≫ 

Novak pred zadatkom karijere: Evo zašto je Masters u Londonu nikad neizvesniji

Uspeh u na završnom turniru za Novaka bi bio novi veliki podvig

  • 1

Skoro tačno pre 2 godine u Londonu se odigrao događaj koji, ama baš ni jedan, poznavalac svetskog tenisa ne bi mogao da predvidi ni nekoliko meseci pre nego što je do njega došlo, ni šta će se sve desiti kao njegova prethodnica. Ako je i to bilo malo verovatno, tek je ono što se desilo kao njegova posledica bilo začuđujuće, a za neke i ostvarenje snova koje se nisu usuđivali da sanjaju.

Naravno, mislimo na silazak Novaka Đokovića sa teniskog trona u sezoni na čijem je početku bio apsolutno dominantan, dolazak na prvo mesto “večitog broja 4” Endija Mareja, a zatim i naizmenično smenjivanje na prvoj poziciji i trofejnim podijumima Grend Slem turnira skoro “otpisanih” asova Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Koliko je ta sezona bila čudna u svakom smislu, toliko je i aktuelna, koja će biti okončana za nedelju dana, sa sobom donela šokantan razvoj situacije, I to ne samo na vrhu. Jer, naravno, Novak je na vrh lestvice došao sa pozicije van 20 najboljih, uspeh koji je obeležio karijeru još jedino fenomenalnog Marata Safina 2000. godine. Danas su, pored “velikoh trija” na vrhu, u tom delu tabele igrači koje, uz dužno poštovanje, takođe niko ne bi mogao da predvidi kao članove te elitne selekcije na početku sezone Čekinato, Medvedev, Cicipas,  Kačanov (kao i donekle Edmund, Švarcman, Fonjini).

VIDEO: Novak se vratio na mesto broj 1

Dakle, u ovom “kopernikanskom obrtu” u svetskom tenisu su se paralelno odigrale dve fenomenalne fabule – jedna je povratak Novaka na vrh, a druga – koja je u mnogo čemu uticala na prvu – dolazak na veliku svetsku scenu igrača koji su pokazali da su zreli za najveće svetska dostignuća (neretko i velikim pobedama protiv velikih favorita) i time se pridodali Aleksandru Zverevu i Dominiku Timu u samom vrhu.

Tenis koji je viđen u “drugom ešalonu” dolazećih mladih zvezda na “ATP Nekst Džen FInalu” u Milanu prošle nedelje potvrđuje da je dolazak najnovije generacije mladih teniskih asova skoro zagarantovan i da će biti brži nego što je bilo ko očekivao – čime su “mladi lavovi” već prevazišli generaciju koja je trebala da bude most između asova u klubu “32+” i njih.

Trofej namenjen najboljem teniseru sveta; Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

U tom smislu – pogled na učesnike ovogodišnjeg završnog ATP Mastersa u Londonu (bez povređenih Nadala i Del Potra, sa velikim žaljenjem) nam otkriva situaciju u kojoj apsolutno svako može da dođe do pobedničkog odličja. Svetska teniska scena je, jednostavno, prošla kroz regenerativne turbulencije u proteklih nekoliko meseci koje skoro nikoga nisu ostavile spokojnog u smislu očekivanih rezultata sa turnira u Londonu i tok I ishod ovog takmičenja bi mogli da budu odličan pokazatelj toga kako bi zbivanja u tenisu mogla da se odvijaju u narednih šest meseci.

Igrač koji se ističe od drugih, Novak Đoković, u Londonu zatvara novi krug sazrevanja svoje ličnosti i teniskog “ja” ali je sigurno svestan toga koliko će biti važno za njegove (po)novo-osnovane ambicije da narednim uspesima ispiše anale “belog sporta” to da u Londonu podigne drugi pehar od onog koji mu je uručen juće na počasnoj ceremoniji za najboljeg igrača ATP turneje za 2018. godinu. I zato je očekivano da će Novak, pored blažeg neuspeha u finalu Pariskog Mastersa (na kome je, doduše, igrao pod neprijatnom prehladom) svu pažnju sa trofeja usmeriti na žutu lopticu, kako bi šampionska vizura I dominantan stav među konkurencijom na terenu bili u sadržaju njegove “aure” prilikom izlaska na terene ATP turneje od Melburna pa nadalje.

VIDEO: Legendarni Tozovac o Novaku: Uspeo je zahvaljujući i svojim roditeljima

Uz svu neizvesnost koju nosi raspored mečeva po grupama “Guga Kuerten” i “Lejton Hjuit”, a pogotovo posle Federerovog nervoznog poraza protiv Nišikorija (igrao čelendžere ove godine kako bi se vratio u formu i povratio rang) i dominantnog Andersona protiv Tima – trebalo bi voditi računa o sledećim faktorima koji bi mogli da se ispostave kao važni za dalji tok Londonskog Mastersa i Novaka Đokovića:

Istorijat nastupa u Londonu – publika u O2 Areni če po prvi put pozdraviti Andersona i Iznera (kao zamenu za Nadala), i barem jedan od njih (čitaj – Anderson) bi mogao da pokaže da je faktor motivacije za dokazivanjem plus trenutna forma kombinacija za veoma uspešan debi. Ako je Anderson preferirani “crni konj” na ovom turniru, sigurno je da Novak izuzetno dobro zna kakva opasnost mu sleduje od Iznera večeras ako ne bude uspeo da ukroti njegov servis (strašno oružje u dvoranskom tenisu) …

Novak tokom turnira u Parizu; Foto: AP/Tanjug

U vezi sa dosadašnjim učešćem ostalih igrača, Čilić i Zverev imaju najveći motiv da isprave dosadašnju lošu statistiku sa ovog turnira – a to je upravo glavna tema njihovog današnjeg meča u Grupi Kuerten.Faktor servisa – dvoranski tenis je poseban i zbog toga što su igrači u mogućnosti da se izvuku iz neprijatnih situacija sjajnim servisom, a odličnih servera u Londonu je ove godine – na pretek. Zanimljivo je da su dvojica najbolje rangiranih igrača u predstonici Velike Britanije oni čiji servis je, komparativno, manje uticajno “oružje” od većine njihovih suparnika – kada se uzmu u obzir i svi drugi elementi njihove igre.

Naravno, i Novak I Rodžer sjajno znaju da iskoriste svoje “bežeće” servise na aut  ili “T” linije, ali su “munje i gromovi” Iznera, Andersona, Čilića i Zvereva svakako nešto što im daje veliku prednost, jer su češći i jači. Stoga bi bilo više nego potrebno da Novak (I Rodžer, takođe izuzetan u ovom smislu) bude pri svom najboljem riternu, što u kombinaciji sa munjevitim kretanjem i reakcijama daje priliku da nametne svoj tempo igre, I posle dva-tri početna udarca već krene da stvara situaciju za viner. Poeni u današnjem tenisu se najčešće rešavaju posle 4 početne razmene, i toga su svi prisutni u obe grupe u Londonu veoma svesni. Da će biti dugih razmena, sigurno da hoće, ali do toga treba doći posle početnih udaraca protivnika.

VIDEO: Novak Đoković o Federeru, Lejver kupu i budućim podvizima

Važan cilj za uspeh…Svežina, uz nadu da je nedelju dana bilo dovoljno učesnicima završnog dela Pariskog Mastersa kako bi prikazali najbolji tenis u Londonu, već je svima jasno da u slučaju Federera,  nije bilo tako. Vidno nervozan posle jedne relativno benigne sudijske odluke, “kralj” Rodžer je bukvalno izgubio ceo meč zbog toga što nije uspeo da se “resetuje”. Tome je sigurno kumovao umor, a isti problem bi mogao da se manifestuje i kod Čilića i Đokovića (pogotovo zbog gripa koji je mučio srpskog asa u Parizu).

Svežina i potpuna fizička pripremljenost igra veliku ulogu na ovakvim turnirima, u kojima se greške i brejkovi preskupo plaćaju (igra se na dva dobijena seta) – a brzi ritam igre pruža znatno manje šansi da se igrač vrati u meč, osim ako se protivnik ne potceni (meč Federera I Gofena iz prošlogodišnjeg polufinala kao eklatantan primer toga). Nadajmo se da je ovde Novak kalibrirao stvari – na idealan način, inače će već meč protiv Iznera biti iznurujući, što po svaku cenu treba da izbegne.Prvi meč u grupi, retko koji igrač koji nastupa na Završnom Mastersu u Londonu ne oseća pritisak I tremu nastupa pred skoro 18,000 ljudi u O2 Areni bio on šestostruki (Federer) ili petostruki (Đoković) osvajač ovdašnje “srebrnine”.

Izuzetno uspešna sezona je iza Novaka; Foto: Tanjug/Ap

Imajuči to na umu, faktor servisa (I riterna) ima još veću važnost, jer su upravo to segmenti igre koji najbrže “prilagođavaju” igrača na željeni stili i nivo igre. Ako prvi meč ne da povoljan rezultat, pritisak pri nastupima u narednim susretima eksponencijalno raste, a to nije nešto što želite da imate na ovakvom turniru i protiv ovakvih protivnika. Ne kažemo da je poraz u prvom meču fatalan za dalje nade u pogledu ulaska u polufinale, jer je “opuštanje” igrača u mečevima u kojima su isprva dominantni još više štetan i prouzrokuje razna iznenađenja u žrebu, ali je stegnutost i odsustvo agilnosti u pokrivanju terena kao posledica “bojazni od prvog meča” loš predznak za “Londonsku kampanju” bilo kog od velike osmorice.

Plan igre, da stvari budu još neizvesnije, osmorka koja ove godine uveličava završni teniski spektakl ATP sezone se uglavnom dobro poznaje iz prethodnih mečeva (izuzetak Čilič i Tim), a neki od nedavnih poraza (Iznera od Andersona, Federera od Andersona, Čilića od Đokovića, Đokovića od Tima, Tima od Nišikorija…) su bivali i dosta bolni.

VIDEO: Knez čekao da upozna Novaka! Oduševio se Nišikorijem i Federerom

Često se kaže da su teniski mečevi dobijeni ili izgubljeni pre izlaska na teren (odnosno u glavi aktera), pa se takva konstatacija može primeniti u jednoj meri čak i na najboljih deset na svetu (Đoković – Nišikori 15:2, Federer-Čilić 9:2, na primer). Jedini način da se ovakve naznake ne ispolje na terenu je da se pripremi i primeni odgovarajući plan igre, odnosno zna kako da se isti kod protivnika neutralizuje. Iako je od londonske “hard” podloge na Masters turneji sporiji jedino Šangaj, i dalje je u pitanju tenis u kome se odlučuje u deliću sekunde, a u pripremi za primenu željene strategije treba biti agilan, brz i mentalno sabran I stabilan. Jer, jednom kada se u ovakvom ambijentu “razbije “ protivnikov plan igre, konačni ishod je poprilično izvestan. U tom smislu, treba očekivati da će iskustvo biti izuzetno bitan faktor, ali  kao što nam je pokazalo i nedavno finale pariskog Mastersa, verovanje u sebe, svoj plan igre I izuzetan atleticizam.

Uzevši u obzir sve gorenavedene faktore i učesnike ovog turnira, previđanje autora za plasman u polufinale završnog Mastersa sezone 2018 u Londonu bi bilo, po grupama:

Grupa Kuerten: kao prvi - Novak Đoković, pa Aleksandar Zverev

Grupa Hjuit: kao prvi - Kevin Anderson, pa Rodžer Federer

U ovom slučaju, gledali bismo reprizu polufinala pariskog Mastersa, “finale pre finala” između Novaka I Rodžera (favorit Novak – ali samo ako bude bio 100% koncentrisan na zadatke koje takav meć podrazumeva), dok bi “odmorni” Anderson i Zverev mogli da budu autori još jednog velikog iznenađenja u Finalu, ako bilo ko od dvojice “velikih majstora” ne bude počeo da slavi svoj šesti, odnosno sedmi trofej sa završnog turnira.

U svakom slučaju, imaćemo više informacija o mogućem razvoju situacije po grupama u ovom izuzetno neizvesnom turniru, pravoj teniskoj poslastici koju bi svaki ljubitelj ovog sporta mogao samo da poželi da se ponavlja, iz sezone u sezonu!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladasd

    13. novembar 2018 | 16:34

    "Skoro tačno pre 2 godine u Londonu se odigrao događaj koji, ama baš ni jedan, poznavalac svetskog tenisa ne bi mogao da predvidi ni nekoliko meseci pre nego što je do njega došlo, ni šta će se sve desiti kao njegova prethodnica. Ako je i to bilo malo verovatno, tek je ono što se desilo kao njegova posledica bilo začuđujuće, a za neke i ostvarenje snova koje se nisu usuđivali da sanjaju." ako je ovo neko razumeo bog me ubio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA