinila je i da Dortmund vrlo rano praktično izgubi sve šanse u trci ta titulu u Nemačkoj, a u odsustvu srpskog defanzivca Bajern je u prvenstvenom meču u Dortmundu slavio 3:0 što im je najubedljivija pobeda nad Borusijom u poslednje vreme, jer sa „milionerima" prilično teško izlaze na kraj.

Zadnji vezni: BASTIJAN ŠVAJNŠTAJGER

Iako ne bismo Švajnštajgera izabrali kao najzaslužnijeg za godinu iz snova minhenskog giganta, što su to uradili Nemci proglasivši ga za najboljeg fudbalera sezone 2012/13, nesumnjivo je dao ogroman doprinos.

Nije ni sasvim slučajno da je Bajern jedina dva poraza u Ligi šampiona u kalendarskoj godini doživeo u mečevima u kojima Švajnija nije bilo u ekipi, zanimljivo oba na Alijanc areni (0:2 protiv Arsenala i 2:3 protiv Mančester sitija).

Snažan, sa veliki radijusom kretanja i odličnim pregledom igre, uz poneku „bombu" iz daleka, Švajnštajger je pravi motor ekipe, kako kluba tako i državnog tima.

Vezista: RONALDINJO

Nekada najbolji fudbaler planete, negde još sredinom prethodne decenije, na zalasku karijere ponovo je bljesnuo.

Ronaldinjo je kao najveća zvezda Atletiko Mineira predvodio tim do osvajanja prvog Kopa libertadores u klupskoj istoriji, a sam postao tek treći fudbaler koji je uz trofej klupskog prvaka Južne Amerike pobeđivao u Ligi šampiona i na Svestkom prvenstvu sa reprezentacijom.

Usput je osvojeno i prvenstvo države Minas Žerais, a Ronaldinjo je tokom godine na mnogobrojnim mečevima oduševljavao potezima i golovima, kao kada je bio na vrhuncu karijere, usput preživevši i neke pogibeljne startove. Sa 33 godine nekako nije u prvom planu selektora Brazila Skolarija, pa je malo verovatno da ćemo ga gledati na predstojećem Mundijalu.

Vezista: FRANK RIBERI

U Bajernovoj „mašineriji" nema zaista nezamenljivih, a Francuz je, uz golmana Nojera, najbliži tome. Pomalo čudna narav u prošlosti ga je ponekad ometala, kao kad je zbog isključenja protiv Liona propustio finale Lige šampiona 2010.

Sada, međutim, Riberi je potpuno sazreo i pruža maksimum, koji statistički i nije moguće obuhvatiti na pravi način, mada su i same brojke impresivne, po dvadesetak postignutih i  nameštenih golova za igrača na njegovoj poziciji odličan je učinak.

Riberi je bio na visini zadatka i u finalu Lige šampiona, učestvujući kod prvog gola Bajerna i asistiravši za pobedonosni.

Francuz je žestoko lobirao za sebe da osvoji Zlatnu loptu, u čemu je dobio podršku trenera Gvardiole koji ga je u ovoj godini stavio ispred Lionela Mesija, iako mu je Argentinac tokom četiri nezaboravne sezone u Barseloni sigurno prirastao za srce. Priznanje da je najbolji na Kontinentu dobio je od UEFA.

Jedina senka je sporni plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu sa reprezentacijim Francuske, koju su opet sudije pogurale na veliko takmičenje.

Napadač: LIONEL MESI

O veličini Argentinca dovoljno govori da godina u kojoj je postigao više od 40 golova deluje razočaravajuće, jer nas je navikao na svakakva čuda.

Sa Barselonom je uverljivo osvojio titulu u Španiji plus, ne tako važan, tamošnji Superkup.

Povrede su učinile da Mesi ne pruži sve što može. Sa mnogih mečeva je izostao, na nekim je igrao na silu, ali kad se sve sabere definitivno je zaslužio mesto među najboljih 11, mada bi nova Zlatna lopta, peta za redom, bila zaista preterana.

Centarfor: ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

Šveđanin poreklom iz Bosne i Hercegovine odigrao je možda najbolju godinu u karijeri, nemilice tresao mreže na svim frontovima, osim, po običaju, u nokaut fazi Lige šampiona gde je postigao samo jedan gol i to iz ofsajda, protiv Barselone.

Očekivano, sa Pari Sen Žermenom osvojio je prvenstvo Francuske, postigavši 30 golova usput, od čega 12 u ovoj godini i još 13 u tekućem šampionatu.

Prava je šteta što ga nećemo gledati na SP u Brazilu. Okrutni žreb sučelio ga je sa Kristijanom Ronaldom i Portugalcima u baražu i tu bitku nije uspeo da dobije.

Možda će mu neka uteha biti ako njegov čuveni gol „makazicama" preko glave u priajteljskom meču protiv Engleske bude izabran za najbolji od strane FIFA, iako je postignut u novembru 2012, ali je tada zakasnio da bude nominovan, ili su možda čelnici svetske fudbalske asocijacije suviše požurili sa objavom kandidata.

Napadač: KRISTIJANO RONALDO

Portugalac statistički nikad nije bio tako efikasan, a nije osvojio nijedan trofej u 2013, čak i na Mundijal se plasirao tek kroz baraž.

Tu je baš zablistao postigavši sva četiri gola za reprezentaciju protiv Švedske predvođene Zlatanom Ibrahimovićem.

Iako bez pehara, Ronaldo ima sasvim dobre šanse da bude proglašen za najboljeg jer je igrao zaista odlično, prepoznatljiviji je od Riberija širokoj publici, a glavni rival Mesi malo je „zaribao".

Trener: JUP HAJNKES

Nekada sjajan fudbaler, kasnije uspešan trener, nadmašio je i najsmelija očekivanja u 2012/13. osvojivši sve što je mogao sa Bajernom. Hajnkes je tako postao četvrti stručnjak koji je osvajao Kup ili Ligu šampiona sa različitim klubovima, a Bavarci sedma ekipa koja je stigla do triple krune.

Klub iz Minhena najuspešniju sezonu odigrao je posle one u kojoj je na svom terenu na neverovatan način poražen od Čelsija u finalu Lige šampiona, čime je pokazan izuzetan karakter, što je po pravilu bar delom zasluga i trenera.

Zanimljivo je da je po objavljivanju vesti da će Hajnkesa na završetku sezone naslediti Pep Gvardiola ekipa zaigrala još bolje, kao da su igrači hteli da na pravi način isprate šefa struke, pa je Hajnkes, koji je posle osvajanja Lige šampiona sa Realom 1998. čekao 15 godina da podigne bitan pehar, prošlog proleća sakupio tri.

Iako je bio aktivan samo pola godine i sada uživa u zasluženoj penziji, Nemac je bio bez konkurencije u svojoj profesiji u 2013, i to mora da mu se prizna.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(A. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MikiGrobar

    1. januar 2014 | 07:18

    1 Weidenfeller 2 Ivanovic 3 T.Silva 4 D.Luiz 5 Alaba 6 Yaya Toure 7 Ronaldo 8 Robben 9 Ozil 10 Ibrahimovic 11 Higuain

  • Bogi

    31. decembar 2013 | 17:26

    Ko god da je pisao veliki je fan Bajerna...

  • ssssssss

    31. decembar 2013 | 17:31

    Bane Ivanovic ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA