≫ 

Spavao je u podrumu pred meč, Tviter ga blokirao, priprema se na Jutjubu: Đokovićev naredni rival je velika budućnost tenisa! (VIDEO)

Komentatori i spikeri su se pitali kako se izgovara prezime tog klinca, čak i Kanađani su bili u zabludi. Mi smo ga ovde u Srbiji "potrefili" iz prve i bez mnogo problema, a svi su se tokom turnira u Montrealu divili njegovom tenisu.

  • 2

Sudbina nije htela da mu se put tada ukrsti sa Novakom Đokovićem jer je srpski teniser posle Vimbldona 2017. na pola godine rekao "doviđenja" tenisu, ali sada se sreću na Australijan openu. Razlika je što sada čitav teniski svet zna za ime momka rođenog u Tel Avivu, od oca biznismena i pravoslavnog Rusa i majke koja ga je "zarazila" tenisom sa pet godina.

Iza imena Denis Viktorovič Šapovalov danas stoji 19-godišnji Kanađanin, 27. teniser planete i običan dečko koji za sebe kaže da je stidljiv u privatnom životu i potpuno drugačija "životinja" na terenu. Nema titula na ATP turu od kada je profesionalac, ali iza sebe ima nekoliko polufinala i četvrtfinala, treće kolo sa US opena i druge runde Rolan Garosu, Vimbldona i Australijan opena.

Voli pse i uživa u životu Denis Šapovalov Foto: AP/Tanjug

Najveći uspesi su mu polufinala Mastersa (Madrid, Montreal), ali je naročit pečat u njegovoj biografiji ostavio turnir Rodžers kup 2017.

- Taj turnir je bio ključ. Pre dve godine, bio bih srećan da samo budem na terenu sa velikim igračima, dobijem nekoliko gemova. Sada mislim o tome kako da se borim sa tim igračem, kako da osvojim set i potencijalno pobedim - pričao je posle Šapovalov svestan da može da igra na nivou koji se traži od vrhunskih profesionalaca.

Na domaći teren došao je kao "gušter" sa vajld kartom i sedamnaestogodišnji anonimus, a otišao sa njega kao "čudo od deteta" i velika uzdanica svetskog tenisa. A kako i ne bi kada je na njemu u trećem kolu pobedio čoveka koga je tokom tog istog turnira nosio na posteru.

Šapovalov se od detinjstva družio sa Feliksom Ožerom Alijasimom i tokom Mastersa u Montrealu spavao je kod njega u podrumu, gde je Ožer držao poster Rafaela Nadala jer je obojici odmalena Rafa idol.

Kada ga je žreb ukrstio sa Nadalom u trećem kolu pomišljao je samo da sa terena ode netaknutog ponosa. Posle tog meča sve se promenilo. "Stradao" je i Adrijan Manarino, a tek u polufinalu zaustavio ga je još jedan mlad igrač, Aleksandar Zverev.

Kad su ga pred turnir pitali šta će posle turnira raditi, odgovor je bio jednostavan - kuliraću.

- Verovatno ću samo kulirati sa Feliksom, gledaću seriju "The Fresh Prince of Bel-Air". Možete li da verujete da Feliks nije gledao? Ima istu frizuru kao Vil Smit, a nikad nije gledao seriju - kaže Šapovalov.

Susret sa Nadalom nije bio prvi sa vrhunskim igračima jer je kao petnaestogodišnjak zagrevao za meč još jednog velikana svetskog tenisa.

- Bio sam tamo sa Edbergom. Gledamo i tražimo partnera za razmene i pojavio se jedan dečak koji je iskočio, a kada dečko od petnaestak godina tako deluje onda pomislite "u pa ovo može da bude dobro. Ali hajde da se nadamo da nije previše nervozan i da će servirati dovoljno dobro". Radio je sve to odlično i bili smo impresionirani - priča Federer o tinejdžeru koji ga je zagrevao baš u Montrealu.

Jak, agresivan stil igre i da, levoruk, sve je to Nadal i sve to pokušava da bude i naredni protivnik Novaka Đokovića. Agresivnost na terenu je, tvrdi, pokupio od majke Tese, ali priznaje da je u privatnom životu pomalo "dosadan".

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

- Gledao sam ga malo prošle godine na Vimbldonu za juniore preko TV-a. Neustrašiv je. Nastavlja da napada i to je baš radio i protiv Nadala. Moćan, impresivan. Bio sam srećan zbog njega. Bio je težak poraz za Rafu, ali u kakvoj atmosferi i kakav dan za kanadski tenis. Velika je budućnost pred njim - tvrdi Federer.

Ako se tokom meča ruka opusti, a udarci krenu da prolaze ovakvim udaračima, oni Novaku na terenu umeju poprilično da zagorčaju život s vremena na vreme.

Šapovalov je vrlo brzo došao u centar pažnje, pa mu je i dalje čudno što novine, kada izgubi meč, pišu da je razočarao. Ako i podbaci u igri, to gotovo nikad ne čini van terena jer se posle turnira trudi da se lično zahvali svakom od volontera i pomoćnom osoblju koje ga prati tokom turnira.

To što ih sreće je, kaže privilegija tenisa, ali i njegova boljka.

- Stalno moram da se prilagođavam drugim kulturama, ne mogu da vidim roditelje, psa i da budem kući - kaže i dodaje - ne mogu da zamislim kako je Rodžeru i Rafi... Ne mogu nigde da odu da ih ne primete. Ne mogu da idu u tržne centre, da gledaju filmove i da se opuste. Ako dođem do tog nivoa ne znam da li ću moći da izdržim to, naročito ne toliko dugo kao njih dvojica. Definitivno bih se penzionisao pre nego Federer - siguran je Šapovalov.

Foto: Guliver/Scott Barbour/Getty Images

Međutim, pred njim je još uvek dug put do tamo. Čini se i predug ako pogledamo na jednu nedavnu anegdotu koja ga je zadesila. Šapovalov je aktivan na Tviteru, ili je bar bio pre nego što mu je ta društvena mreža ukinula profil zbog problema sa godinama!

- Molim vas, Tvitere, pustite me nazad. Potvrđivao sam svoj uzrast i rekli su da sam kreirao svoj nalog kao previše mlad. I zato mi je bila potrebna potvrda od roditelja, bilo je malo cimanja - rekao je Šapovalov u šali na konferenciji u ponedeljak.

Teniser rođen aprila 1999. godine smatra da teniski maratoni nisu tenis ni za navijače ni za igrače, koji više vole da vide dobar kraj nego beskrajne razmene. To je možda ujedno i recept i opomena za Đokovića.

- Ne možete da držite lopticu u igri i nadate se da će Rafa promašiti. To se neće desiti. On će samo da vas rastrčava po terenu i da pogađa udarce koje treba da pogađa. Kada igram protiv vrhunskih igrača trudim se da, ako imam prosotra, iskoristiću ga i napasti - poručio je Kanađanin pre dve godine ali najavio šta može da očekuje i srpski as u subotu od pola pet pošto se njih dvojica do sada nikad nisu sastajali.

Možda je Šapovalov zaista i ostavio iza sebe momka koji je spavao u podrumu, klinca koji muči muku sa Tviterom ili onog koji sada gleda da pobeđuje najbolje, ali je i Đoković ostavio daleko iza sebe i povredu lakta i psihičke blokade. A sve to zajedno bi trebalo da garantuje samo jedno - odličan tenis ovog vikenda.

VIDEO - Novak Đoković o narednom protivniku na Australijan openu

(M. Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    18. januar 2019 | 22:40

    Ma smlatiće njega naš Novak, ko kanta za smeće.

  • Tanče

    19. januar 2019 | 08:50

    U četvrtom setu mali lepo si zaspao :) :) :) :-D:-D:-D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA