Crtice iz Melburna: Kome je to Federerova igra "glatka kao puter" i ostale Grend Slem razonode za novinare (FOTO)

Naslušali su se predstavnici "sedme sile" svega i svačega u razgovoru sa teniskim zvezdama na aktuelnom "Ozi Openu"

  • 2

Prvi Grend Slem sezone uvek porađa poseban duh kod teniskih asova, a razlozi su brojni: velika rivalstva, iznenađenja, australijska toplota, kasni mečevi, razna interesovanja i aktivnosti igrača i igračica an terena...

I ove nedelje smo zabeležili nekoliko "bisera" koje prenosimo čitaocima Telegrafa, među kojima i našeg Novaka Đokovića.

Od kako je izgubio svoj meč prvog kola protiv Raonića, Nik Kirijos je preuzeo svoju alternativnu ulogu na Australijen Openu - kao komentator za australijsku TV mrežu koja prati ceo turnir. Pozvan da uz Toda Vudbridža i Džima Kurijera komentariše meč Federer - Fric, "nestašni Nik2 je zasuo Federera pohvalama i epitetima, poput "tajming mu je zastrašujuće dobar", "igra sve polu-volejima", "Bože, ovo je kao puter, tako je glatko", "Federer zonira u ovim trenucima“...

Upitan da prokomentariše to što je Kirijos na ovaj način opisivao njegovu igru, Federer je "roditeljski" odgovorio:

- Drago mi je što je Nik bio u komentatorskoj kabini za moj meč, ali bih lično voleo da umesto toga bude na terenu još barem 10 godina, pa da se onda vrati za mikrofon!

Federer otpozdravlja publici nakon pobede na ovogodišnjem Australijen Openu Foto: Tanjug/Ap

Upitan da li će, i pored toga što je zakazan za praznični period u SAD i što će kratiti period međusezonske pauze za barem deset dana, igrati "Pikeov Kup", odnosno novu verziju "Dejvis Kupa" u Madridu u novembru, najuspešniji američki teniser na ovogodišnjem Austrlijen Openu, Franses Tiafo, kaže:

- Igraću ga, naravno, jer igram za moju zemlju. Da li će mi skratiti ionako kratak odmor – hoće. Da li će me odvojiti od porodice za praznike - hoće. Da li ću jesti ćurku za Dan zahvalnosti ove godine – neću. Ali, ne igra se za vašu zemlju svaki dan, tako da će moj odgovor na to pitanje uvek biti pozitivan.

Prvi meč u svojoj kratkoj, ali uspešnoj profesionalnoj karijeri protiv Federera će novom sportskom heroju Grčke, Cicipasu, biti drugi put da igra u trećem kolu na jednom Grend Slemu. Upitan kako se oseća pred ovakav izazov, grčki as "bez foliranja", kaže:

- S vremena na vreme pomislim: kakvo je ludilo igrati mečeve protiv Nadala, Federera, Đokovića. Sećam se da sam kao klinac gutao svaki njihov meč kao da je "El Klasiko", a već sada igram protiv takvih legendi. Kako drugačije da se osećam, nego izuzetno emotivno!

Najveća grčka teniska nada: Stefanos Cicipas Foto: Tanjug/Ap

Serena Vilijams je uvek u centru pažnje na svim turnirima na kojima učestvuje - i ne samo zbog tenisa: prvo je bilo zbog pitanja rasne diskriminacije u sportu, zatim u vezi njenih kreatorskih poduhvata, a od prošle godine - materinstva. Upitana kakav je njen pristup usklađivanju svih tih obaveza, amerikanka kaže:

- Trudim se da se što pre oslobodim svih obaveza da bih se posvetila svojoj ćerki. Ali, kada radim, moj pristup je uvek potpuna kontrola nad svim parametrima, kao što je uvek bio u sportu. Sport i biznis podstiču istu vrstu odgovornosti kod mene, i imam veoma čvrste stavove u pogledu donošenja odluka u njima. Iako se mnogima ovo čini isključivo, ipak volim i cenim da čujem mišljenja drugih, jer ne verujem da je dobro biti kratkovid pre donošenja važnih odluka. Ne želim da me ljudi shvataju kao šeficu ili direktorku koja nema razumevanja za tuđe stavove...

Naomi Osaka je "zagorčala život" Sereni pobedom u finalu Ju Es Opena - njenom dvorištu. Poznata po (previše) spontanom načinu ophođenja sa medijima, igračica kaže:

- Kad počnem da pričam sa vama, ja zapravo ne znam šta ću reći i zato mi strašno pomaže kada koristim dugo mmmmmmm, jer se tako saberem pre nego što nešto kažem, da ne bi odvalila glupost....

Naomi Osaka i njena "nestašna" kosa uhvaćeni u pravom trenutku Foto: Tanjug/Ap

Sunarodnica Kei Nišikorija, koji je na jedevite jade i pet preteških setova dobio izgubljeni meč protiv hrvatskog veterana, imala je specijalnu poruku za njega u mimohodu posle tog meča.

- Rekla sam mu "Gospodine Nišikori, odigrali ste lep meč. E, sad, zbog toga što je bio tako dug, morala sam četiri puta da se zagrevam, pa bih da vam se zahvalim na tome“.

Iznenađenje dana bila je pobeda nekadašnje višestruke Grend Slem šampionke Marije Šarapove, sada 30-plasirane igračice sveta, protiv njene velike protivnice i kritičarke u periodu kada je odsluživala kaznu zbog navodnog dopinga, treće nositeljke Karoline Voznjaki.

Upitana da li je ovom pobedom doživela neku vrstu moralne satisfakcije što ju je eliminisala sa Australijen Opena zbog takvog ponašanja, Šarapova je kratko prokomentarisala:

- Moje najveće zadovoljstvo je - što sam pobedila, jer ja izuzetno volim da pobeđujem. Uvek sam bila takva.

Upitana za komentar povodom sinoćnjeg rekordno kasnog meča između Mugurze i Konte (počeo pola sata posle ponoći, završio se oko 3 ujutru!), Ruskinja kaže:

- Moje omiljeno vreme za počinak je 10:30, ali ako morate da igrate kasno, onda nemate previše izbora. A kako trenirati za nastupe u takvim uslovima? Nikako, naravno. Da biste "trenirali" za mečeve od ponoći, ili patite od džet-lega, ili ste ludi. To nije običan teniski meč, već klasično preživljavanje. Razumljiva je biznis komponenta tenisa, ali tako kasni mečevi ne bi trebali da postanu redovna pojava u našem sportu!

Marija Šarapova u akciji na ovogodišnjem Australijen Openu Foto: Tanjug/Ap

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Melburna, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA