≫ 

Od 2020. počinje "Svetsko tenisko prvenstvo": Đoković najavio da će igrati za Srbiju u novom takmičenju!

Odlazi li Dejvis kup u istoriju?

  • 0

ATP će od 2020. godine uvesti novi turnir, koji će se održavati uoči Australijan opena, od 3. do 12. januara, u tri australijska grada. Biće to neka vrsta "svetskog teniskog prvenstva", gde će učestvovati 24 reprezentacije u šest grupa po četiri, a pobednicima će to doneti 750 ATP poena, dok je i novčani fond veoma bogat i iznosi 12.75 miliona funti.

Novak je u Londonu dao podršku tom takmičenju, ali je istakao i da bi postojanje dva različita turnira sličnog formata (Dejvis kup će premijerno u novembru 2019. godine prvi put biti u reformisanom obliku sa 18 reprezentacija na završnom turniru), uticalo na smanjenje kvaliteta.

- Situacija je delikatna, to može da ode u pravcu dva prosečna turnira. Mislim da će u naredne dve godine oba turnira imati isti format, ako ne i isti, u razmaku od samo šest nedelja. Imamo najdužu sezonu u svim sportovima. Samo dodajemo turnire. Mislim da bi bilo bolje da pokušamo da se fokusiramo na kvalitet, umesto na kvalitet.

- Mislim da je stvaranje ovakvog turnira idealan scenario i mislim da odgovara svima - rekao je Đoković, koji smatra da će ovo takmičenje privući veliki broj tenisera.

- Rangirni poeni kao opcija su očigledno samo podsticaj igračima. Imamo puno podsticaja, a najveći, siguran sam, jeste da igrate za svoju zemlju. Imamo Dejvis kup koji je najčuveniji timski događaj, a sada imamo i ATP kup, koji će definitivno biti sjajna opcija iz perspektive igrača - rekao je Đoković.

Čuvena "Salatara", pehar koji dobijaju osvajači Dejvis kupa; Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, ITF je obelodanio da će od 2019. godine uvesti reformu u Dejvis kupu i da će se naredne godine igrati u sličnom formatu, koji je planiran za ATP kup.

Ali, to nije naišlo na veliko odobravanje tenisera, pošto je u pitanju turnir koji je na kraju takmičarske sezone, kada je igračima neophodan predah. Pitanje je da li će se na taj način najbolji teniseri sveta odazvati u velikom broju, jer bi im nova sezona počela samo šest nedelja kasnije.

Sa druge strane, ATP kup im dolazi u pravo vreme, kao najbolja moguća priprema za Australijan open, a uz to ima i veliki nagradni fond, kao i veliki broj ATP poena.

Novak se vratio na mesto broj 1

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA